Sony Xperia Z1 Compact – test / recenzija trenutno najboljšega »mini« telefona – Xperia Z1 Compact review

Sony Xperia Z1 Compact je pomanjšana različica telefona Z1 in to v pravem pomenu besede. Sony se za razliko od konkurentov telefona ni odločil korenito okrniti. Prav zato mu upravičeno pripada titula trenutno najboljšega »mini« telefona na trgu.

sony-xperia-z1-compact-box

Telefon ima 4.3 inčni TFT zaslon, štirijedrni 2.2 GHz Krait 400 procesor z 2GB RAM-a, 20.7MP fotoaparat, LTE Cat4 in nenazadnje je tukaj še IP58 certifikat. Več pa tukaj (Sony Xperia Z1 Compact je odlična mini različica telefona Xperia Z1).


sony-xperia-z1-compact-box1

Če telefon označimo kot najboljši »mini« telefon je logično, da je v njem potrebno poiskati tudi stvari, ki bi jih Sony lahko izboljšal. LED bliskavica bi lahko bila močnejša, zvočnik je najverjetneje zaradi vodoodporne zaščite nekoliko bolj tih. Tisto, kar pa je pravzaprav najbolj moteče pa je izredno nepraktičen gumb za slikanje na desni strani telefona. Do stiska za ostrenje se že pride, tisto dodatno globino pritiska za dejansko slikanje pa je precej težko doseči. Če bi bil gumb majčkeno širši, bi bilo slikanje precej bolj preprosto.

sony-xperia-z1-compact-box3

V škatli so poleg telefona Sony Xperia Z1 Compact še microUSB to USB kabel.

sony-xperia-z1-compact-box2

Sam izgled telefona Xperia Z1 Compact je pravzaprav enak kot pri Z1, le malo manjši je. Telefon tako meri 127 x 64.9 x 9.5 mm, njegova teža je 137g. V primerjavi z Z1 je telefon debelejši za 1.0mm, kar je nekako pričakovano. Z1 Compact je odporen na prah in je vodotesen, saj ima certifikat IP58. Sam zaslon je HD 720p (720×1280) z gostoto pik 342ppi in slika je zaradi Triluminos zaslona resnično ostra in barvita. Mobile BRAVIA Engine 2 pa je zamenjal X-Reality Engine, ki skrbi, da se slika obnaša okolišu in materiji primerno. Zaslon se lahko pohvali z odlično ostrino, pa tudi kontrast ne zaostaja. Nad zaslonom so sekundarna 2.1MP (FullHD 1080p s 30 slikami na sekundo) kamera, ambient light, proximity senzor in LED lučka, ki je skrita v slušalki. Telefon je s sprednje strani obdan v steklo na zadnji pa ima zelo togo plastiko. To sicer za sabo potegne packanje, ki se pri enih barvah ohišja vidi nekoliko bolj pri drugih pa manj.

sony-xperia-z1-compact-1

Na desni strani telefona sta aluminijski gumb za zaklep/prižiganje/ugašanje in gumb za uravnavanje glasnosti in zvočnik. Na levi strani pa je vhod za microUSB kartico, microSIM vhod, no pravzaprav vodilo za microSIM kartico ter microSD reža. Vsi vhodi so prekriti s pokrovčkom nato pa sledita še konektorja za stojalo. Zgoraj je 3.5mm vhod brez pokrovčka, na spodnjem delu pa je zvočnik.

Na zadnji strani so 20.7MP fotoaparat z 27mm Sony G lečo, F/2.0 zaslonko in Sony Exmor RS backside illuminated senzorjem. To zagotavlja boljše slike v primeru slabše svetlobe. Tukaj so še LED bliskavica ter NFC. Baterija do katere ne moremo brez razdiranja telefona je 2300 mAh.

Sony Xperia Z1 Compact prihaja s prednaloženim operacijskim sistemom Android 4.3 Jelly Bean, a je zagotovljena nadgradnja na Android 4.4 KitKat. Odklepni zaslon poleg možnosti hitrega dostopa do fotoaparata omogoča tudi nalaganje widgetov. Vsak odklepni zaslon ima lahko nameščen en widget. Ko se na telefonu predvaja glasba, se na odklepnem zaslonu prikazuje mini vmesnik za upravljanje glasbe.

sony-xperia-z1-compact-2

Pri pri domačih zaslonih je možno izbirati število zaslonov do 7 (5 je privzeto). Nanj je moč naložiti bližnjice, mape in widgete. Samo urejanje domačih zaslonov je možno tako da kliknemo na prosti del na zaslonu in držimo pritisnjeno kakšno sekundo ali dve. Ker se je Sony odločil za popolnoma zaslonske tipke imamo tako dve fiksni vrstici. V prvi je 5 ikon (Chrome, Play Store, Meni, Sporočanje in Telefon). Pod njo pa tista klasične Android tipke (Nazaj, Domov in Pravkar odprto). Vse ikone v prvi vrsti je možno spremeniti z izjemo tipke Meni.

sony-xperia-z1-compact-5

Statusna vrstica mobilnika Sony Xperia Z1 Compact omogoča hiter dostop vklopa in izklopa »Tiho«, »Bluetooth«, »Wi-Fi«, »Svetlost« in Nastavitve. Sony je omogočil dodajanje še ene vrstice bližnjic. Nastavi se jih v Nastavitvah telefona, izbirati je možno med 16-imi ikonami, za prikaz pa je možno izbrati do 10 ikon. Te ikone se bodo pojavile v drugi (in tretji) vrstici Statusne vrstice.

sony-xperia-z1-compact-3

»Pravkar odprto«, kot je prevod Task Managerja, se skriva pod skrajnim spodnjim desnim gumbom. Poleg seznama aplikacij po katerem se lahko pomikamo s potegom gor-dol in odstranitvijo s potegom v stran. So tukaj še »male aplikacije«. Prednaložene so Active Clip, Chrome zaznamki, Kalkulator, Koledar, Brskalnik, Gmail, Odštevalnik, Notes ter Snemalnik. Nove »male aplikacij« si je možno naložiti preko Google Play Stora.

Seznam aplikacij je z Androidom 4.3 dobil posebno lebdeče okno. Novo okno se odpre, ko smo pomaknjeni popolnoma levo. Omogoča pa iskanje, brisanje aplikacij, urejanje vrstnega reda aplikacij ter hiter dostop do Google Play Stora ter Sony Selecta.

sony-xperia-z1-compact-6

Google Now je del samega operacijskega sistema Android in je dostopen tako, da kliknemo na gumb Domov in potegnemo proti sredini zaslona. Funkcionalnosti, ki jih Google Now omogoča do predvsem v olajšanem iskanju vsebin, hitrem pregledu informacij na cesti, vremenu, podatkov na borzi…

Telefonski del telefona Sony Xperia Z1 Compact ima dobro integriran telefonski imenik. Poleg urejanja in po imenu ali priimku je dobro povezan tudi s socialnimi omrežji npr. Facebookom in tudi sistemom Exchange. Tako da so kontakti vedno pri roki. Pri klicanju je omogočena funkcija »smart dialing«, ki precej olajša hitro klicanje kar preko številčnice. Elektronska pošta, SMS-i in MMS-i so klasični. Google Hangouts je nadomestil aplikacijo Talk. Sama tipkovnica pa uporablja Swype-like sistem vnosa podatkov. Sony je uporabnikom celo omogočil izbiro treh različnih preoblek.

sony-xperia-z1-compact-15

Pregledovalnik slik poimenovan Album, ki slike prikaže s sličicami in jih sortira po datumu. Na voljo je še en zavihek »My Albums«, ki omogoča dostop do spletnih albumov, kot so PlayMemories, Facebook, Picasa …Seveda tudi urejanje in deljenje slik preko različnih storitev (npr. Elektronska pošta, Picasa, Facebook, MMS … ) ni problematično.

Glasbeni predvajalnik »WALKMAN« je lepega izgleda in razdeljen na dva dela »Predvaja se« in »Moja glasba«. V Predvaja se je možno s klikom na Meni možno odpreti precej napreden Izenačevalnik. V Moja glasba pa s klikom na Meni dobimo možnost »prenesi podatke o glasbi«, ta samodejno po podatkovnih bazah poišče naslovne slike pesmi ki so na telefonu.
Video predvajalnik »Filmi« je prav tako del Sony-jeve preobleke in omogoča predvajanje tako v HD kot FullHD ločljivosti. Podprti formati pa so MP4, DivX, X264 in MOV.

sony-xperia-z1-compact-12

Radio, ki podpira tudi RDS omogoča tako shranjevanje postaj, kot uporabo Track ID funkcije med poslušanjem. Track ID, ki je tudi samostojna aplikacija je pravzaprav Sony-jev Shazam ali Soundhound. Dodana pa je možnost objave na Facebooku »Trenutno poslušam …«

Sony Xperia Z1 Compact ima vgrajen 20.7MP fotoaparat z Exmor RS senzorjem za boljše rezultate pri nizki svetlobi. Velikost senzorja je 1/2.3″, velikost zaslonke pa F/2.0. Fotoaparat je torej takšen kot pri Xperia Z1. Na žalost pa je LED bliskavica precej majhna. Xperia Z1 Compact uporablja širokokotno (27mm) Sony G Lens kamero s Sony BIONZ procesorjem za obdelavo slik. Vse to skupaj naj bi zagotavljalo teko delovanje in kar se da najboljše slike. Do fotoaparata je možno priti tudi s klikom ob zaklenjenem telefonu. Sony se je pri Xperia Z1 Compact precej posvetil samemu vmesniku in funkcijam, s tem pa se je sila približal pravim fotoaparatom.

sony-xperia-z1-compact-8

Uporabniški vmesnik je na voljo tako na levi kot desni strani. Na levi so gumbi za nastavitev bliskavice, izbire sprednje ali zadnje kamere in gumb za Nastavitve (Ločljivost, Bliskavica, Samosprožilec, Fotografiranje nasmeha, Hitri zagon…). Če ni izbrana funkcija Samodejno optimiziranje pa še možnost izbire scene in vrednost osvetlitve. Na desni pa hiter dostop do galerije, nato sledita gumba za fotografiranje in snemanje videa. Na koncu pa še gumb za načini snemanja. Tukaj so na voljo: Samodejno optimiziranje, Ročno, Info-eye, Social live, Timeshift burst, AR effect, Učinek slike in Panoramski posnetek.

sony-xperia-z1-compact-9

Samodejno optimiziranje (Superior auto) je tisti način, ki ga bo večina uporabljala, saj gre za nastavitev, kjer mobilni telefon samodejno izbira najbolj primeren način in parametre. Tukaj je Sony naredil zelo dober korak v pravo smer in funkcija odlično opravlja svojo nalogo. Na žalost pa je slikanje omejeno na 8MP v razmerju 16:9. Glede na kvaliteto fotoaparata bi uporabnik pričakoval več, so pa slike v tem načinu precej boljše kot v polni 20MP izvedbi.

sony-xperia-z1-compact-slika

Od 20.7MP fotoaparata, ki ga ima Sony Xperia Z1 Compact, bi kljub majhnosti telefona pričakovali odlično sliko. Slika je je boljša kot pri primerljivih telefonih s 13MP. Šuma ni ravno veliko, slike pa so zadovoljivo ostre. Povzetek je torej takšen, da slike sodijo med boljše narejene s telefonom, vsekakor pa ne najboljše.

sony-xperia-z1-compact-slika1
Kar pa se tiče video snemanja to je možno v Full HD 1080p tehniki s 30 slikami na sekundo. Na žalost ni možno snemati s 60 slikami na sekundo oz. v višji ločljivosti, kar bi sicer takšna kamera in procesor bila sposobna zajeti in obdelati. Zelo dobrodošla je funkcija HDR, ki jo je Sony omogočil tudi v video načinu. V video načinu je dodana možnost fotografiranja med snemanjem videa, a je ta slika zgolj 1MP. Video je posnet v povprečju s 30 slikami na sekundo in z bitratom med 17 in 19 Mbps. Rezultat je na koncu dovolj dober, a bi bil lahko precej boljši.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=AO0I8s0krx0′]

Privzeti spletni brskalnik na Sony Xperia Z1 Compact je Google Chrome. Sony tako ne vgrajuje več svojega, ampak uporabi Googlovega. Kar ni nujno slabo, saj Google Chrome redno posodablja.

Tako je na voljo OfficeSuite, ki sicer omogoča branje Word, Excel, PowerPoint in PDF datotek, a za urejanje in ustvarjanje novih je potrebno kupiti Pro različico. Tukaj sta še Glasba Play, ter antivirusni program McAfee Security. Ne smemo pa pozabiti tudi na možnost varnostnega kopiranja in obnavljanja podatkov telefona.

Povezljivost telefona Xperia Z1 Compact je odlična. Na voljo so štirje frekvenčni pasovi na 2G (850 / 900 / 1800 / 1900), pet na 3G (850/900/1700/1900/2100) in kar osem na LTE/4G (800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600). Opremljen je s HSDPA do 42.2Mbps, HSUPA do 5.76Mbps, LTE pa je Cat4 in tako omogoča hitrosti do 150/50Mbps. Wi-Fi je a/b/g/n/ac in podpira tudi Wi-Fi Direct ter DLNA. Iz telefona je možno ustvariti Wi-Fi dostopno točko. Xperia Z1 Compact podpira tudi navigacijski sistem GLONASS in ne samo A-GPS. To pomeni, hitrejše zaznavanje lokacije, večjo natančnost, pa tudi delovanje tam kjer drugače GPS ne deluje. Izostali niso niti NFC, ANT+, Bluetooth 4.0 in USB On-the-go.

Rezultat testa AnTuTu Benchmark je 30624 točk, Quadrant standard 21732 točk, Vellamo 2899 točk, Geekbench 3 pa 914 točk za Single-Core in 2766 za Multi-Core.

Ocene:
-izgled 9/10
-opremljenost 9.5/10
-programska oprema 7.9/10
-delovanje 8.8/10
-testi 9/10
*Skupna ocena 8.84/10

Za zaključek. Sony Xperia Z1 Compact s priporočeno maloprodajno ceno 599.99€ v Sloveniji je prvi pravi “mini” telefon in tako namenjen tistim, ki jim je edini kompromis v primerjavi s paradnimi konji, velikost zaslona. Ima čisto vse kar ima Z1 (kakšna podrobnost je okrnjena) in prav zaradi tega bi znal biti precej dobro prodajan telefon. Predvsem pa bo zanimivo videti kako bo odgovorila konkurnca, saj so njihove “mini” izvedbe daleč zadaj.

Mobilnik Sony Xperia Z1 Compact je za testiranje posodil Sony Mobile Slovenija.

Sorodni članki

2x komentirano

  1. Zadnja stranica Z1 compacta je plastična in ne steklena kot navajaš v članku.

    ( http://www.xperiablog.net/2014/02/18/sony-officially-confirms-that-the-xperia-z1-compact-has-a-plastic-back/ )

    BTW: Dober članek.. 🙂

  2. uporabna stran

    Hvala, popravljeno. No, sedaj mi je jasno zakaj je bila zadnja stran testnega telefona popraskana.

    p.s. Ja se trudim, da je recenzija kolikor tolikor OK. Je pa zagotovo ena najbolj obsežnih v slovenščini.

Komentiraj

Anti-Spam: