Samsung Galaxy Note test/recenzija slovenske različice tablice-telefona | UPORABNA STRAN

Samsung Galaxy Note test/recenzija slovenske različice tablice-telefona

Samsung Galaxy Note N7000 je tablica in telefon v enem, tako bi mu najbolje sedla že skoraj pozabljena beseda dlančnik. Samsung Galaxy Note je poskus Samsunga, da zadovolji tiste, ki jim je tablica prevelika, a bi vseeno želeli imeti nekaj njenih funkcionalnosti. Tako so v telefon s 5.3 inčnim Super AMOLED zaslonom stlačili dvojedrni 1.4GHz procesor, 8MP fotoaparat, Wi-Fi, Bluetooth 3.0… več o samih specifikacijah tukaj (Samsung Galaxy Note ima 5.3 inčni zaslon, vgrajenim pisalom in dvojedrni 1.4GHz procesor).

Tista glavna kritika oz. skrb, da je Galaxy Note malo prevelik saj meri 146.9 x 83 x 9.7 mm. Pravzaprav se ga da skoraj normalno upravljati z eno roko, če le ta resnično ni majhna in tudi v žep kavbojk gre. Tako da ta skrb je nekoliko pretirana. Je pa res, da je z Notom precej lažje upravljati, če ga držimo vodoravno z dvema rokama.

Škatla poleg telefona skriva še USB polnilec, USB to microUSB kabel in navkljub črni barvi telefona bele slušalke s silikonskimi nastavki.

Samsung Galaxy Note na hitro izgleda zelo podobno Galaxy S II, z razliko velikosti seveda. Samsung je ohranil preprostost dizajna in mu dodal nekaj novosti.
5.3 inčni HD Super AMOLED se sliši zelo obetavno in na testiranju ni bilo nič slabše. Zaslon se je odlično izkazal tako v zaprtih prostorih kot na direktni sončni svetlobi.
Nad zaslonom je proximity senzor in 2MP kamera, pod pa dve tipki na dotik (Meni in Nazaj), Domov pa je prava tipka.
Na desni strani je tipka za prižiganje/ugašanje in zaklep, na levi pa za uravnavanje glasnosti. Zgoraj je vtič za slušalke, spodaj pa za microUSB kabel in seveda S Pen. Na zadnji strani je 8MP fotoaparat, LED bliskavica in zvočnik.
Pod pokrovčkom se skriva 2500mAh baterija, ki Galaxy Note napaja več dan in pol z brskanjem po spletu, telefoniranjem, pošiljanjem SMS-ov in elektronske pošte. Glede na velik zaslon se je pravzaprav kar dobro obnesel.

Sam vmesnik pri Galaxy Note je Android 2.3.6 (N7000XXXK5) s TouchWiz 4.0 in je pravzaprav enak kot pri Galaxy S II z nekaj majhnih dodatkov.
Že na začetku je drugačen zaslon za odklepanje, ki prikazuje nekaj osnovnih podatkov. Tukaj so domači zasloni, ki jih je moč napolniti z različnimi stvarmi. Novost pa se nahaja na sredini spodaj in sicer S Memo, ki je namenjen uporabi S Pena. Orodna vrstica se odpre s potegom navzdol in omogoča različne opcije. Do aplikacij pa je moč dostopati s tipko Aplikacije.

Ker je tista ključna razlika z ostalimi napravami S Pen je seveda potrebno začeti s tem. S Pen za razliko npr od pisala pri HTC Flyerju ne uporablja baterij, poleg tega pa je neprimerno manjši in vedno pripravljen za uporabo, saj se skriva kar v ohišju naprave.
Zaradi Note UI preobleke S Pen pri Galaxy Notu omogoča print screen funkcijo. To se izvede tako, da se pritisne ne tipko na S Penu in klikne na zaslon.
Tista druga pridobitev pa je S Memo oz. notesnik z možnostjo uporabe funkcije pisanja s pisalom. Seveda se da natančnost malo pokritizirati, saj ni točno tako kot pri pravem pisanju, predvsem pa majčkeno počasneje deluje.
Samsung obljublja za december razvijalsko orodje S Pen SDK, ki bo omogočalo umestitev te možnosti zajemanja podatkov tudi v drugih aplikacijah. Kakorkoli, S Pen deluje dobro in omogoča to kar se od njega pričakuje.

Nadaljevanje pa je več ali manj enako kot pri Galaxy S II. Tako telefonski imenik omogoča socialno interakcijo, telefoniranje pa pametno klicanje. Pisanje SMS-ov in elektronske pošte je preprosto, saj je tipkovnica zaradi velikega zaslona res preprosta za uporabo. S Pen pa prinaša v Galaxy Note še možnost prepoznave pisanja.

Galerija slik je klasična in je Samsung ni spreminjal. Nekoliko drugače je z glasbenim predvajalnikom, ki ima Samsungovo preobleko. Pri predvajalniku videa pa so se še posebej potrudili, saj v njem delujejo pravzaprav vsi videi, vključno z DiviX in FullHD videi.
FM Radio z RDS ima nekoliko spremenjen pogled, a se funkcionalno ne razlikuje preveč. Omogoča shranjevanje 6-ih postaj in predvajanje na zvočniku.

Fotoaparat pri Galaxy Note je 8MP z LED bliskavico in samodejnim ostrenjem. Sam uporabniški vmesnik je že poznan in omogoča nekaj prilagoditev funkcij. Slike pa sodijo v sam vrh, saj so zelo ostre in dobrim kontrastom (enako je bilo pri S II). Enako velja za snemanje videa, ki je dobro tudi Full HD tehniki, posnetki pa so v .MP4 formatu.

Spletni brskalnik je tak kot ga lahko pričakujemo. Vse deluje kot je potrebno, vključno s FullHD Flash vsebino.

Tudi pri povezavah se Galaxy Note dobro obnese, saj omogoča HSPA+, kar pomeni HSDPA do 21Mbps in HSUPA do 5.76Mbps. Tukaj je seveda še Wi-FI, ki podpira tehnike a/b/g/n, kar pomeni, da je dual band. Na voljo pa je tudi Bluetooth 3.0.
Telefona je na AnTuTu Benchmark testu dosegel 3848 točk, na Quadrant Standard 2676 točk in Vellamo 570 točk.

Seveda pa ima Note naložene tudi nekaj programske opreme. Tuka je Polaris Office, ki omogoča tudi urejanje dokumentov, S Planner…

Na koncu si Samsung Galaxy Note zasluži pohvalo, saj kljub temu, da se ne more odločiti ai bo telefon ali tablica presenetljivo dobro. Samsungova izbira, da doda S Pen pa je tisto, kar da vrednost napravi. Note je tako odlična izbira za tiste, ki jim je tablica prevelika, a vseeno želijo imeti nekoliko večji zaslon kot pri telefonu. Ker pa Note zna vse kar zna npr. tudi Galaxy S II je odličen nadomestek tudi za telefon.

Mobilnik je za testiranje posodil Mobitel (Telekom Slovenije).

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: