Edi Vižintin je eden od tekmovalcev 3. sezone šova Gostilna išče šefa (2014). Star je 33 let, prihaja iz Ankarana, po poklicu pa je kuharski pomočnik. Vse ostale tekmovalce pa lahko najdete tukaj (Tekmovalci šova Gostilna išče šefa 3. sezona (2014) – Matevž, Damjan, Anže Š., Valerio, Anže O., Marko, Edi, Nataša, Tina, Špela, Pia in Polonca).
Facebook stran: Edi Vižintin Gostilna išče šefa
Edi že od 14. leta v kuhinji skorajda “živi”. “To me veseli, sprosti, je del mene.” pravi. V šov se je prijavil, ker bi rad pridobil novo znanje in inspiracijo. Rad ustvarja nove okuse in jedi, ki so nekaj posebnega, zelo pa mu mu je všeč prav Binetov stil. Z denarno nagrado bi odprl gostilno, ki bi bila na nivoju.
Edi Vižintin se predstavi: Veliko pomembnost pripisujem družini, svoji punci in ljubezni do kuhanja. Kot otrok sem odrastel v skromni družini, obkrožen z naravo in živalmi, kar mi še dandanes veliko pomeni. S kuhinjo sem se spoznal že pri 14-ih letih in od takrat ne morem brez nje, postala je del mene, mojega življenja, načina izražanja. Večino svojega časa posvetim kuharstvu, iskanju novih jedi, okusov in tehnik. V prostem času se ukvarjam z umetnostjo, tekom, kolesarjenjem, plavanjem … športom nasploh. Rad se odpravim v naravo, ker me to razbremeni in sprosti. Že od mladih let sem ljubitelj adrenalina in adrenalinskih športov, trenutno me najbolj privlači downhill vožnja s kolesom. Rad sem v krogu svojih prijateljev, s katerimi veliko kuhamo in se zabavamo. Dogodek, ki je v zadnjem času najbolj zaznamoval moje življenje, je skupna selitev z mojo ljubeznijo, s katero bi si rada ustvarila družino.
Najljubša hrana in pijača: ribje jedi in naravni sokovi
Tvoja specialiteta: Je hobotnica po dalmatinsko.
Predhodno začinjena kuhana hobotnica na 70°C, tako da ohrani svojo sočnost. Kasneje narezana na rezine in popečena na domačem olivnem oljčku s kuhanim krompirčkom, narezanim na lističe do hrustljavega. Nato med kuho jedi dodamo domače olive, češnjev paradižnik, sol, poper, česen in peteršilj. Zaključeno z malo olivnega olja, da jedi doda na koncu hrustljavost in pa sočnost. Servirano na domači pikatni rukoli, pokapljano z reduciranim balzamičnim kisem.
Kdaj in zakaj si začutil ljubezen do kuhanja?
Ljubezen do kuhanja sem sem začutil z odraščanjem v kuhinji, ko sem svojo kariero začel z nepopisno zabavno in delovno ekipo, ki me je navdušila nad kuharstvom samim.
Kaj ti pomeni kuhanje?
Kuhanje mi pomeni vse, je umetnost. Del mene, saj lahko v kuhanju izrazim samega sebe, s svojimi odštekanimi čustvi do hrane.
Spomni se najbolj smešnega, dramatičnega ali nenavadnega dogodka, ki se ti je pripetil med kuhanjem.
Eden izmed najbolj smešnih dogodkov, ki se jih spomnim, je, ko sem se punci ob začetku najine zveze hotel izkazati v kuhinji. Odpravila sva se v kraj, kjer je živela med študijem, da bi preživela nekaj dni skupaj. Ker sem hotel narediti vtis nanjo, sem se javil, da bom skuhal nepozabno večerjo. S seboj sem imel vse sestavine in pripomočke za kuharijo. Ura je bila že zelo pozna. Med pripravljanjem sem se porezal. Ureznina je bila tako globoka, da me je morala sredi noči odpeljati na urgenco. Večer je bil res nepozaben.
Kakšne izkušnje z gostinstvom imaš?
V gostinstvu sem že 19 let. Moja prva služba se je začela v vlogi kuharskega pomočnika. Svojega prvega delovnega dne se zelo živo spominjam še danes. Spomnim se trenutka, ko sem prvič stopil v kuhinjo in bil priča dogodku, ko je takratni šef kuhinje organiziral, izpeljal kosilo za ogromno skupino ljudi in se nato odpravil na lastno poroko. To je v meni pustilo globok pečat, saj se takrat še nisem mogel zavedati, kako lahko nekdo tako zelo močno ljubi kuhanje, da celo na svoj poročni dan izraža ljubezen do kuhinje.
Zakaj bi prav ti moral postati zmagovalec šova?
Zmagovalec šova bi moral postati, ker sem predan kuhinji in ljubezni do kuhanja. Kuhinja mi pomeni vse, živim zanjo. Od šefa Bineta in od svojih sotekmovalcev se želim čim več naučiti.
Moje prednosti so delavnost, predanost, velika želja po znanju in učenju. Vedno znova se želim izpopolnjevati, izboljševati. Kuham s srcem.