APEK razmišlja o uvedbi T-DAB oz. digitalni radio v sistemu oddajanja DAB+ | UPORABNA STRAN

APEK razmišlja o uvedbi T-DAB oz. digitalni radio v sistemu oddajanja DAB+

T-DAB oz. digitalni radio je v Sloveniji več ali manj v povojih. Trenutno je izdana licenca zgolj enemu ponudniku in sicer RTV Slovenija za oddajanje na lokaciji Krvavec na bloku 12B. Odločba jim omogoča oddajanje radijskih programov RA SLO 1, RA SLO 2, RA SLO 3 in Radio Si do 12.11.2013. APEK jim licence ne namerava podaljšati, saj bodo šli v objavo razpisa za prizemno digitalno radijsko omrežje z nacionalno pokritostjo.

dab-plus-logo

 

 

Kot so zapisali pri APEK-u bi bilo omrežje namenjeno oddajanju nacionalni in drugih programov, ki bi imeli pravico za oddajanje v digitalni radiofuzijski tehniki (T-DAB). Sistem oddajanja bi bil DAB+, kapaciteta multipleksa pa vsaj 1.1 Mbps. Ker je FM spekter polno zaseden je možno oddajanje zgolj v VHF frekvenčnem spektru.

Pohvalno pa je tudi to, da je APEK zaradi podpore uvedbe nove tehnologije vladi predlagal le manjši znesek nadomestila za učinkovito rabo radiofrekvenčnega spektra. Predlog mora sprejeti še vlada.

Vsekakor je dobro že to, da se na področju T-DAB-ja oz. digitalnega radia nekaj dela. Saj je oddajanje predpogoj za širšo uporabo digitalnih radijskih sprejemnikov.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] podrobnosti o načrtih uvajanja digitalnega radia (T-DAB) v Sloveniji. Prve testne licence je v letu 2013 podelil RTV Slovenija, ki je oddajal na lokaciji Krvavec, a 12.11.2013 testnih licenc niso podaljšali. Razlog za to je […]

Komentiraj

Anti-Spam: