SIOL BOX /Netbox 8000 series-zanimivosti, priklop, delovanje by Siol | UPORABNA STRAN

SIOL BOX /Netbox 8000 series-zanimivosti, priklop, delovanje by Siol

SIOL BOX je prihajajoči komunikator Siola. ki bo prekinil kalvarijo, ki jo je povzročil komunikator Sagem. Vsi, ki so bili uporabniki Aminota so negodovali, saj so jih na koncu prisilili v uporabo Sagema in uporabniškega vmesnika SIOL TV+. SIOL TV+ je s svojo uvedbo prinesel mnogo premnogo problemov, prav zato je bil uveden zasilni način delovanja, ki so ga vsi veselo uporabljali za gledanje neplačanih programov. To se ne bo več moglo, saj bodo ZAGOTOVO uvedli blokado IP-jev programov na katere uporabnik ni naročen. (**nič več brezplačnih vsebin za odrasle**). Ta novost seveda leti trenutno na MPEG-4 kodiranje, ki je bilo preneseno na nove enkoderje, ki omogočajo neprimerno boljšo sliko, ki je za povrh še nekoliko bolj stisnjena.

O prihajajočem STB (Set top box)/komunikatorju si lahko nekaj preberete v preostalih dveh člankih (Siol BOX/ box.siol.net-Netbox 8000-cena, naročilo, novosti (snemalnik, časovni zamik, media center, DVB-T, opomnik in MojTV)by SIOL) in (Netgem Netbox (Netbox 8000 series) bo najverjetneje nov TV komunikator za SIOL TV-predvidoma s septembrskimi novostmi). O novih encoderjih in boljši sliki tukaj (Siol TV sedaj z boljšo MPEG-4 sliko, optika/FTTH pa kmalu s pono kakovostjo by Siol/Telekom) o novih IP-jih za SIOL TV pa tukaj (Siol spremenil IP številke programov za SIOL TV (IP TV)-trenutno le MPEG-4/avgust 2010).

SD Video kanali sedaj potrebujejo od 2.4 do 2.9 Mb, kar je precej manj kot prej. SIOL BOX bo namreč potreboval 2 kanala, kar pomeni 5.8Mb. To pa zato, ker potrebuje enega za snemanje, drugega pa za predvajanje. V primeru, da linija tega ne bo podprla bo omogočeno zgolj snemanje ali zgolj predvajanje videa.

SIOL BOX bo poleg videa potreboval tudi data prenos. Tako bosta za delovanje na voljo dve izvedbi. Prva, bolj preprosta je če bo uporabnik imel najnovejši Siolov modem Sinope569+R3. Ta bo omogočal preko enega porta pretok videa in interneta. Druga pa bo na voljo vsem s starejšimi izvedbami tega modema, modema Sageam ali pa katerega drugega. Pri teh uporabnikih bo potrebno internet pretakati preko Wi-Fi-ja (brezžični internet).
Dostop do lokalnega omrežja bo najlažje izvesti preko Wi-Fi sistema

SIOL BOX PiP (slika v sliki) vsaj na začetku ne bo omogočal, DVC-C bo deloval v vseh omrežjih, kjer programi niso kodirani (tudi v Telekomovem), DVB-T pa je zmožen snemanja tudi HD slike (za tiste, ki živijo v bližini Ljubljanskega gradu/oddajnik Šance).

Ali vam je všeč novi SIOL BOX?

Rezultati

Loading ... Loading ...

To, da bo snemanje uradno dovoljeno zgolj na vgrajeni disk ni potrebno posebej poudarjati in da prek lokalnega omrežja do tega diska uradno ne bo dostopa. Bo pa dostop v primeru »share« dovoljenja omogočen do drugih podatkov v samem omrežju npr. računalnik, storage…

Poleg že omenjenega Facebooka bo na voljo tudi Twitter. V prihodnosti pa se pripravlja prenova sistema Siol iO in še kup novosti.

Pa še nekaj o nakupu in vezavi ter ceni za dodatek. Uporabnik bo po trenutno znanih podatkih lahko v primeru še obstoječe vezave to prekinil brez stroškov. O tem ali bo lahko tudi vrnil star skoraj neuporaben komunikator še ni nič znano in se tako izognil doplačilu preostanka. Kakorkoli že v primeru, da uporabniku ostane še Sagem komunikator bo tega lahko uporabljal sočasno s SIOL BOX-om.
Kar pa se tiče doplačila za ogled lastnih podatkov. No tukaj so pa brcnili v meglo. Stvar je sporna na vsej črti, a ker se sam Media center se vsaj po trenutnih podatkih šteje kot dodatna programska oprema je doplačilo potrebno tudi tukaj. Dosti bolj elegantno bi bilo, če bi za SIOL BOX uvedli nekoliko dražjo naročnino, ali pa uporabnika prisilili k ogledu reklame ali kaj podobnega. Saj navadno še nek dodatek k naročnini, ki se bo že tako ali tako povečala ni prav dobrodošel.

Tako kritika po trenutno znanih informacijah leti predvsem na doplačilo za storitve in na zgolj 160GB disk, saj Netbox 8000 serise uradno podpira diske v velikosti 320GB. A glede na to, da gre za disk, ki ga ni prav težko zamenjati bi to lahko vsak naredil sam. Še bolj zabavno pa bo videti ko bodo uporabniki naredili “upgrade”, da se bo dalo dostopati do SIOL BOX-a. Pri operaterjih, ki tak komunikator imajo je omogočeno tudi t.i. remote recording, ki omogoča, da preko pametnega TV sporeda preko spleta označite kaj bi želeli snemati. Ali bo ta funkcija na voljo tudi na SIOL BOX-u že na začetku pa ni znano.

Kaj vse bo v resnici potrebno plačati in kako bo vse skupaj res izgledalo pa 1.9.2010.

Zagotovo bo SIOL BOX deloval milijonkrat hitreje in bolje kot Sagem. Programsko opremo bo mogoče nadgrajevati brez predhodnega potrjevanja s strani ponudnika programske opreme kot je to veljalo do sedaj. Novotarije in dodatki tako ne bodo več iluzija, ampak bodo z nekaj truda tudi realnost. Ta je bil sicer vložen že v prihajajočo programsko opremo SIOL BOX-a.

Sorodni članki

6x komentirano

  1. […] dodatnih pojasnil je tudi v tem članku (SIOL BOX /Netbox 8000 series-zanimivosti, priklop, delovanje by Siol) Tagi: Časovni zamik, Dajmedol, DVB-T, Facebook, HBO on demand, Hiti, Igre, Media center, Moj TV, […]

  2. […] Domov (Blog)Spletna stran (Uporabna stran) SIOL BOX-cena, naročilo, novosti SIOL BOX-delovanje, zanimivosti […]

  3. Nažalost o updatih ne vem kako ažurni ne bodo, na strani proizvajalca programske opreme lahko vidimo da je bil zadnji update leto nazaj. http://www.netgem.com

  4. Ti popravki so uradni popravki proizvajalca, s tem, da Siol lahko najde nove napake in jih sam popravi. Prav tako je z dodajanjem drugih novostij, saj gre pravzaprav za Linux okolje.

  5. box podpira tudi do 640 GB….

    in ali bi se kako dalo priti do diska… naprimer prek računalnika, ki je v istem omrežju ?

    HVALA ZA ODG.

  6. Rok, tehnično se da vse, v osnovi pa ni podprto. Tako bi nekdo moral majčkeno “nadgraditi” programsko opremo na BOX-u pa bi bilo mogoče čisto vse.

Komentiraj

Anti-Spam: