Sony Xperia Z1 – test / recenzija vodotesnega telefona, ki je nadgradnja Xperie Z – Xperia Z1 review

Sony Xperia Z1 je nadgradnja telefona Xperia Z, ki je bil zasnovan kot paradni konj Sony-ja za leto 2013. Razlike so predvsem v teži, velikosti, vodotesnosti, fotoaparatu in LTE Cat4 povezavi. Telefon Xperia Z1 ima 5 inčni TFT Triluminos zaslon z X-Reality Engine tehnologijo. Vgrajen ima štirijedrni 2,2 GHZ Krait 400 procesor z 2GB RAM-a, LTE Cat4 150/50 Mbps… več pa tukaj (Sony Xperia Z1 s 5 inčnim zaslonom, 20.7 MP fotoaparatom, pa še vodotesen je IP58).

sony-xperia-z1-box1


Za telefone najvišjega ranga je značilno, da je potrebno biti pri iskanju slabosti nekoliko pikolovski ampak vseeno. Zvočnik bi se resnično lahko nekoliko bolje odrezal. Razlog za to se najverjetneje skriva v vodotesnosti telefona. Telefon je kljub temu, da ima enak 5 inčni zaslon kot Z od tega večji in težji. Baterija ni zamenljiva, prav tako ni tudi možnosti brezžičnega polnjenja.

sony-xperia-z1-box

V škatli so poleg telefona Sony Xperia Z1 še microUSB to USB kabel, hiter polnilni USB polnilec ter slušalke s silikonskimi čepki in upravljalnikom.

sony-xperia-z1-box2

Sam izgled telefona Xperia Z1 je pravzaprav enak kot pri Z, le mere so majčkeno drugačne oz. mejijo že na previsoke. Telefon tako meri 144 x 74 x 8.5 mm, njegova teža je 170g in je odporen na prah in je vodotesen saj ima certifikat IP58. Sam zaslon je Full HD 1080p z gostoto pik 441ppi in slika je zaradi Triluminos zaslona resnično ostra in barvita. Mobile BRAVIA Engine 2 pa je zamenjal X-Reality Engine, ki skrbi, da se slika obnaša okolišu in materiji primerno. Očitno izboljšanje v primerjavi s prejšnjimi zasloni je na točki vidni kot. Nad zaslonom so sekundarna 2.1MP (FullHD 1080p) kamera, ambient light, proximity senzor in LED lučka, ki je skrita v slušalko. Pri Xperia Z1 se je Sony odločil za virtualne menijske tipke, ki se nahajajo na dnu zaslona.

sony-xperia-z1-1

Na desni strani telefona je microSIM vhod, no pravzaprav vodilo za microSIM kartico in pokrovček. Nato sledi lepo oblikovan aluminijski gumb za zaklep/prižiganje/ugašanje, gumb za uravnavanje glasnosti in zvočnik. Na levi strani pa je vhod za microUSB kartico in microSD oba prekrita s pokrovčkom nato pa sledita še konektorja za stojalo. Zgoraj pa je 3.5mm vhod (za razliko od Z-ja je tukaj brez pokrovčka in je dostop zato precej enostavnejši), spodnji del pa je prazen.

sony-xperia-z1-3

Na zadnji strani so 20.7MP fotoaparat s Sony G lečo in Sony Exmor RS backside illuminated senzorjem. To zagotavlja boljše slike v primeru slabše svetlobe. Tukaj so še LED bliskavica (na žalost zgolj ena) ter NFC. Baterija do katere ne moremo brez razdiranja telefona je 3000 mAh.

sony-xperia-z1-9

Sony Xperia Z1 prihaja s prednaloženim operacijskim sistemom Android 4.2.2 Jelly Bean, a je zagotovljena nadgradnja na Android 4.4 KitKat. Odklepni zaslon ohranja »roleta mode«, možen je tudi hiter dostop do fotoaparata. Pri pri domačih zaslonih je možno izbirati število zaslonov do 7 (5 je privzeto). Nanj je moč naložiti bližnjice, mape in widgete. Samo urejanje domačih zaslonov je možno tako da kliknemo na prosti del na zaslonu in držimo pritisnjeno kakšno sekundo ali dve. Ker se je Sony odločil za popolnoma zaslonske tipke imamo tako dve fiksni vrstici. V prvi je 5 ikon (mapa Predstavnost, Play Store, Meni, Sporočanje in Telefon). Pod njo pa tista klasične Android tipke (Nazaj, Domov in Pravkar odprto).

sony-xperia-z1-10

Statusna vrstica mobilnika Sony Xperia Z1 omogoča hiter dostop vklopa in izklopa »Tiho«, »Bluetooth«, »Wi-Fi«, »Podatkovni prenos« in Nastavitve. »Pravkar odprto«, kot je prevod Task Managerja, se skriva pod skrajnim spodnjim desnim gumbom. Poleg seznama aplikacij po katerem se lahko pomikamo s potegom gor-dol in odstranitvijo s potegom v stran. So tukaj še »male aplikacije«. Prednaložene so Active Clip, Chrome zaznamki, Kalkulator, Koledar, Brskalnik, Gmail, Odštevalnik, Notes ter Snemalnik.

sony-xperia-z1-18

Google Now je del samega operacijskega sistema Android in je dostopen tako da kliknemo na gumb Domov in potegnemo proti sredini zaslona. Funkcionalnosti, ki jih Google Now omogoča do predvsem v olajšanem iskanju vsebin, hitrem pregledu informacij na cesti, vremenu, podatkov na borzi…

Telefonski del telefona Sony Xperia Z1 ima dobro integriran telefonski imenik. Poleg urejanja in po imenu ali priimku je dobro povezan tudi s socialnimi omrežji npr. Facebookom in tudi sistemom Exchange. Tako da so kontakti vedno pri roki. Pri klicanju je omogočena funkcija »smart dialing«, ki precej olajša hitro klicanje kar preko številčnice. Elektronska pošta, SMS-i in MMS-i so klasični. Google Hangouts je nadomestil aplikacijo Talk. Sama tipkovnica pa uporablja Swype-like sistem vnosa podatkov. Sony je uporabnikom celo omogočil izbiro treh različnih preoblek.

Pregledovalnik slik poimenovan Album, ki slike prikaže s sličicami in jih sortira po datumu. Na voljo je še en zavihek »My Albums«, ki omogoča dostop do spletnih albumov, kot so PlayMemories, Facebook, Picasa …Seveda tudi urejanje in deljenje slik preko različnih storitev (npr. Elektronska pošta, Picasa, Facebook, MMS … ) ni problematično.

Glasbeni predvajalnik »WALKMAN« je lepega izgleda in razdeljen na dva dela »Predvaja se« in »Moja glasba«. V Predvaja se je možno s klikom na Meni možno odpreti precej napreden Izenačevalnik. V Moja glasba pa s klikom na Meni dobimo možnost »prenesi podatke o glasbi«, ta samodejno po podatkovnih bazah poišče naslovne slike pesmi ki so na telefonu.
Video predvajalnik »Filmi« je prav tako del Sony-jeve preobleke in omogoča predvajanje tako v HD kot FullHD ločljivosti. Podprti formati pa so MP4, DivX, X264 in MOV.

Radio, ki podpira tudi RDS omogoča tako shranjevanje postaj, kot uporabo Track ID funkcije med poslušanjem. Track ID, ki je tudi samostojna aplikacija je pravzaprav Sony-jev Shazam ali Soundhound. Dodana pa je možnost objave na Facebooku »Trenutno poslušam …«

sony-xperia-z1-17

Sony Xperia Z1 ima vgrajen 20.7MP fotoaparat z Exmor RS senzorjem za boljše rezultate pri nizki svetlobi. Velikost senzorja je 1/2.3″, velikost zaslonke pa F/2.0. Na žalost pa je na voljo zgolj ena LED bliskavica. Xperia Z1 uporablja širokokotno (27mm) Sony G Lens kamero s Sony BIONZ procesorjem za obdelavo slik. Vse to skupaj naj bi zagotavljalo teko delovanje in kar se da najboljše slike. Do fotoaparata je možno priti tudi s klikom ob zaklenjenem telefonu. Sony se je pri Xperia Z1 precej posvetil samemu vmesniku in funkcijam, s tem pa se je sila približal pravim fotoaparatom.

Uporabniški vmesnik je na voljo tako na levi kot desni strani. Na levi sta gumba za izbiro funkcije (Nadrejeno samodejno, Navadno, Video kamera, Rafal, Učinek slike, Panoramski posnetek, Izbor prizora, Sprednja kamera, Sprednji video). Spodaj je nastavitev bliskavice in gumb za Nastavitve (Ločljivost, Bliskavica, Samosprožilec, Fotografiranje nasmeha, Hitri zagon…). Če ni izbrana funkcija Nadrejeno samodejno pa še možnost vklopa in izklopa HDR-ja in vrednost osvetlitve. Na desni pa hiter dostop do galerije, nato sledita gumba za fotografiranje in snemanje videa in izbira sprednje in zadnje kamere.

sony-xperia-z1-slika

Nadrejeno samodejno (Superior auto) je tisti način, ki ga bo večina uporabljala, saj gre za nastavitev, kjer mobilni telefon samodejno izbira najbolj primeren način in parametre. Tukaj je Sony naredil zelo dober korak v pravo smer in funkcija odlično opravlja svojo nalogo. Na žalost pa je slikanje omejeno na 8MP v razmerju 16:9. Glede na kvaliteto fotoaparata bi uporabnik pričakoval več.

Od 20.7MP fotoaparata, ki ga ima Sony Xperia Z1 bi pričakovali odlično sliko, no v tem aspektu smo lahko majčkeno razočaran. Fotoaparat se sicer obnese nekoliko bolje kot prejšnja različica s 13MP.
Kar pa se tiče video snemanja to je možno v Full HD 1080p tehniki s 30 slikami na sekundo. Na žalost ni možno snemati s 60 slikami na sekundo oz. v višji ločljivosti, kar bi sicer takšna kamera bila sposobna zajeti. Zelo dobrodošla je funkcija HDR, ki jo je Sony omogočil tudi v video načinu. V video načinu je dodana možnost fotografiranja med snemanjem videa, a je ta slika zgolj 1MP. Rezultat snemanja pa je zelo dober video z resnično 30 slikami na sekundo in z bitratom med 17 in 18 Mbps.

sony-xperia-z1-18

Privzeti spletni brskalnik na Sony Xperia Z1 je Google Chrome. Sony tako ne vgrajuje več svojega, ampak uporabi Googlovega. Kar ni nujno slabo, saj Google Chrome redno posodablja.

Tako je na voljo OfficeSuite, ki sicer omogoča branje Word, Excel, PowerPoint in PDF datotek, a za urejanje in ustvarjanje novih je potrebno kupiti Pro različico. Tukaj sta še Glasba Play, ter antivirusni program McAfee Security. Ne smemo pa pozabiti tudi na možnost varnostnega kopiranja in obnavljanja podatkov telefona.

Povezljivost telefona Xperia Z1 je odlična. Na voljo so štirje frekvenčni pasovi na 2G (850 / 900 / 1800 / 1900), pet na 3G (850/900/1700/1900/2100) in kar osem na LTE/4G (800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600). Opremljen je s HSDPA do 42.2Mbps, HSUPA do 5.76Mbps, LTE pa je Cat 4 in tako omogoča hitrosti do 150/50Mbps. Wi-Fi je a/b/g/n/ac in podpira tudi Wi-Fi Direct ter DLNA. Iz telefona je možno ustvariti Wi-Fi dostopno točko. Xperia Z1 podpira tudi navigacijski sistem GLONASS in ne samo A-GPS. To pomeni, hitrejše zaznavanje lokacije, večjo natančnost, pa tudi delovanje tam kjer drugače GPS ne deluje. Izostali niso niti NFC, ANT+ in Bluetooth 4.0.

sony-xperia-z1-14

Rezultat testa AnTuTu Benchmark je 30624 točk, Quadrant standard 21732 točk, Vellamo 2899 točk, Geekbench 3 pa 914 točk za Single-Core in 2766 za Multi-Core.

Ocene:
-izgled 9.5/10
-opremljenost 9.5/10
-programska oprema 7.8/10
-delovanje 8.8/10
-testi 10/10
*Skupna ocena 9.12/10

Za zaključek. Sony Xperia Z1, katerega priporočena maloprodajna cena za Slovenijo je 729,99€. Vsekakor gre za nadgradnjo telefona Xperia Z, saj so izboljšali zaslon, večja je baterija, boljši procesor, LTE je Cat4, a fotoaparat ni ravno to kar pričakuješ od 20MP. Telefon zagotovo sodi v najvišji razred, saj ima pravzaprav čisto vse razen brezžičnega polnjenja, ki pa je šele pred kratkim postal hit.

Mobilnik Sony Xperia Z je za testiranje posodil Sony Mobile Slovenija.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: