Sony Xperia Z2– test / recenzija Sonyjevega paradnega konja za leto 2014 – Xperia Z2 review | UPORABNA STRAN

Sony Xperia Z2– test / recenzija Sonyjevega paradnega konja za leto 2014 – Xperia Z2 review

Sony Xperia Z2 je paradni konj Sonyja za leto 2014 v segmentu mobilnih telefonov. Hkrati pa gre za nadgradnjo lanskega modela Xperia Z1. Zunanji izgled je Sony ohranil, telefon je le malenkost lažji, malo višji, ožji ter tanjši. Naslednja razlika je v velikosti zaslona, ta je večji za 0.2 inča. Dodan je bil 1GB RAM-a, Xperia Z2 ima namreč 3GB, boljši je procesor, saj je njegov takt 2.3GHz in je iz skupine Snapdragon 801. Močnejša je tudi baterija, zvočnika pa sta bila premaknjena na sprednjo stran. Najverjetneje najbolj opazna nadgradnja pa je snemanje videa v UHD (2160p) ločljivosti. Več tehničnih lastnosti o telefonu Sony Xperia Z2 tukaj (Sony Xperia Z2 – 5.2 inčni zaslon, IP58, snemanje videa v 4K tehniki in štirijedrni 2.3GHz procesor).

sony-xperia-z2-box

 

 

Torej nadgradenj v primerjavi z Z1 je kar nekaj, a pri tistih top telefonih se vedno išče najboljše. Tako Sony Xperia Z2 še vedno nima možnosti brezžičnega polnjenja. Baterija ni odstranljiva, kar je sicer z vidika vodoodpornosti dokaj logično, a ko je potrebna menjava je potrebno iti na servis. Ena precej zanimiva stvar je tudi omejitev snemanja v UHD tehniki. Ta pravzaprav ni omejena časovno ampak s temperaturo. Tako, da ima uporabnik na voljo cca 4 minute preden se snemanje videa samodejno izključi.

sony-xperia-z2-box3

V škatli so poleg telefona Sony Xperia Z2 še microUSB to USB kabel, polnilec ter slušalke.

sony-xperia-z2-box1

Izgled telefona Sony Xperia Z2 je takšen, kot smo ga navajeni že od Z1 oz. z drugimi besedami sledili so reku if it ain’t broke, don’t fix it. Kombinacija stekla in aluminija sta za flagship telefon precej dobra kombinacija. Mere telefona so 146.8 x 73.3 x 8.2mm, teža pa 163g, kar je kot opisano že zgoraj, skoraj enako kot pri Z1. Prav tako je isti tudi IP58 certifikat, ki zagotavlja vodotesnost na globini več kot 1m v časovnem obdobju 30 minut.

Testni video: Sony Xperia Z2 Water Resistant (IP58) Test
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=D9xNuZGzJb4′]

sony-xperia-z2-box4

Sam zaslon je velik 5.2 inča in ima ločljivost 1200 x 1920 z gostoto pik 424 ppi. Slika je zaradi Triluminos zaslona resnično ostra in barvita. Dober je tudi vidni kot, sončna svetloba pa mu prav tako ne dela težav. X-Reality Engine skrbi, da se slika obnaša okolju in materiji primerno. Nad zaslonom so sekundarna 2.2MP (FullHD 1080p s 30 slikami na sekundo) kamera, ambient light, proximity senzor in LED lučka. V primerjavi z Z1 sta stereo zvočnika na sprednji strani (zgoraj in spodaj). Držanje telefona v rokah zvoka ne ovira, poleg tega pa je sam zvok bolj neposreden.

sony-xperia-z2-box2

Na desni strani telefona sta aluminijski gumb za zaklep/prižiganje/ugašanje in gumb za uravnavanje glasnosti, foto gumb in reža za microSIM kartico, ki je pokrita s pokrovčkom. Na levi strani pa ima pod pokrovčkom skrit microUSB vhod in režo za microSD kartico. Pokrovčka se odlično odpirata in tako ne omejujeta polnjenja in vstavljanja kartic. Zgoraj je 3.5mm vhod za slušalke, spodaj pa Sonyjev vhod za polnilno postajo.

sony-xperia-z2-box5

Na zadnji strani telefona Xperia Z2 je 20.7MP fotoaparat, LED bliskavica in oznaka za NFC senzor. Pod ohišjem pa se skriva 3.200 mAh baterija. (300mAh več kot pri Z1)

Testni video: Review video for Sony Xperia Z2
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=elv5TMI-Jgo’]

Sony Xperia Z2 prihaja s prednaloženim operacijskim sistemom Android 4.4.2 KitKat. Odklepni zaslon poleg možnosti hitrega dostopa do fotoaparata omogoča tudi nalaganje widgetov. Vsak odklepni zaslon ima lahko nameščen en widget. Ko se na telefonu predvaja glasba, se na odklepnem zaslonu prikazuje mini vmesnik za upravljanje glasbe.

sony-xperia-z2

Pri pri domačih zaslonih je možno izbirati število zaslonov do 7 (5 je privzeto). Nanj je moč naložiti bližnjice, mape in widgete. Samo urejanje domačih zaslonov je možno tako da kliknemo na prosti del na zaslonu in držimo pritisnjeno kakšno sekundo ali dve. Ker se je Sony odločil za popolnoma zaslonske tipke imamo tiste klasične Android tipke (Nazaj, Domov in Pravkar odprto) v spodnji vrstici. Tistih pet ikon (Chrome, Play Store, Meni, Sporočanje in Telefon), ki smo jih navajeni iz Sonyjevih telefonov pa so kot bližnjice zgolj na prvi strani domačega zaslona.

Statusna vrstica telefona Xperia Z2 je dvojna. Ob enojem potegu navzdol se odprejo Obvestila, ob dvojnem pa Hitre nastavitve, ki omogočajo hiter dostop do vklopa in izklopa »Nastavitve«, »Wi-Fi«, »Bluetooth«, »Lokacija«, »Vroča točka«, »Throw«, »Samodejno zavrti« in »Svetilnost«. S klikom na uredi pa je možno izbirati še iz dodatnega nabora 19-ih bližnjic.

sony-xperia-z2-9

»Pravkar odprto«, kot je prevod Task Managerja, se skriva pod skrajnim spodnjim desnim gumbom. Poleg seznama aplikacij po katerem se lahko pomikamo s potegom gor-dol in odstranitvijo s potegom levo-desno, so tukaj še »male aplikacije«. Prednaložene so Active Clip, Chrome zaznamki, Kalkulator, Koledar, Brskalnik, Gmail, Odštevalnik, Notes ter Snemalnik. Nove »male aplikacij« pa si je možno naložiti preko Google Play Stora.sony-xperia-z2-6

Seznam aplikacij je z Androidom 4.3 dobil posebno lebdeče okno, ohranjajo pa ga tudi pri 4.4.2 KitKat. Novo okno se odpre, ko smo pomaknjeni popolnoma levo oz. ko s prstom iz skrajne leve potegnemo proti desni strani zaslona. Omogoča pa iskanje, brisanje aplikacij, urejanje vrstnega reda aplikacij ter hiter dostop do Google Play Stora ter Sony Selecta.

Google Now je del samega operacijskega sistema Android in je dostopen tako, da kliknemo na gumb Domov in potegnemo proti sredini zaslona. Funkcionalnosti, ki jih Google Now omogoča do predvsem v olajšanem iskanju vsebin, hitrem pregledu informacij na cesti, vremenu, podatkov na borzi…

Telefonski del telefona Sony Xperia Z2 ima dobro integriran telefonski imenik. Poleg urejanja in po imenu ali priimku je dobro povezan tudi s socialnimi omrežji npr. Facebookom in tudi sistemom Exchange. Tako da so kontakti vedno pri roki. Pri klicanju je omogočena funkcija »smart dialing«, ki precej olajša hitro klicanje kar preko številčnice. Google Hangouts skrbi za instant messaging. Sama tipkovnica pa uporablja Swype-like sistem vnosa podatkov, a je na žalost brez črk ČŽŠ na osnovni tipkovnici. Te se tako kot smo že nekaj časa navajeni skrivajo pod CZS-ji. Sony je uporabnikom omogočil izbiro treh različnih preoblek tipkovnice.

sony-xperia-z2-4

Pregledovalnik slik poimenovan Album, ki slike prikaže s sličicami in jih sortira po datumu. Na voljo je še en zavihek »My Albums«, ki omogoča dostop do spletnih albumov, kot so PlayMemories, Facebook, Picasa …Seveda tudi urejanje in deljenje slik preko različnih storitev (npr. Elektronska pošta, Picasa, Facebook, MMS … ) ni problematično. Skratka Album iz pregledovanja slik in video posnetkov resnično naredi velik užitek.

Glasbeni predvajalnik »WALKMAN« je lepega izgleda in razdeljen na dva dela »Predvaja se« in »Moja glasba«. V Predvaja se je možno s klikom na Meni možno odpreti precej napreden Izenačevalnik. V Moja glasba pa s klikom na Meni dobimo možnost »prenesi podatke o glasbi«, ta samodejno po podatkovnih bazah poišče naslovne slike pesmi ki so na telefonu. Sony je predvajalniku Walkman dodal funkcijo ClearAudio+, ki samodejno določi najboljše parametre za predvajanje glasbe. (sprememba po vklopu je res slišna) Na žalost pa Sonyjeva glasbena knjižnica Music Unlimited v Sloveniji ne deluje.

Video predvajalnik »Filmi« je prav tako del Sony-jeve preobleke in omogoča predvajanje tako v HD kot FullHD ločljivosti. Podprti formati pa so MP4, DivX, X264 in MOV. Za razliko od Albuma in Walkmana bo tukaj Sony še moral še malo delati na uporabniški izkušnji. Pri prepoznavi vsebine npr. ne prepozna sedaj že standardnega formata sezon in epizod »S01E01«.

Radio, ki podpira tudi RDS omogoča tako shranjevanje postaj, kot uporabo Track ID funkcije med poslušanjem. Track ID, ki je tudi samostojna aplikacija je pravzaprav Sony-jev Shazam ali Soundhound. Dodana pa je možnost objave na Facebooku »Trenutno poslušam …«

sony-xperia-z2-10

Sony Xperia Z2 ima vgrajen 20.7MP fotoaparat z Exmor RS senzorjem za boljše rezultate pri nizki svetlobi. Velikost senzorja je 1/2.3″, velikost zaslonke pa F/2.0. Fotoaparat je torej takšen kot pri Xperia Z1. Na žalost pa je LED bliskavica precej majhna. Xperia ZZ uporablja širokokotno (27mm) Sony G Lens kamero s Sony BIONZ procesorjem za obdelavo slik. Vse to skupaj naj bi zagotavljalo teko delovanje in kar se da najboljše slike. Do fotoaparata je možno priti tudi s klikom ob zaklenjenem telefonu. Sony se je pri Xperia Z2 precej posvetil samemu vmesniku in funkcijam, s tem pa se je sila približal pravim fotoaparatom.

sony-xperia-z2-11

Uporabniški vmesnik je na voljo tako na levi kot desni strani. Na levi sta gumba izbiro sprednje ali zadnje kamere in gumb za Nastavitve (Fotoaparat, Kamera in Ostale nastavitve). Če ni izbrana funkcija Samodejno optimiziranje pa še možnost izbire scene in vrednost osvetlitve. Na desni pa hiter dostop do galerije, nato sledita gumba za fotografiranje in snemanje videa. Na koncu pa še gumb za načini snemanja. Tukaj so na voljo: Samodejno optimiziranje, Ročno, Social live, Timeshift burst, AR effect, Učinek slike in Panoramski posnetek. Lahko pa si prenesemo tudi dodatne s klikom na + Programi.

Samodejno optimiziranje (Superior auto) je tisti način, ki ga bo večina uporabljala, saj gre za nastavitev, kjer mobilni telefon samodejno izbira najbolj primeren način in parametre. Na žalost je v tem načinu možno slikanje zgolj z 8MP v razmerju 16:9. Slikanje panoramske slike pa zgolj s 5MP. Slike narejene z Xperio Z2 so pravzaprav odlične, ostre in z malo šuma ob dovolj svetlobe. Ob slabi svetlobi pa še vedno dobre a z nekoliko več šuma.

sony-xperia-z2-slika

Tista največja nadgradnja pri Xperia Z2 v primerjavi z Xperia Z1 je možnost snemanja v UHD oz. 4K ločljivosti. Torej z ločljivostjo 3840 x 2160 (UHD) je možno snemati s 30 slikami na sekundo, v FullHD 1080p pa s 60 ali 30 slikami na sekundo. V UHD telefon video snema s 53 Mbps, avdio pa 150 Kbps. FullHD s 60 slikami na sekundo je okoli 28 Mbps, s 30 slikami na sekundo pa okoli 18 Mbps. Pri snemanju je možna tudi uporaba HDR načina. V video načinu je dodana možnost fotografiranja med snemanjem videa, a je ta slika zgolj 1MP. Sam rezultat snemanja sodi v skupino top 3 telefonov.

Testni video: Sony Xperia Z2 Review Video (2160p UHD)
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=rTjWOtJX0Ds’]

Nekoliko je problematično le tole obvestilo »Temperatura se nevarno viša. Če se bo temperatura povzpela previsoko, se bo kamera izklopila. Ali jo želite zapreti zdaj?«. To obvestilo se pojavi po cca 4 minutah snemanja v UHD tehniki.

sony-xperia-z2-5

Privzeti spletni brskalnik na Sony Xperia Z2 je Google Chrome. Sony tako ne vgrajuje več svojega, ampak uporabi Googlovega. Na voljo pa so tudi OfficeSuite 7 Pro, ki sicer omogoča branje Word, Excel, PowerPoint in PDF datotek. Tukaj sta še Glasba Play, ter antivirusni program McAfee Security. Ne smemo pa pozabiti tudi na možnost varnostnega kopiranja in obnavljanja podatkov telefona. Med programi so se znašli tudi File Commander, Garminova Navigacija (30 dnevna različica), Skica (za urejanje slikic), Pixlr Express. Pripravili pa so tudi bombončke (Sony kupcem telefonov Xperia Z2 in Z1 podarja bombončke v vrednosti 350$ (Box, OfficeSuite Pro, Bitcasa, Evernote …))

Povezljivost tablice Sony Xperia Z2 je odlična. Na voljo so štirje frekvenčni pasovi na 2G (850 / 900 / 1800 / 1900), pet na 3G (850/900/1700/1900/2100) in kar devet na LTE/4G (700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600). Opremljen je s HSDPA do 42.2Mbps, HSUPA do 5.8Mbps, LTE pa je Cat4 in tako omogoča hitrosti do 150/50Mbps. Wi-Fi je a/b/g/n/ac in podpira tudi Wi-Fi Direct ter DLNA. Iz telefona je možno ustvariti Wi-Fi dostopno točko. Xperia Z2 podpira navigacijska sistema GLONASS in A-GPS. To pomeni, hitrejše zaznavanje lokacije, večjo natančnost, pa tudi delovanje tam kjer drugače GPS ne deluje. Izostali niso niti NFC, ANT+, Bluetooth 4.0 z A2DP in USB On-the-go.

Rezultat testa AnTuTu Benchmark je 33811 točk. V Geekbench 3 za Single-Core 933 in za Multi-Core 2725 točk. Rezultat testa 3DMark Ice Storm Unlimited je 18320 točk.

Ocene:
-izgled 9.5/10
-opremljenost 9.2/10
-programska oprema 8.2/10
-delovanje 9.2/10
-testi 9.9/10
*Skupna ocena 9.2/10

Za zaključek. Sony Xperia Z2 ima priporočeno maloprodajno ceno v Sloveniji 749,99€. Svojemu predhodniku Z1 je sila podoben, tako da menjava pravzaprav ni upravičena. Nekoliko drugače je, če gledamo na telefon samostojno z vidika novega uporabnika. Xperia Z2 v »ličnem paketu« uporabniku ponudi skorajda vse, kar je trenutno na voljo v top telefonih. Tako da z nakupom tega telefona ni možno zgrešiti. Je pa tako, da pri vrhu pravzaprav prevladajo osebne preference in ne toliko same karakteristike naprave.

Mobilnik Sony Xperia Z2 je za testiranje posodil Sony Mobile Slovenija.

Sorodni članki

1 komentar

  1. Ko že ravno pišete o SONYjevih napravah – mogoče veste zakaj v Sloveniji že zelo dolgo ni bilo nobene nadgradnje Androida na SONY tablicah? Na moji tablici Z, kupljeni pri Telekomu pred več kot enim letom je še vedno Android 4.2.2. medtem ko je SONY v drugih državah sistem junija 2013 nadgradil na 4.3 pravkar pa so začeli z nadgradnjo na 4.4 … Na Telekomu so me napotili na AimHihgPlus kot uvoznika, vendar ti ne dajejo nobenih zadovoljivih odgovorov …

Komentiraj

Anti-Spam: