Sony Xperia L – test / recenzija telefona srednjega razreda – Xperia L review

Sony Xperia L je telefon srednjega razreda opremljen s 4.3 inčnim TFT zaslonom, dvojedrnim 1GHz Krait procesorjem, 1GB RAM-a in 8MP fotoaparatom, NFC-jem, Bluetoothom 4.0 …

sony-xperia-l-box1

Sony Xperia L je telefon srednjega razreda, kar pomeni, da od njega ne pričakujemo veliko. Vseeno pa bi se spodobilo imeti možnost FullHD 1080p snemanja in nekoliko boljši zaslon, saj procesor je dovolj dober za oboje.


sony-xperia-l-box

V škatli so poleg telefona Sony Xperia L še microUSB to USB kabel in hiter polnilni USB polnilec.

Sam izgled telefona Xperia L je takšen kot smo ga navajeni pri lanskoletnih Sonyjevih modelih srednjega razreda. Telefon meri 128.7 x 65 x 9.7 mm, njegova teža je 137g. Sam zaslon je 480 x 854 z gostoto pik 228ppi. Nad zaslonom so sekundarna VGA kamera, ambient light, proximity senzor in LED lučka.

Na desni strani telefona je gumb za zaklep/prižiganje/ugašanje, gumb za uravnavanje glasnosti in foto gumb. Na levi strani je vhod za microUSB kartico, zgoraj pa 3.5mm vhod. Spodnji del je prazen.

sony-xperia-l-box2

Na zadnji strani so 8MP fotoaparat, LED bliskavica ter zvočnik. Pod pokrovčkom so Li-Ion 1750 mAh baterija, SIM reža ter reža za microSD kartico.

sony-xperial-l

Sony Xperia L prihaja s prednaloženim operacijskim sistemom Android 4.1.2 Jelly Bean. Odklepni zaslon ohranja »roleta mode«, možen je tudi hiter dostop do fotoaparata. Pri pri domačih zaslonih je možno izbirati število zaslonov do 7 (5 je privzeto). Nanj je moč naložiti bližnjice, mape in widgete. Samo urejanje domačih zaslonov je možno tako da kliknemo na prosti del na zaslonu in držimo pritisnjeno kakšno sekundo ali dve. Ker se je Sony odločil za popolnoma zaslonske tipke imamo tako dve fiksni vrstici. V prvi je 5 ikon (mapa Predstavnost, Play Store, Meni, Sporočanje in Telefon). Pod njo pa tista klasične Android tipke (Nazaj, Domov in Pravkar odprto).

sony-xperial-l-7

Statusna vrstica mobilnika Sony Xperia L omogoča hiter dostop vklopa in izklopa »Tiho«, »Bluetooth«, »Wi-Fi«, »Podatkovni prenos« in Nastavitve. »Pravkar odprto«, kot je prevod Task Managerja, se skriva pod skrajnim spodnjim desnim gumbom. Poleg seznama aplikacij po katerem se lahko pomikamo s potegom gor-dol in odstranitvijo s potegom v stran. So tukaj še »male aplikacije«. Prednaložene so Active Clip, Chrome zaznamki, Kalkulator, Koledar, Brskalnik, Gmail, Odštevalnik, Notes ter Snemalnik.

sony-xperial-l-11

Dodana je Backup & Reset funkcija, ki deluje tako na multimediji, aplikacijah, kot na sporočilih, zgodovini klicanja ….

Google Now je del samega operacijskega sistema Android in je dostopen tako da kliknemo na gumb Domov in potegnemo proti sredini zaslona. Funkcionalnosti, ki jih Google Now omogoča do predvsem v olajšanem iskanju vsebin, hitrem pregledu informacij na cesti, vremenu, podatkov na borzi…

Telefonski del telefona Sony Xperia L ima dobro integriran telefonski imenik. Poleg urejanja in po imenu ali priimku je dobro povezan tudi s socialnimi omrežji npr. Facebookom in tudi sistemom Exchange. Tako da so kontakti vedno pri roki. Pri klicanju je omogočena funkcija »smart dialing«, ki precej olajša hitro klicanje kar preko številčnice. Elektronska pošta, SMS-i in MMS-i so klasični. Google Hangouts je nadomestil aplikacijo Talk. Sama tipkovnica pa uporablja Swype-like sistem vnosa podatkov. Sony je uporabnikom celo omogočil izbiro treh različnih preoblek.

sony-xperial-l-3

Pregledovalnik slik poimenovan Album, ki slike prikaže s sličicami in jih sortira po datumu. Na voljo je še en zavihek »My Albums«, ki omogoča dostop do spletnih albumov, kot so PlayMemories, Facebook, Picasa …Seveda tudi urejanje in deljenje slik preko različnih storitev (npr. Elektronska pošta, Picasa, Facebook, MMS … ) ni problematično.

Glasbeni predvajalnik »WALKMAN« je lepega izgleda in razdeljen na dva dela »Predvaja se« in »Moja glasba«. V Predvaja se je možno s klikom na Meni možno odpreti precej napreden Izenačevalnik. V Moja glasba pa s klikom na Meni dobimo možnost »prenesi podatke o glasbi«, ta samodejno po podatkovnih bazah poišče naslovne slike pesmi ki so na telefonu.
Video predvajalnik »Filmi« je prav tako del Sony-jeve preobleke in omogoča predvajanje skoraj vseh formatov. Podprti formati so tudi MP4, DivX, X264 in MOV.

Radio, ki podpira tudi RDS omogoča tako shranjevanje postaj, kot uporabo Track ID funkcije med poslušanjem. Track ID, ki je tudi samostojna aplikacija je pravzaprav Sony-jev Shazam ali Soundhound. Dodana pa je možnost objave na Facebooku »Trenutno poslušam …«

Sony Xperia L ima vgrajen 8MP (3264 x 2448) z LED bliskavico. Do fotoaparata je možno priti tudi s klikom ob zaklenjenem telefonu.

Uporabniški vmesnik je na voljo tako na levi kot desni strani. Na levi sta gumba za izbiro funkcije (Nadrejeno samodejno, Navadno, Video kamera, Rafal, Učinek slike, Panoramski posnetek, Izbor prizora, Sprednja kamera, Sprednji video). Spodaj je nastavitev bliskavice in gumb za Nastavitve (Ločljivost, Bliskavica, Samosprožilec, Fotografiranje nasmeha, Hitri zagon…). Če ni izbrana funkcija Nadrejeno samodejno pa še možnost vklopa in izklopa HDR-ja in vrednost osvetlitve. Na desni pa hiter dostop do galerije, nato sledita gumba za fotografiranje in snemanje videa in izbira sprednje in zadnje kamere.

sony-xperial-l-9

Nadrejeno samodejno (Superior auto) je tisti način, ki ga bo večina uporabljala, saj gre za nastavitev, kjer mobilni telefon samodejno izbira najbolj primeren način in parametre.

Slike, ki jih dela 8MP fotoaparat telefona Xperia L so zadovoljive. Največja kritika pri njih je, da imajo precej šuma, a glede na to, da telefon sodi v srednji razred je to nekako razumljivo. Kar pa se tiče video snemanja, to je možno v HD 720p tehniki s 30 slikami na sekundo. Na žalost FullHD snemanje ni možno. Zelo dobrodošla je funkcija HDR, ki jo je Sony omogočil tudi v video načinu. V video načinu je dodana možnost fotografiranja med snemanjem videa, a je ta slika zgolj 1MP. Video posnet z Xperia L ni ravno na visoki ravni.

sony-xperia-l-slika

Privzeti spletni brskalnik na Sony Xperia L je Google Chrome. Sony tako ne vgrajuje več svojega, ampak uporabi Googlovega. Kar ni nujno slabo, saj Google Chrome redno posodablja.

Tako je na voljo OfficeSuite, ki sicer omogoča branje Word, Excel, PowerPoint in PDF datotek, a za urejanje in ustvarjanje novih je potrebno kupiti Pro različico. Tukaj sta še Glasba Play, ter antivirusni program McAfee Security. Ne smemo pa pozabiti tudi na možnost varnostnega kopiranja in obnavljanja podatkov telefona.

Povezljivost telefona Xperia L je zadovoljiva. Na voljo so štirje frekvenčni pasovi na 2G (850 / 900 / 1800 / 1900) in dva na 3G (900/2100). Telefon je opremljen s HSDPA do 21Mbps in HSUPA do 5.76Mbps povezavo. Wi-Fi je a/b/g/n in podpira tudi Wi-Fi Direct ter DLNA. Iz telefona je možno ustvariti Wi-Fi dostopno točko. Xperia L na žalost pri lociranju omogoča uporabo zgolj A-GPS-a in ne tudi GLONASS-a Izostala pa nista niti NFC in Bluetooth 4.0.

Rezultat testa AnTuTu Benchmark je 10734 točk, Quadrant standard 4245 točk, Vellamo 1780 točk, Geekbench 3 pa 375 točk za Single-Core in 691 za Multi-Core.

Ocene:
-izgled 6/10
-opremljenost 6.5/10
-programska oprema 7/10
-delovanje 6.5/10
-testi 6/10
*Skupna ocena 6.4/10

Za zaključek. Sony Xperia L je telefon srednjega razreda in zato namenjen precej nezahtevnim potrošnikom. Temu so prilagojene tudi same karakteristike telefona. Vedno je kaj kar je možno izboljšati, a to posledično viša ceno.

Mobilnik Sony Xperia L je za testiranje posodil Sony Mobile Slovenija.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: