Oglasi v Android aplikacijah so grožnja za varnost in zasebnost uporabnikov

Aplikacije, ki jih je moč najti v Google Play Storu lahko ogrozijo varnost in zasebnost uporabnikov so ugotovili raziskovalci iz North Carolina State University. V raziskavo so vključili 100.000 aplikacij in pri več kot polovici ugotovili, da vsebujejo oglasne knjižnice. 297 od teh je imelo agresivne različice teh knjižnic, ki omogočajo prenos in zakon kod iz oddaljenih strežnikov. To pa postavlja uporabne v rizičen položaj, saj se lahko nalagajo tudi zlonamerne kode. Največji problem tukaj pa je, da imajo tudi oglasne kode enako dovoljenje kot sama aplikacija.

Poleg tega pa je skoraj polovica tistih aplikacij pri katerih so našli oglasne knjižnice, ki pridobivajo in shranjujejo GPS podatke uporabnika. 4.190 aplikacij pa je celo oglaševalcem omogočalo dostop do GPS podatkov uporabnika. Nekatere od oglasnih knjižnic pa so celo dostopale do seznama klicev, seznama telefonskih številk in naloženih aplikacij na telefonu.

Rešitev problema je pravzaprav preprosta. Razdeliti bi bilo potrebno pravice za samo aplikacijo in za oglase, ki se plasirajo.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: