Kaj pomenijo oznake in številke na plastiki –PET, PVC, V, PS, PP, HDPE, LDPE | UPORABNA STRAN

Kaj pomenijo oznake in številke na plastiki –PET, PVC, V, PS, PP, HDPE, LDPE

Oznake na plastenkah in ostali plastiki pravzaprav nekaj pomenijo. Oznaka za vrsto oz. bolje rečeno kemijsko sestavo je trikotnik s tremi puščicami, ki ima številko v sebi, pod njim pa je lahko tudi označba.

Večinoma se označba nahaja na etiketi ali pa kar neposredno na plastiki.

Št 1 je polietilen tereftalat in ima oznako PET oz. PETE.
Kemijska sestava je (C10H8O4)n , material pa se največkrat uporablja pri plastenkah. Aprila 2010 so v Environmental Health Perspectives sugerirali, da je PET lahko toksičen in da so potrebne nadaljnje raziskave.

Št 2 je polietilen visoke gostote (High-density polyethylene) in ima oznako HDPE oz. PEHD pa tudi HDP.
Kemijska sestava je (-CH2-CH2-)n in gre za okolju bolj prijazno plastiko. Največkrat se jo uporablja za plastenke, pokrovčke, plastične vrečke in razno embalažo (mleko, čistila, olje).

Št 3 je polivinilklorid in ima oznako PVC oz. V.
Kemijska sestava je (-CH2-CHCl-)n in sodi med bolj nevarno plastiko, saj izpušča dve strupeni kemikaliji DEHP in BPA, ki sta endokrina motilca. Prav zaradi tega je tukaj sprejetih precej omejitev, saj se je ta plastika uporabljala za otroške igrače. EU je januarja 2006 prepovedala uporabo šestih mehčalcev ftalatov med katerimi je tudi DEHP.
Uporaba PVC-ja je zelo razširjena v tekstilni industriji za obleke, uporablja se jo kot zaščita za električne vode, cevi, znake. Za pospeševanje reciklaže in nadzor v Evropi skrbi Vinyl 2010.

Št 4 je polietilen z nizko gostoto (Low-density polyethylene) in ima oznako LDPE.
Kemijska sestava je ( – CH2 – CH2 – )n, LDPE pa se največkrat uporablja za nakupovalne vrečke. Plastika pa sodi med bolj ekološko.

Št 5 je polipropilen in ima oznako PP.
Kemijska sestava je (-CHCH3-CH2-)n in se uporablja za posode,ki se hranijo na hladnem, vrečke, večina pokrovčkov je iz te plastike. Tudi ta plastika sodi med bolj ekološko.

Št 6 je polistiren in ima oznako PS.
Kemijska sestava je (-CHC6H5-CH2-)n. Polistiren se največkrat uporablja za embalažo hitre prehrane, skodelic. Kljub nekaterim pomislekom zaradi možnih kancerogenih učinkov so polistiren za uporabo v živilsko prehranski panogi dovolili v ZDA (FDA) in EU (Evropska komisija-EFSA).

Št 7 je polikarbonat in je navadno brez oznake lahko pa je PC ali PLA.
Gre za najmanj primerno plastiko za živila.

Možna je tudi oznaka ABS, ki označuje akrilonitril-butadien stirel. Tukaj gre za industrijsko plastiko. Akrilonitril, butadien in stirel so označeni kot potencialno karcenogeni.

Oznake za reciklirano plastiko imajo pred oznako še črko R. Tako RPET, RHDPE, RPVC, RLDPE, RPP, RPS

Recikliraj, recikliraj in recikliraj je eno tistih najpomembnejših stvari, ki ga je potrebno omeniti pri plastiki. Ker se plastika v naravi razkraja precej dolgo, to pa povzroča obremenitev za okolje je potrebna reciklaža. V Sloveniji imamo sedaj obvezno ločeno zbiranje odpadkov zgolj pri biološko razgradljivih odpadkih. Pri embalaži pa je že v veliki večini uveden sistem zelenih otokov, kjer je možno ločevanje odpadkov (papir, steklo in embalaža). Nekaj več o reciklaži in ločenem zbiranju odpadkov pa tukaj (Kako ločevati/odlagati odpadke?-recikliranje, ločevanje odpadkov 1/6).

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: