Lušt – Slovenski paradižnik iz Prekmurja, okusen kot bi ga pridelali sami doma by Lušt | UPORABNA STRAN

Lušt – Slovenski paradižnik iz Prekmurja, okusen kot bi ga pridelali sami doma by Lušt

Lušt je slovenski paradižnik oz. bolje rečeno Lušt je znamka paradižnika vzgojenega v Sloveniji. Družba Paradajz d.o.o. katere družbeniki so Žigo Martin, Šumak Dejan, Magdič Kristan, Alok Invest d.o.o. in MS Invest d.o.o. je v prekmurski vasici Renkovci zgradila 40.000m2 velik rastlinjak, ki svojo energijo dobiva predvsem iz geotermalne vode in sonca.

Ali je paradižnik Luš dober?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Paradižnik Lušt (Paradajz Lušt) je gensko nespremenjen paradižnik vzgojen na organskem substratu, sestavljenem iz mešanice šote in kokosovih vlaken. Za opraševanje cvetov skrbijo čmrlji, zalivanje je urejeno z deževnico, ki se zbira na strehi, proti boleznim in škodljivcem pa se borijo s predatorji in ekološkimi pripravki.
6.5mio € vredna investicija od katere bo Agencija za kmetijske trge povrnila 3 mio€ zaposljuje 30 ljudi. Do konca letošnjega leta pa si želijo pridelati 2000t paradižnika Lušt.

Znamko Lušt gradijo v navezavi z besedo LUŠTna v državah, ki pa te besede ne poznajo pa gre za navezavo na besedo Lust oz. poželenje. Glede na to, da želijo z znamko paradižnikov Lušt poseči tudi po tujih tržiščih, tuka so mišljene predvsem države bivše Jugoslavije je izbira imena pravzaprav zelo dobra. Glede na to, da ima po odstranitvi strešice beseda Lust prav tako pomen se jim za prepoznavnost tudi v drugih državah ni treba bati.

Paradižnik Lušt je trenutno na voljo v njihovi domači trgovini v Renkovcih. Tam je poleg »osnovne vrste« na voljo tudi nekaj testnih vrst (Zebrino, Plum in Češnjevec). Trenutno edini veletrgovec, ki paradižnik Lušt prodaja je Tuš. Cena pri njih je 2.59€/kg. Ta je logično višja kot pri ostalih uvoženih, a kot pravijo komentatorji na njihovi Facebook strani je tega vreden. O tem ali je res tako dober je najbolje, da presodi vsak sam.

Nekaj vrst Lušt paradižnika, ki so ga posadili le za test.

Kdaj bi paradižnik Lušt lahko pričakovali trgovinah Mercator, Spar ali pa E.Leclerc še ni znano, prodreti v trgovsko verigo je težko. Težava pa je morda tudi v tem, da se kaj rado zgodi, da ga tudi v Tušu zmanjka predvsem, ko nekaj dni ne sije sonce, se nekoliko manjša dobava pozna. S sončnimi dnevi se bo tudi proizvodnja paradižnika Lušt povečala, s tem pa naj bi zadostili tudi prvotne potrebe po njem. Kako bo Lušt konkuriral ostalim paradižnikom bo zanimivo videti. Predvsem bo zanimivo, ali se bodo trgovci odločili Lušt ponuditi poleg uvoženega paradižnika, ali bo ostal sam. Ta druga možnost na začetku zaradi majhne proizvodnje, a vseeno največje v Sloveniji ni realna.
Velik del bodo odigrali kupci, saj je zelenjava, ki je trenutno na voljo v Sloveniji zagotovo nekaj razredov nizja kot jo plačujemo. Znamka paradižnikov Lušt ima tako možnost, da vzpostavi pravilen nivo. Če bodo poleg te vrste paradižnika Lušt, ki ga v večini ponujajo sedaj ponudbo razširili na vsaj nekaj vrst, kar je najverjetneje plan, bodo s tem lahko izrinili obstoječ “paradajz” iz polic trgovcev. Hkrati pa ponudili precej višjo kakovost, za katero se najverjetneje vsak strinja, da si jo zaslužimo.

Ideja, za katero ne moremo uporabiti izraza, da je zrastla na domačem »zelniku« ampak v rastlinjaku se je kot kaže dobro prijela. Če bodo tako nadaljevali bomo lahko vsaj za paradižnik rekli, da imamo pokrito samooskrbo, če že na drugih področjih krepko pešamo. Idejo bi bilo pametno »skopirati« in uporabiti tudi pri kateri drugi zelenjavi, saj ljudje cenijo, da je nekaj domače, če pa je poleg tega še dobro pa toliko bolj.

vir slik: Facebook profil Lušt

Sorodni članki

15x komentirano

 1. Ta paradižnik je, mnogo krat preizkušeno, zares dober in okusen kot navajate v članku! 😉

 2. Paradižnik je res zeloooo dober. Samo moti me, da pri ceni, ki je navedena v tekstu zgoraj (2,59 € za kg) niste napisali, da je to cena za II. kategorijo paradižnika in da I. kategorije v Tušu ni mogoče dobiti. Oni ne prodajajo sadja in zelenjave I. kategorije, kar so me poučili danes v Tušovi trgovini v Gornji Radgoni. Paradižnik pa je izgledat tako, da bi ga morali prodajati na policah z manjvredno robo, niti eden ni bil nepoškodovan. Čudno je le to, da ko sem ga kupila v akciji za 1,59 € je bil pa brez napake. Odločila sem se, da bom šla v Renkovce in paradižnik kupila tam. Košta keko košta!

 3. Tudi jaz sem te dni kupil njihov paradižnik v TUŠ Planetu v Kopru in ugotovil, da je neglede na I. ali II. kvaliteto, neprimerno kvalitetnejši od tistega španskega, ki ga prodaja Mercator (tista ‘plastika’ namreč sploh ne zasluži imena paradižnik). Cena v akciji je sicer znašala 1,59 € za kg, kar se mi zdi pametna poteza, da ga potrošniki preizkusijo in ocenijo. Na obali smo na kvaliteto paradižnika še posebej pozorni, saj imamo blizu italijanske centre, v katerih je možno tudi izven sezone dobiti njihov dokaj kvaliteten paradižnik. Bo pa cena 2,59 € vseeno ‘premočna’ v času sezone, ko bo na tržnicah možno dobiti domači paradižnik še ceneje.

 4. Končno je prišel res okusen, sočen, dober paradižnik domače pridelave, lupina je zelo tanka, lepo diši in je tudi čvrst. Upam, da bo tak ostal še naprej. Kupujem v glavnem v TUŠ- u zato sem vesela da ga tu prodajajo upam, da bo v prodaji tudi v drugih trgovinah da bo dostopen čim več Slovencem.

 5. zelo dober paradajz samo škoda ker je v kranjskem tušu zelo slaba dobava.
  Zares škoda.L.P.

 6. Pozdravljeni !
  Veseli me, da imamo končno zelo dober zgodnji paradižnik. Lastnikom firme čestitam. Imam pa eno pripombo. Žena je že večkrat kupila ta paradižnik in vsakič sva bila zadovoljna z kvaliteto. Zadnji nakup pa naju je presenetil, ker se nam dozdeva da prodajalci pri TUŠ-u v Mariboru na Pobrežju mešajo različe vrste paradižnika, sicer enakega po rasti v grozdih, vendar pa občutno slabše kvalitete. Plodovi so trdi kot smo to navajeni pri uvoženih paradižnikih iz Italije. Prosim da moje domneve glede mešanja različnih vrst paradižnika preverite pri vas v proizvodnji ali pa pri prodajalcu. PZD

 7. Ja paradižnik je res dober, se vidi, da je bolj naravno gojen. Žalostno je edino, da ga prodaja samo Tuš(ki oglašuje kupujmo slovensko- cena 2,59€); ker tako ni nobene konkurence. Seveda se s paradižnikom bogati prav Tuš, pa se hoče pokazat kar v najlepši luči; za II. klaso je pa to zelo visoka cena. On bo poletel v vesolje, mi bomo še pa kar pri tleh glede na maloprodajne cene.

 8. Pa še nekaj, pri njih, se pravi v Renkovcih je maloprodajna cena za I. klas 2.5€, za II. klas pa 1,79€, kdor je blizu se mu vsekakor splača iti po sveže nabranega.

 9. uporabna stran

  Milan, tole je pa zanimiv podatek. Torej za isto ceno pri njih “doma” dobiš za 1 razred boljše paradižnike.

 10. Mene pa zanima koliko kaj zaslužijo delavci, ki obirajo paradižnik.

 11. plača pri paradajzu je minimalna plača za obranega paradajza 100 kg dobis 1,25 eura če je to komu preveč pa naj poskusi!!!!!!!!!!!!!

 12. dela se pa od ve do ve npr. od 5 zjutraj pa do 8 ure zvečer

 13. […] stran | Objavljeno v vse, Zanimivo Paradižnik Lušt o katerem je kar nekaj napisanega tukaj (Lušt – Slovenski paradižnik iz Prekmurja, okusen kot bi ga pridelali sami doma by Lušt) postaja najbolj prepoznaven slovenski paradižnik. Razlogov za to je več, eden od njih pa je […]

 14. pozdravljeni !
  Zelo me veseli,da se je nekdo spomnil in začel pridelovati paradižnik doma v Sloveniji,na bolj naraven in prijazen način.
  Uvožen paradižnik iz Španije večinoma poznamo,malo kdo pa ve kako ga pridelujejo,namreč bil sem tam in videl njihovo pridelavo,da se zgroziš.
  Sadike paradižnika rastejo iz nekakšnih sintetičnih vlaken(steklena volna)po cevkah pa priteka z ene strani umetno gnojilo,po drugi cevki pa voda,sadika pa zraste v višino 10 m,nato ga obirajo po etažah od tal proti vrhu kakor pač zori.
  Vse skupaj je pokrito na več tisočih hektarjev,blizu Madrida.
  Pa še to,vse skupaj je gensko pridelano.
  ŠE ENKRAT,VSAKA ČAST SLOVENSKIM PRIDELOVALCEM…….

 15. […] »klasičnemu« grozdastemu paradižniku Lušt, ki ga družba Paradajz d.o.o. prodaja od leta 2012 (Lušt – Slovenski paradižnik iz Prekmurja, okusen kot bi ga pridelali sami doma by Lušt). Za razliko od te osnovne sorte, ki je pakirana v gajbice so nove tri sorte pakirane v manjše […]

Komentiraj

Anti-Spam: