Senat v Franciji s predlogom strožje antipiratske zakonodaje z drastičnimi kaznimi za spletne pirate | UPORABNA STRAN

Senat v Franciji s predlogom strožje antipiratske zakonodaje z drastičnimi kaznimi za spletne pirate

Senat, zgornji dom parlamenta v Franciji v zakonodajno proceduro vložil spremembe zakona HADOPI (Haute Autorité pour la Diffusion des œuvres et la Protection des droits d’auteur sur Internet), ki je francoski antipiratski zakon. Z amandmajem zakona bi uvedli drastične kazni za spletne pirate in še nekaj dodatnih t.i. »izobraževalnih« prijemov.

internet-pirate

Zakon HADOPI so v parlamentu sprejeli leta 2009. Tisti najbolj problematičen del, ki je za ponavljajoče kršitelje predvideval odklop interneta je bil 8. julija 2013 umaknjen z obrazložitvijo, da gre za neproporcionalni poseg. Senat pa je sedaj šel v spremembo, ki uvaja 12 ukrepov. Kot se je izrazil časnik Le Monde gre za šok terapijo terminalno bolnega pacienta.

Eden od predlogov sprememb uvaja sistematično kaznovanje po dveh opozorilih z obidom sodne intervencije. Globa bi po poročanju spletne strani BFMTV znašala 100€.

Predlog Senata predvideva vzpostavite »neodvisne kaznovalne komisije«, ki bo skrbela za kaznovanje kršiteljev. V sklopu HADOP-ija pa naj bi bil zagotovljenih tudi 800.000€ proračunskih sredstev za zbiranje IP naslovov. To delo trenutno opravljajo lastniki avtorskih pravic. Ustvarili bi tudi črno listo spletnih strani, ki kršijo zakonodajo, ta pa bi se nato posredovala ponudnikom spletnih storitev (ISP).

Umik kazni v juniju 2013, po tem ko so v obdobju od sprejema zakona kaznovali zgolj eno osebo z odklopom za 15 dni in globo 600€, naj bi povzročila enormen porast piratstva v Franciji. Kot poročajo podporniki zakonske spremembe naj bi piratstvo povzročilo za 7 mio € letne gospodarske škode.

Sedaj predlog Senata čaka reakcijo francoske kulturne ministrice Fleur Pellerin in odločitev o tem ali bo nadaljeval postopek sprememb zakona.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: