600MHz spekter bo v ZDA na dražbi v letu 2015, delček spektra bodo rezervirali za male operaterje | UPORABNA STRAN

600MHz spekter bo v ZDA na dražbi v letu 2015, delček spektra bodo rezervirali za male operaterje

Ameriški regulator FCC (Federal Communications Commission) bo v sredini leta 2015 izvedel dražbo 600MHz spektra, ki bo po novem namenjen mobilni telefoniji oz. bolj natančno širokopasovnemu mobilnemu internetu. Na dražbi bo predvidoma na voljo pas veliko okoli 85MHz, delček (do 30MHz na posameznem trgu) pa bo namenjen manjšim operaterjem.

fcc-logo

 

 

Problematična sta namreč predvsem AT&T in Verizon, ki si lastita 2/3 nizkofrekvenčnega pasu in tako onemogočata razvoj drugim operaterjem. S tem rezerviranim spektrom manjšim operaterjem (npr. Sprint ali T-Mobile) omogočajo dostop do zelo učinkovitih frekvenc za njihovo LTE omrežje in morda vstop še kakšnega novega igralca.

Ta rezerviran spekter pa ni samoumeven. Do njegove aktivacije bo prišlo šele, ko bo prodanega dovolj spektra in bo vplačan znesek presegel 7 milijard $ za izgradnjo novega omrežja za varnost prebivalcev (public safety network) in znesek, ki bo namenjen TV postajam kot odškodnina, za sprostitev frekvence za to dražbo. Z odločitvijo sta se strinjala tako AT&T kot Verizon. AT&T pa je povedal, da je za 20MHz blok pripravljen plačati vsaj 9 milijard $.

Kako bo razpis resnično izgledal pa bo najverjetneje znano proti koncu letošnjega leta.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: