Downloadanje glasbe ni več in, prestol so prevzeli servisi za streaming (Spotify, Deezer, Pandora…) | UPORABNA STRAN

Downloadanje glasbe ni več in, prestol so prevzeli servisi za streaming (Spotify, Deezer, Pandora…)

Downloadanje glasbe je postalo popularno, ko smo dobili širokopasovne internetne povezave, .mp3 pa je bila že dodobra uveljavljen format. Potem se je pridružil še Apple iTunes, ki je v ta download svet vnesel nekaj spoštovanja avtorskih pravic, a kljub temu, da gre za trenutno največjo glasbeno zbirko, se je moral posloviti od titule popularnosti.

streaming-glasba

Kot poroča The Wall Street Journal je prodaja glasbe na Applovem iTunes Store od začetka leta padla za od 13 do 14%, kar je precej več kot lani. Globalni promet od prenesene glasbe pa je v letu 2013 po podatkih International Federation of the Phonographic Industry padel za 2.1%.

Precejšen porast pa so zaznali glasbeni servisi, ki ponujajo pretočno glasbo. Med njimi prednjači Spotify, ki v Sloveniji še ni na voljo. Spotify je maja leto dosegel številko 10 milijonov globalnih plačnikov njihovih storitev. To pomeni vsaj 9.99$ oz. £ mesečno z izjemo študentske različice, ki stane 4.99$ in je na voljo študentom Ameriških fakultet. V primerjavi z marcem 2013 je Spotify pridobil 6 mio novih uporabnikov, ki plačujejo za njihove storitve. Temu pa je potrebno prišteti še tiste, ki glasbo pri njih poslušajo brezplačno a z oglasi in omejitvami. Spotify tako trdi, da imajo sedaj 40 milijonov aktivnih uporabnikov, marca 2013 so jih imeli 24 mio.

Pandora, ki je internetna radio storitev ima po zadnjih podatkih 80 mio uporabnikov, kar jo uvrša na vrh vseh pretočnih glasbenih storitev. Njen porast je bil malo manjši, saj so maj 2013 imeli 70 mio uporabnikov. Deezer, ki pa je na voljo v Sloveniji ima 16 mio aktivnih uporabnikov in od tega jih 5 mio tudi plačuje za njihove storitve. Že nekaj časa je pri nas na voljo tudi Rdio, pred kratkim pa se je pridružil tudi Google Play Music.

Zato Applov nakup Beats Electronics, ki si med drugim lasti tudi pretočno glasbeno storitev Beats Music, ki za 10$ mesečno omogoča poslušanje glasbe. Kot poroča WSJ je Apple trenutno v postopku prenove storitve Beats Music. Prihodnje leto pa jo planirajo ponovno lansirati v sklopu iTunesa.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: