Nova redna letalska povezava z Londonom Mariboru in okoliškim krajem odpira veliko priložnosti, a jih morajo izkoristiti | UPORABNA STRAN

Nova redna letalska povezava z Londonom Mariboru in okoliškim krajem odpira veliko priložnosti, a jih morajo izkoristiti

Mariborsko letališče (MBX) je od 1. junija 2015 z redno letalsko linijo povezano z Londonom, saj Adria Airways proti London Southend (SEN) leti ob ponedeljkih, torkih in četrtkih.

adria-airways43

 

 

Bilo je precej poskusov oživitve mariborskega letališča, a dlje kot do čarterskih poletov ni prišlo, z izjemo obdobja od 7.6.2007 do 27.3.2008, ko je Ryanair letel v London. Adria Airways se je po 15-ih letih odločila ponovno poskusiti in izbrali so si London ter letališče London Southend (SEN), ki je bilo v šestdesetih in sedemdesetih letih tretje najbolj prometno letališče v Londonu. Potem pa ga je prehitel Stansted.

adria-airways3

Ker je Adria mariborsko letališče izbrala kot destinacijo za nizkocenovne lete, povratni let MBX-SEN se je pričel pri 69€, je izbira letališča Southend logična. Takoj skozi vrata letališča je železniška povezava s centrom Londona, kar je tudi najboljša izbira.

adria-airways48

Pa pojdimo nazaj v Maribor. Obstoj letalske povezave bo odvisen od zasedenosti potniške kabine, ta je po zadnjih podatkih več kot 60%, a bo ta odstotek moral biti še nekoliko višji, če bodo želeli ohraniti redno linijo. Zasedenost poletov iz Maribora proti Londonu ne bo tako velik problem, saj je London dovolj privlačna destinacija. Precej večji problem bo otočane pripeljati v Maribor.

adria-airways47

Zato je skupaj z otvoritvenim letom Adrie promocijo Maribora in okolice pripravil tudi Zavod za turizem Maribor – Pohorje in SPIRIT Slovenija. Promocija je potekala v Greenwichu, ki je z Mariborom pobrateno mesto vse od 5. maja 1967. Začetek je bil torej dober, a za uspeh bo potrebno nadaljnje delo. Z Lonodnom sta zelo dobro povezani tudi bližnji letališči, Zagreb (ZAG) in Gradec (GRZ). Tako da bo za potnike potrebno tekmovati tudi z njima.

adria-airways42

Regija ima potencial ima, a bodo morali stopiti skupaj, morda dodati še Prekmurje in vse skupaj ponuditi turistom. Delček tega, kar lahko ponudijo so predstavili že v Greenwichu. Tako je mariborski mestni viničar Stanislav Kocutar v spremstvu Mariborske vinske kraljice Urške Bračko v Well Hall Pleasaunce zasadil potomko Stare trte. Pri Cutty Sarku pa so predstavili vinsko kulinarično ponudbo Štajerske.

adria-airways44

Da bodo privabili turiste in potencialne poslovne partnerje bo takšnih dogodkov potrebno organizirati še kar nekaj. Je pa nekoliko nerodno planirati v naprej, saj je letalska linija trenutno potrjena zgolj do konca septembra. Na turističnih borzah pa se ponudba pripravlja vsaj za pol leta v naprej.

adria-airways46

Če bo Adria Airways namesto potrditve zgolj podaljšanja v oktober potrdila celotno zimsko sezono bo to znak, da se morajo vsi akterji še toliko bolj potruditi.


Slike so posnete s fotoaparatom Sony Cyber-shot DSC-HX400.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: