Firefox v Sloveniji zabeležil ponovni padec priljubljenosti, Google Chrome pa pospešeno raste | UPORABNA STRAN

Firefox v Sloveniji zabeležil ponovni padec priljubljenosti, Google Chrome pa pospešeno raste

Družba iPROM, ki je vodilna medijska agencija v Sloveniji, je predstavila rezultate raziskave, ki spremlja tehnološke značilnosti spletnih uporabnikov. To raziskavo izvajajo že od januarja 2004 in tako lahko že imamo nekakšno dolgoročno primerjavo.

Zadnja raziskava je bila izvedena junija 2012 po IAB standardu in je zajemal 779 mio meritvenih zahtevkov. Rezultati pri priljubljenosti brskalnika med slovenskimi uporabniki in uporabnicami so se s prihodom brskalnika Google Chrome spremenili. Upad Internet Explorerja je stalnica, a se je padec ustavil. Zanimiv podatek pa je to, da Firefox, ki je bil v Sloveniji dolgo časa zelo priljubljen, začel izgubljati priljubljenost. Ta je padla tako zelo, da je sedaj zgolj 1% nad Internet Explorerjem. Upad priljubljenosti od novembra 2011 je padec iz 41% na 37%. Brskalnik Chrome pa ima ekstremno rast. Od novembra 2011 je rast 3% in je sedaj 23%.

Naslednja zanimivost so mobilni telefoni, saj preko njih dostopa vedno več ljudi. Podatek za junij 2012 je 7%. Seveda pa prednjači operacijski sistem Android s 53%, sledi klasični telefon (označen z WAP) (13%), nato pa iPad (12%) in iPhone (11%).

Ločljivost zaslonov je zanimiva predvsem za izdelovalce spletnih strani, ostalim pa bolj v zanimivost. Največji procent 16% ima ločljivost 1024×768 pik sledi 1280×1024 s 15.5%. Tako kot za ločljivost zaslonov tudi operacijski sistem velja enako glede zanimivosti. Vseeno pa je tako kot je možno logično sklepati Windows 7 tisti, ki je prvi, saj je pridobil 7%, sledi pa Windows XP (42%), ki se je lani s 46% uvrstil na prvo mesto.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: