Urbana na telefonu (Mobilna Urbana), a zgolj Android in Symbian telefoni, iPhone (iOS) je izvisel | UPORABNA STRAN

Urbana na telefonu (Mobilna Urbana), a zgolj Android in Symbian telefoni, iPhone (iOS) je izvisel

Urbana na telefonu (Mobilna Urbana) bo kmalu postala realnost, a se bodo te funkcije lahko veselili zgolj določeni uporabniki. Razlog za to je preprost, Urbana za delovanje potrebuje NFC (Near field communication) in ista tehnologija je potrebna tudi pri mobilni Urbani.

urbana-aplikacija

NFC imajo sedaj vgrajeni telefoni z operacijskim sistemom Android, Symbian in Windows Phone. Telekom Slovenije in Javni holding Ljubljana sta se odločila, da bosta pokrila Android in Symbian uporabnike. Operacijski sistem Symbian in NFC lahko najdemo pri nekoliko starejših telefonih znamke Nokia. Android in NFC pa se iz top linij mobilnih telefonov prebija tudi v srednji razred. Telefoni iPhone z operacijskim sistemom iOS na žalost zaradi poslovnih odločitev družbe Apple niso sposobni uporabe tehnologije NFC. Tako na njih Mobilna Urbana ne more delovati.

urbana-emk-terminska

Mobilna Urbana bo na mobilnih telefonih vsaj na začetku na voljo zgolj kot nadomestek »rumene« Urbane, torej prenosljive/neosebne različice. Kasneje naj bi omogočili tudi uporabo »sive« Urbane. S tem pa bi na svoj račun prišli tudi uporabniki mesečnih vozovnic (študentske, dijaške, upokojenske, …). Ključna prednost aplikacije bo v tem, da bo Urbani dodala funkcionalnosti, ki jih plastična kartica preprosto ne more imeti. Tako bo možno preverjanje dobroimetja, pri nakupu vozovnice za avtobus se bo odšteval 90 minutni čas veljavnosti. Podobno bo pri nakupu parkirnine na parkomatih ali pa pri uporabi mestnega kolesa BicikeLj.

Sama aplikacija za delovanje ne potrebuje internetne povezave prav tako ni vezana na nobenega operaterja. To pomeni, da bo uporabna tudi za tujce. Ker pa je Moneta najbolj prepoznaven mobilni plačilni sistem so vključili tudi tega. S pomočjo Monete bo možno Urbano napolniti kar preko mobilnega telefona. Torej odpade iskanje Urbanomata, trafike ali drugega prodajnega mesta. Na žalost pa za tujce ta možnost odpade, prav tako se bodo klasične poti polnjenja Urbane morali poslužiti tisti, ki Monete ne uporabljajo.

Tukaj bi bil morda pameten razmislek v smer, da bi omogočili nalaganje sredstev s pomočjo kreditne kartice, kar bi odpravilo tako težave s tujci kot s tistimi, ki ne uporabljajo Monete.

Urbana na telefonu (Mobilna Urbana) naj bi po prvih napovedih (Urbana tudi na Android telefonih z NFC podporo – z aplikacijo Urbana, Androidom in NFC-jem do vožnje z avtobusom) bila na voljo že letos spomladi, a kot vse kaže se bo ta pomlad malo zavlekla.

Sorodni članki

2x komentirano

  1. […] več o aplikaciji in funkcijah pa v teh dveh člankih: *Urbana na telefonu (Mobilna Urbana), a zgolj Android in Symbian telefoni, iPhone (iOS) je izvisel *Urbana tudi na Android telefonih z NFC podporo – z aplikacijo Urbana, Androidom in NFC-jem do […]

  2. […] Urbana na telefonu (Mobilna Urbana), a zgolj Android in Symbian telefoni, iPhone (iOS) je izvisel (1) Urbana na telefonu (Mobilna Urbana) bo kmalu postala realnost, a se bodo te funkcije […]

Komentiraj

Anti-Spam: