Riba na oko je kuharski resničnostni šov-premiera 14. marec 2011 by TV3 | UPORABNA STRAN

Riba na oko je kuharski resničnostni šov-premiera 14. marec 2011 by TV3

Riba na oko je kulinarični resničnostni šov, ki bo v ponedeljek 14. marca 2011 ob 20.00 na TV3 premierno predvajan. Koncept šova je zasnovan tako, da bo vsak teden nastopila peterica znanih Slovencev, ki se bodo preizkusili v kuharskih veščinah. Tako bo vsak dan eden od njih pripravil večerjo v svoji domači kuhinji. Komentator šova bo Danilo Ivanuša, gledalci in gledalke pa imajo moč sodelovati, tako da preko tega okna predlagajo kdo naj kuha.

 

 

Za prvi teden so izbrali šansonjerko in igralko Laro Jankovič, modnega guruja Milana Gačanoviča, pevko Majo Prašnikar, pevca metal benda Gregorja Čulka in pevca Mareta Brka.

Sorodni članki

1 komentar

 1. Pred kratkim smo si na podlagi opozorila znancev ogledali oddajo Riba na oko, ki poteka vsak delavnik ob 20. uri na TV3. V oddaji vsak teden sodeluje pet medijsko prepoznavnih gostov, eden od njih dobi vsak petek majhno bučko z zlato ribico, za katero naj bi skrbel čez konec tedna.

  Doslej se je že precej, a očitno ne dovolj pisalo o tem, kakšno mučenje predstavljajo za ribe bučke ter akvariji z ukrivljenimi stenami, ki so po možnosti še premajhni. Riba v bučki je lep prikaz, kako se z živaljo ne sme ravnati, saj ni okrasni predmet, kot menijo ustvarjalci oddaje.

  Bučka je za ribo odsotnost vsega, kar potrebuje za preživetje. Zlata riba je žal zaradi vzdržljivosti sposobna v krutih razmerah preživeti tudi nekaj let, a veliko manj, kot je njena življenjska doba, do 25 let. Gre za jatno žival, zato potrebuje družbo drugih vrst rib, ter vsaj 200 litrov vode, saj v majhni količini vode ne more niti plavati, kaj šele zrasti do optimalne velikosti, ki je okrog 30 cm. Nujna je ustrezna podlaga v akvariju, muljasto dno, po katerem lahko rije, saj gre za njeno običajno vedenje in hranjenje. Ravne stene akvarija so nujne, da ne doživlja stresa zaradi popačenih slik predmetov, zaradi česar zaman išče izhod. Seveda za življenje potrebuje tudi ustrezno kemično sestavo vode, ki jo je v bučki nemogoče doseči – zato velikokrat vidimo ribe, kako na gladini vode hlastajo za zrakom. Zato je zanjo edina ustrezna namestitev v večjem ribniku. Prav tako ni predmet, ki bi si ga ljudje kar poda(r)jali, kot menijo ustvarjalci oddaje, saj potrebuje mir in stalno namestitev. Ustrezna skrb za ribo pa očitno ne bi bila več zanimiva za kamero.

  Takšno ravnanje z ribo, kot ga prikazujejo v tej oddaji, se zaradi neozaveščenosti zdi sporno le redko kateremu gledalcu, ki se ne zaveda, da bi proti mučenju živali moral ukrepati vsak posameznik, ne le društva. Prav tako se takšen odnos do živali žal ne zdi sporen niti gostom v oddaji, čeprav jih je najbrž večina po lastnem prepričanju silnih ljubiteljev živali. Očitno le na krožniku.

  Pojavlja se tudi vprašanje, zakaj je bučka z ribico sploh potrebna v oddaji. Pojavlja se le v nekaterih oddajah, in še to za kratek čas, zato bi bila oddaja vizualno in vsebinsko enako močna ali šibka brez nje. Očitno gre le za nekakšno scenaristično mašilo.

  Sprašujemo veterinarsko inšpekcijo, zakaj doslej še ni ukrepala proti takšnemu ravnanju. Izgovor, da ni prejela prijave, ni dopusten, saj lahko ukrepa tudi brez prejetja le-te. Poleg ukrepanja samega bi bilo nujno, da bi inšpekcija v večji meri kot do sedaj upoštevala etološka spoznanja glede zlatih rib, saj je poleg lastnikov živali tudi inšpekcija dolžna dosledno upoštevati vsebino 7. člena Zakona o zaščiti živali. V oddaji gre tudi za kršenje 8. ter 14. člena Pravilnika o zaščiti hišnih živali, saj živali ni dovoljeno dajati kot nagrade v nagradnih igrah, tekmovanjih ali drugih prireditvah, živalim na snemanjih pa bi morala biti zagotovljena veterinarska oskrba.

  Upajmo, da bo takšen odnos do živali v medijih postal preteklost. Lep pozdrav!
  Barbara Győrfi
  Vse Živo
  Društvo za zaščito živali in okolja
  Murska Sobota
  – Društvo za zaščito živali Trebnje
  – Lajka, Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski, Ljubljana
  – Društvo za zaščito živali Posavja

Komentiraj

Anti-Spam: