Siol z iO odkriva toplo vodo na področju televizije v spletnem brskalniku | UPORABNA STRAN

Siol z iO odkriva toplo vodo na področju televizije v spletnem brskalniku

Družba Siol je pred kratkim ponudila novo spletno storitev imenovana Siol iO (io je ena od Jupitrovih lun odkrita 7. januarja 1610 by Galileo Galilei). Gre za spletni vmesnik, ki bazira na Flash aplikaciji in omogoča spremljanje TV programov, dostop do vsebin na zahtevo (videospoti in drugi posnetki), spremljanje slike Radia Hit še nekaj drugih vsebin. Storitev je optimizirana tako, da deluje (komaj!!) tudi pri 1Mbps hitrosti, je pa geografsko omejena na IP številke dodeljene območju Republike Slovenije.

siol-io-1

Storitev, ki je trenutno v beta fazi in bo takšna tudi ostala do junija, bo v tem času na voljo vsem uporabnikom spleta na že omenjenem geografskem območju. Sama aplikacija dobro deluje (bolje pri višjih hitrostih prenosa), HD resolucije najverjetneje ne bo do konca beta testiranja, število TV kanalov pa je trenutno zelo majhno v primerjavi s SIOL TV (aja beta faza). Trenutno so na voljo Klik TV, Travel Channel, Čarli TV, Golica TV, Trace TV, Croatian Music Channel, TV Hayat, Planet TV, Info TV in BBC World. Šport TV1 in 2, ki sta bila najbolj zaželena kanala ni več moč gledati. Namesto njiju je prišel BBC World, saj očitno Siol hoče negodovanje strank.
Kako bo ko bo konec beta faze bomo še videli, cena še ni znana, prav tako ne število kanalov in morebitni paketi. Sedaj pa še o odkrivanju tople vode, ja BBC ima sicer zgolj za svoje programe teh pa je 10 TV 16Radio+lokalni ter celotna njihova produkcija filmov, seri in ostalega materiala. Portal BBC iPlayer deluje že od oktobra 2005, je pa prav tako geografsko omejen. Portalov z videom na zahtevo pa je na spletu ogromno (npr. Hulu, Joost…).

siol-io

Zelo dobro pa je, da sta konkurenta zavila vsak v drugo smer, T-2 je naredil konvergenco, Siol pa multimedijski TV portal. Tako bo imel potrošnik večjo izbiro različnih storitev.

Vir slik: siol.net

Sorodni članki

5x komentirano

 1. Ma ti si ena topla voda, ker si preveč zaplankan in razmišljaš enoplastno. Kaj pa uporabniki mobilnega interneta? Pa recimo uporabniki, ki zaradi tehničnih omejitev ne morejo naročati IP TV? Kaj pa cene dodatnih STB? Pa recimo ponujanje storitve SiOL TV na dostopih drugih operaterjev? Pa recimo več kot trije ‘gledalci’ TV na istem dostopu? Jaz se vidim v vseh zgoraj omenjenih 5 točkah pa še kakšna bi se našla. In tud plačam zato (ne predstavljam si, da bi bil iO brezplačen). Ti pa veselo naprej uporabljaj plašnice, da ja ne boš videl, kaj te čaka levo in desno od poti, ki so ti jo pokazali (in je nisi sam našel).
  Topla voda my ass…

 2. uporabna stran

  Topla voda se je nanašala samo na to da niso odkrili nič novega. Storitev sama ni brezveze, je zelo priročna. Mobilni uporabniki že lahko uporabljajo Mobilna TV (Mobitel) in Konvergenca, ki poleg gledanja TV omogoča še kaj (T-2). Trenutno si tisti, ki nimajo tehničnih zmožnosti (oddaljenost, zasedenost centrale, preslaba parica) z iO ne morejo kaj dosti pomagati, kako bo v prihodnje bomo videli.
  Na omrežju Telekoma Slovenije je trenutno moč priključiti max 2 STB skomunikatorja, prav tako je moč celoten nabor spremljati na računalniku (npr. s programom VLC). Ta omogoča tudi stream, tako da je ogled programa pod določenimi pogoji (zadostna pasovna širina) možen tudi tam kjer ni naročen IP TV.
  O brezplačnosti iO-ja ni rekel nihče nič, razen to, da je v testni fazi brezplačen in da cene še ni. Najverjetneje pa bodo uporabniki trio paketa imeli storitev vključeno v ceno, a pustimo se presenetiti.
  O ozkokosti mojega pogleda na infomacijsko tehnologijo, bi se dalo dvomiti, a članek ne piše o tem.

 3. iO je ubistvu zelo priročen za tiste ki NIMAJO naročene Siol Tv storitve, saj bodo tako lahko dejansko imeli Siol Tv preko spleta. VLC-ja pa NE moreš uporabljati če NISI naročnik Siol Tv storitve ker v tem primeru NIMAŠ tv signala na svoj priključek.
  Dejte se ljudje mal pozanimat o faktih pa nehite smetit internet z blodnjami in debulozami ker potem se itak sliši samo še “Oh.. ta siol” ne vem zakaj meni delata oba priklučka BREZ PROBLEMOV že več let. Čudno, ne?………

 4. uporabna stran

  Se strinjam hud pes s Siol TV in tudi da večini delajo vse storitve brez kakršnega koli problema. Obstaja pa določen procent ljudi,ki nikoli ne bo zadovoljen, potem so še tisti, ki imajo to smolo, da je centrala in njihova parica preslaba. Tako nastane krog ljudi, ki venomer kritizirajo vse povprek.
  p.s. iO je samo v testni fazi dostopen popolnoma vsem z slovenskim IP-jem, kasneje bo plačljiv in bo tako bolj podoben SIOL TV na PC-ju (npr spremljanju z VLC).

 5. […] Siol je svojo storitev Siol iO nekoliko obogatil, saj so jo nekoliko obogatili. Več o predhodni shemi sli lahko preberete v tem članku (Siol z iO odkriva toplo vodo na področju televizije v spletnem brskalniku). […]

Komentiraj

Anti-Spam: