SLO 1 HD in SLO 2 HD sta postala realnost s 1.6.2012, a le pri IPTV in kabelskih operaterjih | UPORABNA STRAN

SLO 1 HD in SLO 2 HD sta postala realnost s 1.6.2012, a le pri IPTV in kabelskih operaterjih

SLO 1 HD in SLO 2 HD sta ugledala luč sveta s 1.6.2012, s tem dnem pa se je ukinil tudi testni HD program. Testni HD kanal so pri RTV Slovenija zagnali ob prenosu Olimpijskih iger v Pekingu leta 2008. Nabor vsebin se je širil in kanal je posledično prišel tudi v programsko shemo operaterjev.

Dva »nova« programa poimenovana SLO 1 HD in SLO 2 HD bosta prenašala enako sliko kot standardni različici le takrat, ko bo na voljo slika v visoki ločljivosti bo logotipu obeh kanalov dodan znak HD. Torej RTV Slovenija je začel z rednim oddajanjem v 1080i tehniki. Prostorski zvok, ki nekako sodi zraven pa bo na voljo kasneje, kdaj ni znano.

Tehnične lastnosti obeh HD kanalov so:
Standard za sliko: HD, 1920x1080i/25
Format slike: 16:9 (širokozaslonski)
Aktivni format slike: 16:9 ali 4:3 –odvisno od izvornega posnetka
Kodiranje slike: ITU-T Rec. H.264/AVC, ISO/IEC 14496-10, 14 Mbit/s, konstantna bitna hitrost
Kodiranje zvoka: ISO/IEC 11172-3, stereo, 192 kbit/s, konstantna bitna hitrost
Večkanalni zvok: trenutno ni na voljo
Dodatni stereo: trenutno ni na voljo

Podatkovni servisi:
Teletekst: trenutno viden pri nekaterih CATV operaterjih, pri IPTV pa še ni na voljo
Podnaslavljanje: trenutno ni na voljo
EPG: trenutno ni na voljo, se ureja
(Podatki na dan 3.6.2012)

Zaradi takšnih in drugačnih problemov z Multipleksi v Sloveniji (MUX) programa nista oddajana s pomočjo prizemnih oddajnikov (DVB-T), ampak sta na voljo zgolj nekaterim IPTV in kabelskim operaterjem. Ti operaterji pa so Telekom Slovenije (Siol), Telemach, T-2, Amis in Skyline. SLO 1 HD in SLO 2 HD sta kljub temu, da gre za HD kanal na voljo v osnovni shemi brez doplačil (saj plačujemo RTV naročnino). Omejitev za spremljanje pa je seveda tehnična zmožnost predvajanja pri uporabniku. Torej potrebno je imeti set-top-box, ki lahko predvaja sliko in seveda tudi HD televizor.

RTV Slovenija je tako prehitel ProPlus (POP TV, Kanal A, POP NON STOP) pri uvajanju HD programov, kar je precej zanimivo. Logično bi bilo ravno obratno, da komercialna televizija želi večjo gledanost in boljšo sliko. Ja to bi bilo, če bi v Sloveniji imeli konkurenco, tako pa je pravzaprav ni.

Kar pa se tiče oddajanja preko digitalnega prizemnega signala (DVB-T). MUX-A, s katerim upravlja RTV Slovenija bi čisto z lahkoto prenašal oba programa v HD tehniki poleg klasičnih SLO 1, SLO 2, SLO 3 ter regijskih TV Koper TV in Slo Maribor. Ker pa so se v MUX-A “priselili” še POP TV, Kanal A, RTS, Vaš kanal, Primorka ter TV Pink 3, je to postalo nemogoče. Razlog tiči v tem, da nimamo več MUX-B-ja s katerim je upravljal Norkring. Da je dovoljeno, da so se komercialni programi lahko vključili v nacionalni multipleks je nekoliko nelogično, saj bi ti morali biti na komercialnem multipleksu. Glede na to, da razpisa za nov multipleks ni na vidiku bomo lahko SLO 1 HD in SLO 2 HD še zelo zelo dolgo gledali zgolj pri IPTV in kabelskih operaterjih.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=g4QlhKulPmg’]

Še IP številke programov pri Siolu
Full HD
SLO1 HD-232.2.1.53:5002
SLO2 HD-232.2.1.54:5002
HD Mini
SLO1 HDMini-232.4.1.53
SLO2 HDMini-232.4.1.54

Sorodni članki

4x komentirano

 1. morda veš IP za Amis za SLO HD 1 in 2?

 2. uporabna stran

  Matjaž, ne tega pa ne vem. Najlažje pa jih najdeš tako da v MulticastTV spustiš iskanje novih kanalov (Možnosti/Nastavitve -spodnji levi kot) in nato sam najde nove.

 3. Samo ena opomba… saj ko sem kopiral ipje, sta pri Full HD zamenjana! .53:5002 = SLO HD 1 .54:5002 = SLO HD 2…

  saj tako je blo pr men!

  LP

 4. uporabna stran

  Blaž, res je. Prišlo je do tipkarske napake, hvala.

Komentiraj

Anti-Spam: