Zlorabe mobilnih telefonov postajajo vedno bolj pretkane, a že videne na računalnikih | UPORABNA STRAN

Zlorabe mobilnih telefonov postajajo vedno bolj pretkane, a že videne na računalnikih

Število mobilnih telefonov in tablic se naglo povečuje, a na žalost premalo ljudi pomisli, da so tudi ti lahko tarča zlorabe. Po podatkih Kaspersky Laba je ob koncu Q1 2014 zbirka mobilne zlonamerne programske opreme obsegala skoraj 300.000 vzorcev. V Q2 2014 je število novih zlonamernih mobilnih programov naraslo za več kot 65.000 vzorcev.

mobilne-groznje-kaspersky-ikonografika

 

 

Aleksander Gostev, glavni strokovnjak za varnost v ekipi globalnih raziskav in analize Kaspersky Laba je povedal, da je šifriranje uporabniških podatkov na pametnih telefonih razvilo. Kriminalci služijo denar z metodami, ki so se kot učinkovite izkazale že pri uporabnikih osebnih računalnikov.

Mit o tem, da so ogroženi zgolj uporabniki naprav z operacijskim sistemom Android je že kar nekaj časa ovržen. Spletni kriminalci so izkoristili tudi funkcije iOS programske opreme z napadom na Apple ID, ki popolnoma onemogoči delovanje naprave. Temu sledi zahteva po plačilu za odklepanje naprave. Modul za iOS celo omogoča napadalcu dostop do podatkov na napravi, skrivno aktivacijo mikrofona in redno fotografiranje s kamero na telefonu. S tem dobi popoln nadzor nad okoljem znotraj in izven mobilne naprave žrtve. Zadnje raziskave Kaspersky Laba pa kažejo na to, da zlonamerni programi obstajajo tako za Android, iOS, kot Windows Phone in BlackBerry.

Zgodba se na žalost tukaj še ne konča. Ker se število uporabnikov mobilnega bančništva povečuje, se število tovrstnih groženj prav tako povečuje. V zadnjih 3 mesecih je bilo zaznanih preko 2.000 mobilnih bančnih trojancev. Od začetka leta 2014 pa je številka narastla za 4x.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: