Pogledi Slovenije-7.10.2010-o poskusnem vrednotenju premičnin in nepremičninskem davku | UPORABNA STRAN

Pogledi Slovenije-7.10.2010-o poskusnem vrednotenju premičnin in nepremičninskem davku

Pogledi Slovenije z Urošem Slakom, predvajanji 7.10.2010 so se dotaknili poskusnega vrednotenja nepremičnin in nepremičninskega davka.
Z vrednotenjem nepremičnin je država udarila slovensko populacijo tam kjer jo najbolj boli. V pri nas je znano, da so vsi preveč ponosni na to kako so sami gradili hišo in se odrekali počitnicam in vsemu ostalemu. Vsi pa pozabljajo na dejstvo, da so hiše v Jugoslaviji gradili v predimenzioniranem stilu. To je pokazal tudi prispevek Bojana Travna, kje je gospod povedal, da ima prazno zgornje nadstropje prazno. To je pač potrebno vzeti v zakup, če je hiša pol prazna ali pa prevelika za normalne potrebe osebe jo bo potrebno prodati in kupiti cenejšo in manjšo.

Zelo zanimivo je tudi to, da je Slak prodajal prazno slamo, ko je trdil, da bo imela Občina Šalovci najvišji davek. Saj so lepo povedali, da bi po predlogu zakona občina imela možnost postaviti najnižjo stopnjo na 0.02%. Vse ocene, ki jih je podala država ob postavitvi stopnje pa so slonele na predpostavki, da bi občina pridobila enako količino denarja kot poprej.
Poleg tega pa so se pogovarjali o predlogu zakona, kot bi bil ta že sprejet, skratka zmeda.

Zelo zanimivo pa je bilo poslušati tudi kako ljudje čakajo v vrsti na Geodestki upravi. Ljudem še vedno ni jasno, da je zemljiška knjiga »zakon« in da to kar je vpisano tam velja in ne tako kot prej, ko je bilo vse skupaj malo povprek. Ljudje so v veliko primerih tako malomarni, da se niti za vpis svoje lastnine niso pobrigali, sedaj pa pravijo, da je vse narobe. Ja v veliki večini primerov je narobe (s stališča »lastnika«), a prav (s stališča zemljiške knjige). Seveda je problem tudi slaba informacijska povezanost in so tako pravilni podatki v zemljiški knjigi narobe zapisani v izračunu. Do tega pač ne bi prišlo, če bi € vlagali v izgradnjo dobrega informacijskega sistema. Ampak to je že druga zgodba.

Skratka dokler ne bo zakon pred sprejemom je pametno diskutirati zgolj o tem, kaj storiti, da bi ga izboljšali. Glede na trenutni tempo pa tega ne bomo videli prav kmalu. Predlog zakona pa je ne voljo tukaj.

Ogled oddaje Pogledi Slovenije z dne 7.10.2010 je na voljo tukaj.
vir slike: stream TV SLO 1

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: