AKOS še za letos načrtuje razpis za DAB+ (digitalni radio) in za dovoljenja za razširjanje programov v digitalni tehniki | UPORABNA STRAN

AKOS še za letos načrtuje razpis za DAB+ (digitalni radio) in za dovoljenja za razširjanje programov v digitalni tehniki

AKOS je izdal nekaj podrobnosti o načrtih uvajanja digitalnega radia (T-DAB) v Sloveniji. Prve testne licence je v letu 2013 podelil RTV Slovenija, ki je oddajal na lokaciji Krvavec, a 12.11.2013 testnih licenc niso podaljšali. Razlog za to je bilo skorajšnja objava javnega razpisa za prizemno digitalno radijsko omrežje z nacionalno pokritostjo.

dab-plus-logo

 

 

Več kot očitno je minilo že precej časa od poteka testnih licenc in AKOS se je kot kaže zbudil, saj predvidoma že letos jeseni načrtujejo javni razpis za frekvence za nacionalno omrežje DAB+ in javni razpis za dovoljenja za razširjanje programov v digitalni tehniki.

Na AKOSu kot prednosti digitalnega radia izpostavljajo boljšo odpornost na motnje in možnost dodatnih multimedijskih storitev, ki dopolnjujejo radijske programe. Prav tako pa na FM spektru ni več prostora za nove radijske programe in je nadgradnja možna zgolj s spremembo tehnologije oddajanja.

Kakšne bodo podrobnosti razpisa in predvsem ali se bo radijskim postajam sploh izplačalo oddajati tudi v DAB+ tehniki bomo najverjetneje videli že jeseni.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: