V Veliki Britaniji za leto 2017 načrtujejo prvo transfuzijo z umetno krvjo (sintetično krvjo) | UPORABNA STRAN

V Veliki Britaniji za leto 2017 načrtujejo prvo transfuzijo z umetno krvjo (sintetično krvjo)

National Health Service (NHS), ki v Veliki Britaniji skrbi za zalogo krvi, novo kri za transfuzijo pridobiva na način, ki ga poznamo že dolgo in se ga uporablja vsepovsod po svetu, a kot kaže bi se kmalu to lahko spremenilo.

kri-donacija

NHS je napovedal, da bi v roku dveh let, to je leta 2017 na prostovoljcih že lahko izvedli transfuzijo z umetno krvjo (sintetično krvjo), torej takšno, ki je bila ustvarjena v laboratoriju. Z umetno krvjo bi precej olajšali zdravljenje hudo bolnim osebam s kompleksnim krvnim tipom.

Kako nastane umetna (sintetična) kri?
Umetno (sintetično) kri ustvarijo iz izvornih celic pridobljenih iz popkovine novorojenčkov ali krvi odraslih darovalce. Izvorne celice ali kri odraslih darovalcev je že bila v laboratorijih že uspešno zmanipulirana, da so se razvile zrele, polno delujoče rdeče krvničke, ki lahko prenašajo kisik.

Kako bo potekalo prvo testiranje?
Testiranje, ki bo prvo takšne vrste bo potekalo tako ,da bodo prostovoljci dobili transfuzijo nekaj čajnih žličk ( 5 in 10 mililitrov) sintetične krvi. Nato pa bodo preučevali reakcijo telesa in čas, ki ga umetno proizvedene rdeče krvničke lahko preživijo v človeškem telesu. Kot je povedal Nick Watkins iz NHS Blood and Transplant njihov namen ni nadomestiti donacije krvi, ampak zagotoviti kri za posebna zdravljena za paciente s posebnimi krvnimi skupinami.

Vir slike: Christopher Paul
Vir.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: