Kako ugotoviti kaj vse Google ve o nas in kako preprečiti, da te podatke zbira | UPORABNA STRAN

Kako ugotoviti kaj vse Google ve o nas in kako preprečiti, da te podatke zbira

Google, ki upravlja z Gmailom, YouTubom, Google Mapsom in še marsikatero drugo storitvijo, le to v osnovi ponuja brezplačno, a je ta brezplačnost zgolj navidezna. Google vse te storitve ponuja v zameno za informacije o uporabniku, ki jih nato uporabi ali proda naprej, praviloma za namene oglaševanja.

google-account-history

Več kot Google ve o posamezniku, bolje lahko prilagodi oglaševanje, oglaševalci pa so pripravljeni več plačati za plasiranje oglasov potencialnemu kupcu. V praksi to pomeni, da se oglasi namenjeni ženski ne bodo prikazali v primeru, ko Google ve, da napravo uporablja moški. Google nekatere podatke dobi že neposredno od uporabnika ob registraciji v neko storitev, nekatere pa pridobi z uporabo neke storitve. Tako npr. s pomočjo iskanja gradi bazo področij, ki določenega uporabnika zanimajo. S pomočjo lokacije, ki jo pridobi pridobiva tudi preko Android telefona pa lahko vsebini doda še geolokacijske podatke.

Kje torej lahko vidim kaj Google ve o meni?
Predvsem po sili Evropske unije je Google moral omogočiti vpogled v informacije, ki jih zbira o svojih uporabnikih. Tako se v Google Settings skriva Podstran Account History. Tukaj pa se skrivajo strani o zgodovini iskanja, obiskanih lokacijah, na dnu strani pa še nastavitve glede oglasov. Večino od tega je tudi možno izklopiti.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: