Samsung Galaxy S5 – test/recenzija Samsungovega paradnega konja za leto 2014 – Galaxy S5 review

Samsung Galaxy S5 je Samsungov paradni konj za leto 2014. Pri predstavitvi Galaxy S5 je Samsung poudaril, da so pri ustvarjanju tega telefona prisluhnili željam uporabnikov. Telefon Samsung Galaxy S5 je opremljen s 5.1 inčnim Super Amoled zaslonom, štirijedrnim 2.5GHz procesorjem. 2GB RAM-a, 16MP fotoaparatom, LTE-jem, IP67, bralnikom prstnih odtisov…(Samsung Galaxy S5 sedaj uradno predstavljen – 5.1 inčni zaslon, IP67, bralnik prstnih odtisov, 4K video snemanje).

samsung-galaxy-s5-box

Ker mora biti recenzija objektivna je vedno potrebno poiskati tudi negativne strani. Konkurenca je predstavila telefon s stereo zvočniki, Galaxy S5 ima mono zvočnik. Pokrovček, ki pokriva microUSB 3.0 vhod niti ne bi bil problem, če bi bilo brezžično polnjenje serijsko del telefona. Pravzaprav največja kritika pa je to, da telefon nekako ne izgleda ravno top-end. Za to je najverjetneje kriva predvsem zadnja nekoliko gumirana plastika. Ta se sicer kar dobro obnese, a ne pritiče ravno najboljšemu telefonu linije.


samsung-galaxy-s5-box1

Samsung Galaxy S5 meri 142 x 72.5 x 8.1 mm, kar je malo več kot Galaxy S4. Galaxy S5 je tudi nekoliko težji, saj je njegova teža 145g. Opremljen je s certifikatom IP67, kar pomeni, da je odporen na prah in vodo (do 1m globoko 30 min). Telefon ob držanju v roki daje prijeten občutek, predvsem zaradi gumirane plastike, ki zagotavlja, da telefon trdno stoji na svojem mestu. Torej prej omenjena slabost v primerjavi s ceno, se v uporabni vrednosti pokaže kot zadovoljiva rešitev.

samsung-galaxy-s5-box4

Na sprednji strani telefona je 5.1 inčni Super Amoled zaslon z ločljivostjo 1080 x 1920 (432ppi) in Corning Gorilla Glass 3 zaščito pred praskam. V primerjavi s S4 tukaj ni kakšnih napredkov, le gostota pik je zaradi nekoliko večjega zaslona malo manjša. Nad zaslonom so LED statusna lučka, proximity senzor, ambient light senzor in 2MP sekundarna kamera (1080p s 30 slikami na sekundo). Pod zaslonom so že klasično tri tipke, a se pri dveh skrivata razliki v primerjavi s tem kar smo navajeni. Leva tipka ni več primarno menijska tipka ampak odpira nedavno odprte aplikacije. Menijska tipka postane ob dolgem pritisku nanjo. Na desni strani ostaja tipka nazaj, v sredini pa Domov in ob dolgem pritisku Google Now. Samsung je v srednjo tipko vgradil tudi čitalec prstnih odtisov, ki je namenjen odklepanju zaslona in plačevanju preko PayPal sistema (ne v Sloveniji). Shraniti je možno do tri prstne odtise.

Na desni strani je tipka za zaklepanje/odklepanje/ugašanje, na levi za uravnavanje glasnosti, zgoraj so 3.5mm vhod za slušalke, sekundarni mikrofon in IR oddajnik. Na spodnji strani je pokrovček, ki zakriva microUSB 3.0 vhod. Nanj je možno priklopiti tudi klasičen microUSB 2.0 kabel pa tudi USB-On-the-Go deluje.
Zadnja stran zaradi vdolbinic v gumirani plastiki spominja na obliž (flajšeter). Na zadnji strani pa so mono zvočnik, 16MP fotoaparat (1/2.6” senzor, 1.12 µm), LED bliskavica, rdeča lučka in senzor za merjenje srčnega utripa.
Pod pokrovom je Li-Ion 2800 mAh baterija, ki telefon z lahkoto napaja en dan in pol pri malo nadpovprečni uporabi. Samsung Galaxy S5 ima tudi režo za microSD kartico (do 128GB), uporablja pa microSIM kartico.

samsung-galaxy-s5-1

Samsung Galaxy S5 ima prednaložen operacijski sistem Android 4.4.2 KitKat s TouchWiz preobleko pri kateri je vidnih precej sprememb, tudi v primerjavi s KitKatom na Galaxy S4-ki. Zaklepni zaslon, ki ga lahko tudi izklopimo ima možnost hitrega prehoda v fotoaparat, prikazovanje narejenih korakov, ure …

Domači zaslon ima v osnovi tri strani na katere lahko namestimo bližnjice, mape, widgete … Število strani pa je možno povečati na do 7. Novost je funkcija Moja revija, ki prikazuje dnevne novosti različnih kategorij. Do nastavitev domačega zaslona pridemo tako, da z dvema prstoma naredimo »zoom-out«, torej po zaslonu potegnemo prsta skupaj.

samsung-galaxy-s5-5

Statusna vrstica je pri Galaxy S5 prav tako nekoliko prenovljena. Poleg klasičnih funkcij, ure, hitri dostop do Nastavitev, bližnjic, vrstica z bližnjicami in nastavitvijo svetilnosti je novost vrstica z gumboma S Finder in Hitra povezava. Potegom z dvema prstoma od vrha zaslona navzdol se sedaj že klasično odpira precejšen nabor bližnjic, ki jih lahko po želji nastavljamo.

S Voice je bil prav tako deležen grafične prenove, funkcionalno pa poleg malo drugačnega ženskega glasu, ne prinaša prav veliko novosti.

samsung-galaxy-s5-3

Levi spodnji gumb, ki odpre Nedavno odprte aplikacije omogoča hiter preskok na aplikacije, ki smo jih pravkar uporabljali. Brisanje eno po eni izvedemo tako, da okvirček potegnemo levo ali desno. Vse pa lahko pobrišemo s klikom na desni gumb na zaslonu. Levi gumb pa odpre funkcijo Aktivne aplikacije s pomočjo katere lahko preverimo kakšna je poraba RAM-a.

Telefonski del telefona Samsung Galaxy S5 je takšen, kot ga pri Samsungu poznamo že zelo dolgo. Aplikacija Sporočila, ki upravlja z SMS-i je grafično majčkeno prenovljena, funkcionalno pa ostaja ista.

samsung-galaxy-s5-7

Samsung se je za razliko od konkurence, ki ima prednaložen zgolj brskalnik Chrome, odločil ponuditi tudi svoj brskalnik. Ta je funkcionalno podoben prejšnjim, grafično pa je nekoliko spremenjen. Aplikacija skrbi, da ima uporabnik vedno karseda največ prostora za pregledovanje spletne strani.

samsung-galaxy-s5-8

Pa pojdimo še do tipkovnice. Po tem, ko je Samsung na tablicah TabPro in NotePro predstavil čžš-je na sami tipkovnici je skoraj neverjetno, da se pri novejšem telefonu vrača nazaj na stara pota. Če v pokončnem načinu morda res ni dovolj prostora, ga je v ležečem zagotovo dovolj. Čžš-je bo torej še vedno potrebno iskati pod czs-ji.

samsung-galaxy-s5-15

Novost na katero Samsung precej stavi je »fitnes del« telefona. Pri aplikacijah je to S Health aplikacija, pri strojni opremi pa pedometer in merilnik srčnega utripa. Aplikacija S Health po tem, ko vpišemo nekaj svojih podatkov (starost, teža, višina) omogoča pregled nad številom korakov (Pedometer), Vadbo, preverjanje srčnega utripa in nadzor nad vnosom hrane. Pri Pedometru je 10.000 korakov dnevna prednastavljena norma. Pogledamo si lahko zgodovino, seveda pa normo lahko prilagodimo sebi. Vadba omogoča izbiro med Tekom, Hojo, Kolesarjenjem in Pohodništvom. Razdelek Hrana pa omogoča, da za vsak dan vpišemo kaj smo jedli in tako nadzorujemo vnos in porabo kalorij. Nabor hrane je sicer v angleščini, je pa zato izjemno obsežen.

samsung-galaxy-s5-16

Fotoaparat telefona Samsung Galaxy S5 je 16MP z 1/2.6” senzorjem in velikostjo pike 1.12 µm. Samsung se je pri fotoaparatu tokrat precej potrudil, kar se vidi že pri samih funkcijah, ki pravzaprav omogočajo skoraj vse. Vmesnik je razdeljen na levi in desni del. Na desnem delu sta gumba za začetek/konec snemanja in slikanje ter možnost izbire načina (Samodejno, Lepotno izboljšanje, Slika in več, Panorama, Dvojna kamera) in Galerija. Na levi strani pa so trije gumbi.

samsung-galaxy-s5-18

Sprememba kamere (sprednja, zadnja), Izbirno žarišče in Nastavitve. Pri nastavitvah so na voljo Velikost slike, Rafalni posnetki, Stabilizacija slike, Zaznavanje obraza, ISO, Načini merjenja, Pritiskanje za slikanje, Izbirno žarišče, Velikost videa, Način snemanja, Stabilizacija videa, Zvočna povečava, Učinki, Bliskavica, Časovnik, HDR , Lokacijske oznake, Shramba, Pregled slik/videa, Oddaljeno iskalo, Ravnovesje beline, Vrednost osvetlitve, Navodila in Glasovno upravljanje. Funkcij je precej, kar lahko vsaj na začetku povzroči malo zmede, a ko uporabnik osvoji vsaj tiste osnovne, je prav fino, da jih je na voljo toliko.

samsung-galaxy-s5-slika-2

samsung-galaxy-s5-slika-1

Brez HDR

samsung-galaxy-s5-slika-1-HDR

S HDR

Ostrenje slike je resnično precej hitro, prav tako je tudi končni rezultat precej dober. Pri videu je snemanje možno v UHD (3840×2160) tehniki s 30 slikami na sekundo, a nekaj funkcij v tem načinu ne deluje (Način dvojne kamere, HDR, video učinki, oddaljeno tipalo in Slikanje med snemanjem videa). Full HD (1920×1080) pa je na voljo s 60 slikami na sekundo.

Največjo grafično prenovo so najverjetneje doživele Nastavitve, ki so sedaj sestavljene iz barvastih »krogcev«, celoten meni pa je na eni dolgi strani (v nastavitvah Nastavitev si še vedno lahko izberemo različico z zavihki).

samsung-galaxy-s5-9

Moje datoteke, pa so dobile še eno predstran, ki omogoča hiter dostop do različnih delov spomina. Galerija slik ostaja enaka in poleg samega pregledovanja omogoča tudi urejanje, tiskanje in deljenje preko različnih servisov (Bluetooth, Gmail, Twitter, SMS …). Glasba je doživela nekaj grafične prenove, prav tako tudi Video predvajalnik.

samsung-galaxy-s5-19

Daljinski upravljalnik (Smart Remote) je pri novejših različicah Galaxy in Tab naprav že precej poznana funkcija. Sama aplikacija omogoča upravljanje TV-ja, DVD-ja, Blu-Raya, pretočnih medijev, Projektorja in celo Klime preko IR oddajnika. Nabor naprav je sicer precej velik, a se še vedno najde kakšna ki ni pokrita.

Na koncu je tukaj še Otroški način delovanja telefona Samsung Galaxy S5. Samsung je ustvaril varno okolje v katerem starši otroku dovolijo početi točno to kar se jim zdi primerno. Osnovne funkcije so fotografiranje/snemanje videa, pregledovanje slik, videa, poslušanje glasbe in risanje. Na seznam dovoljenih aplikacij je seveda možno dodati tudi tiste, ki jih uporabnik sam namesti. Sprememba nastavitev je možna s klikom na čer na kateri sta narisana otrok in starš, izhod iz Otroškega načina pa s klikom na čer, ki ima narisana vrata.

samsung-galaxy-s5-28

Samsung Galaxy S5 pri povezljivosti pravzaprav omogoča čisto vse. 2G deluje na 850/900/1800/1900, 3G na 850/900/1900/2100, LTE pa je nekoliko odvisen od trga. LTE je Cat4, kar pomeni, da omogoča hitrosti do 150/50Mbps. V primeru, da LTE omrežje ni na voljo pa uporabnik lahko uporablja DC-HSDPA do 42.2Mbps in HSUPA do 5.76Mbps. Wi-Fi povezava deluje na standardih 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth je 4.0, na voljo so tudi NFC, IR oddajnik in A-GPS + GLONASS. Čisto nova pa je funkcija Download booster (v slovenščino je to prevedeno kot Ojačevalnik prenosov). Gre za funkcijo, kjer se pri prenosu datotek večjih od 30MB združita hitrosti Wi-Fi-ja in LTE-ja. Praktično to pomeni hitreje prenesena datoteka. Na žalost pa je delovanje na mobilnem delu omejeno zgolj na LTE in ne tudi DC-HDSPA.

samsung-galaxy-s5-20

Samsung je Galaxy S5 dodal tudi nekaj bombončkov (Samsung Galaxy Gifts), enega poznamo že zelo dolgo in to je 50GB prostora na Dropboxu za 2 leti. Na voljo je 16 daril, a PayPal v Sloveniji ne deluje. Več o darilih tukaj.

Rezultat testa AnTuTu Benchmark je 34729 točk, Quadrant standard 23430 točk, Geekbench 3 pa 965 na enem jedru, 2912 pa na večih jedrih.

Ocene:
-izgled 9/10
-opremljenost 9.3/10
-programska oprema 8.5/10
-delovanje 9.2/10
-testi 9.9/10
*Skupna ocena 9.18/10

Samsung Galaxy S5 ima v Evropi priporočeno maloprodajno ceno 700€ in tudi v Sloveniji se bo gibala v tem rangu. Pri odločanju, ali telefon kupiti, ali ne navadno odtehta cena in kaj za to dobimo. 700€ ni malo in zato uporabnik pričakuje resnično največ kar je mogoče. Stvar se zatakne pri primerjavi s telefonom Galaxy S4, ki je telefonu sila podoben. Nadgradenj zagotovo ni dovolj, da bi to upravičevalo nakup. Če telefon primerjamo z Galaxy S3, je zgodba precej drugačna. Tukaj je preskok precejšen, nakup pa precej bolj upravičen. Sicer pa je to podobna zgodba, kot pri Samsungovemu največjemu konkurentu, ki je na podoben problem naletel že eno leto nazaj. Velikih skokov, ki jih pričakujejo uporabniki preprosto ne more biti več.

Samsung Galaxy S5 je za testiranje posodil Samsung Slovenija.

Sorodni članki

2x komentirano

  1. […] (Blog) Test Samsung Galaxy S5 Test Sony Xperia Z1 Compact Test Sony Xperia […]

  2. […] (Blog) Test Samsung Galaxy S5 Test Sony Xperia Z1 Compact Test Sony Xperia […]

Komentiraj

Anti-Spam: