Radarska slika padavin in možnost pojava toče v Sloveniji | UPORABNA STRAN

Radarska slika padavin in možnost pojava toče v Sloveniji

Radarska slika padavin in možnost pojava toče je zelo pomemben podatek za veliko število ljudi. Tisti, ki so najbolj na udaru so kmetovalci, saj je toča tista, ki jim uniči precejšnjo količino pridelka. Seveda je podatek zanimiv tudi za voznike in voznice, saj je skrivanje pod nadvozi avtocest smrtno nevarno. Kmetom sicer podatek, da bo možnost toče večinoma ne pomaga kaj dosti, voznikom pa bi podatek, da se vozijo v hud naliv ali v točo lahko precej pomaga.

Dovolj uvoda sedaj pa radarska slika padavin. Edini radar, ki pokriva Slovenijo je vremenski radar na Lisci pri Sevnici. Po podatkih navedenih na spletni strani meteo.si naj bi se slika osveževala vsakih 10minut, a iz realnosti je možno zagotoviti, da se večinoma podatki popravijo v 20-ih minutah, včasih traja tudi do pol ure. To je zagotovo zelo zelo zelo slab podatek in velik kritika za ARSO. Vse to skupaj pomeni, da se lahko zgodi, da podatek, ki ga vidimo nima več nikakršne veze z realnostjo.

Meteo.si, ki je uradna spletna stran Agencije Republike Slovenije za Okolje na srečo v zavihku Vreme podrobneje in izbiri slike Radar (na desni strani) (Direktna povezava) imamo na voljo ogled podatkov za 3 ure nazaj in za 12 ur nazaj. Tako lahko vsaj na podlagi teh podatkov pridobimo nekakšno oceno kam se bo premaknilo padavinsko območje.

Druga slika, ki je zanimiva pa se skriva pod zavihkom Opozorila in izbiro Verjetnost toče, ki prikazuje ta podatek.

Pri branju obeh slik je zelo pomemben še en podatek in to je zgodnji levi kot, kjer je naveden datum in ura.

Seveda je dostopanje do spletne strani na mobilnih napravah precej zamudno, prav zato sta npr. za Android na voljo 2 aplikaciji in pol. Obe seveda uporabljata podatek ARSO-ja. Prva je Slovenian rain radar (Play Store), ki v ozadju doda še zemljevid Slovenije, ki je pravzaprav zelo dobrodošel. Poloviča pripada delu te aplikacije, saj jo je možno zagnati z vremenskim delom ali pa zgolj s prikazom dežja.

Druga aplikacija je Vreme (Weather in Slovenia) (Play Store), ki prav tako omogoča animacijo (nekoliko manj napredno), a je brez zemljevida v ozadju.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: