Do konca leta 2009 vsi SIOL TV uporabniki na MPEG-4 | UPORABNA STRAN

Do konca leta 2009 vsi SIOL TV uporabniki na MPEG-4

Siol je neuradno napovedal prehod vseh uporabnikov SIOL TV, ki za svoj dostop uporabljajo bakreno žico (ADSL, ADSL2+ in VDSL) na tehnologijo MPEG4. Razlog za to je, da prisilijo uporabnike STB Amino, da preidejo na Sagem SAGEM IAD81 HD, ter tako razdelijo optiko in baker. Tako bodo uporabniki na optiki lahko prejemali signal MPEG-2 v nestisnjeni/kompresirani obliki ter tako dobili kar se da najboljšo sliko. Vsi uporabniki bakrenih vodov pa bodo na tehnologiji MPEG-4 imeli nekoliko slabšo sliko kot sedaj, seveda ob predpostavki, da jih Siol že sedaj ni premestil na MPEG-4 tehnologijo. Prehod na to tehnologijo je tudi poslovne narave, saj bodo tako lahko ponudili SIOL TV več uporabnikom, ker linije ne bodo več tako obremenjene.

siol-logo-nov

Bo pa ta prisilni prehod vseh (Amino in Sagem) STB uporabnikov najverjetneje naletel na veliko negodovanja, saj je slika ne samo slabša, ampak precej slabša. Je pa tudi res, da bo s tem prehodom rešeno nekaj kockanja, saj MPEG-4 kodiranje porabi cca. pol manj pasovne širine kot MPEG-2 oz. okoli 4Mbps.
Tako bo to pri veliko uporabnikih še en razlog zakaj bi odšli od Siola, saj se kljub znanim problemom, eden opisan tudi v tem članku (http://www.zurnal24.si/cms/novice/index.html?id=126925), stanje ne izboljšuje. Uvedbo HD kanalov, pa večina uporabnikov še vedno čaka saj so ti trenutno na voljo zgolj uporabnikom na optičnem-FTTH omrežju. Je pa bilo nekaj govora, da bi lahko HD kanale sprejemali tudi tisti na bakrenih vodih, a z nekoliko večjo kompresijo signala. Očitno konkurenca še vedno ni dovolj močna/razširjena, da bi uporabniki lahko z lahkoto rekli, grem pa k drugemu ponudniku.

P.s. Trenutno se to besedilo nanaša zgolj za uporabnike STB naprav, tisi ki SIOL TV spremljajo preko računalnika bodo lahko spremljali MPEG-2 kodiranje dokler ga bo Siol pošiljal v neoptično omrežje.
Še primerjava MPEG-2 in MPEG-4.

Sorodni članki

2x komentirano

  1. Hmmm to mi ni cisto jasno s temi slikami. Da i se delala kakrsnakoli primerjava bi bilo potrebno isto sceno prikazati v obeh verzijah, ne mores pa recimo eno gibljivo ssceno primerjati s sliko ki je pri miru.

    Meni so to prestavili na MPEG4 in se na CRT teelvizorju popolnoma 0 ne pozna v kvaliteti.

  2. Odgovor na vprašanje zakaj ni razlike je bil podan že v vašem komentarju, saj ste sami povedali, da imate CRT TV sprejemnik. Pri tistih, ki imajo npr. LCD pa je stvar nekoliko drugačna, slika v MPEG-2 kodiranju je je pri 108 cm zaslonu je slika dokaj gledljiva, če pa je priklopljeno MPEG-4 kodiranje pa je slika ni več tako dobra. Pri športnih kanalih je včasih tako slabo, da se ne vidi nič. Pri manjših pa je razlika seveda nekoliko manjša, a vseeno vidna.

    p.s. Nekaj so pri kodiranju MPEG-4 popravljali, a kaj dosti ni bilo učinka, ima pa MPEG-4 kodiranje še eno slabost 16:9 format ne deluje kot bi moral, saj ima zgoraj in spodarj črn pas (pri MPEG-2 je stvar urejena). Siol je obljubil, da bo to popravil, a do sedaj še ni bilo storjeno nič.

Komentiraj

Anti-Spam: