Varno na kolesu 2014/15 – projekt, ki si že tretje leto zapored prizadeva za večjo varnost mladih kolesarjev | UPORABNA STRAN

Varno na kolesu 2014/15 – projekt, ki si že tretje leto zapored prizadeva za večjo varnost mladih kolesarjev

Varno na kolesu 2014/15 je projekt, ki je tri leta nazaj zaživel na pobudo družbe Butan plin in je v prvi vrsti usmerjen k najmlajšim, ki se v novi vlogi šele vključujejo v cestni promet. Pri projektu Varno na kolesu poleg Butan plina sodelujejo tudi Javna agencija RS za varnost prometa, Policija, Kolesarska zveza Slovenije, BTC, Telekom Slovenije ter KD Rog.

varno-na-kolesu

Aktivnostim razpisa Varno na kolesu se je v šolskem letu 2014/2015 pridružilo 65 osnovnih šol oziroma blizu 2.000 otrok iz različnih koncev Slovenije. Po podatkih, ki jih je na predstavitvi podal Matjaž Leskovar, predstavnik Sektorja prometne policije Generalne policijske uprave, je bilo v prometnih nesrečah v prvih osmih mesecih letošnjega leta na slovenskih cestah udeleženih 996 kolesarjev, kar je 5 % več kot v enakem obdobju lani. Od tega je bilo kar 539 kolesarjev tudi povzročiteljev prometnih nesreč in v teh prometnih nesrečah je 10 kolesarjev umrlo, 134 pa se jih je hudo telesno poškodovalo. V letu 2013 so bili kolesarji udeleženi v 7 % vseh prometnih nesreč v Sloveniji, od tega v kar 14 % prometnih nesreč s smrtnim izidom in v 25 % nesreč s hudimi telesnimi poškodbami.

Sodelovanje učenk in učencev ter njihovih mentorjev v razpisu poteka v okviru treh različnih obveznih sklopov nalog ter dveh izbirnih, s pomočjo katerih bodo otroci na ustvarjalen in kreativen način spoznavali varne kolesarske poti v svojih krajih, se seznanili z vzgojnim načrtom šole na segmentu, ki obravnava prometno varnost, spoznavali popolno kolesarsko opremo s poudarkom na pomenu nošenja kolesarske čelade ter odkrivali priložnosti za aktivno in zdravo preživljanje prostega časa, ki jo ponuja vožnja s kolesom.
Delo in trud otrok bosta ob zaključku razpisa nagrajeni z denarnimi in praktičnimi nagradami, njihove izdelke pa bo po vsakem končanem sklopu ovrednotila strokovna komisija v sedemčlanski sestavi.

Več o samem projektu pa na spletni strani varnonakolesu.si.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: