Vlada v Veliki Britaniji s predlogom, da bi 10Mbps internet leta 2020 postal temeljna pravica za Britance | UPORABNA STRAN

Vlada v Veliki Britaniji s predlogom, da bi 10Mbps internet leta 2020 postal temeljna pravica za Britance

Kot kaže se v Veliki Britaniji zavedajo pomembnosti interneta v domovih in zato je prejšnji teden vlada predstavila načrt, da bi 10 Mbps širokopasovna internetna povezava postala univerzalna storitev (Universal Service Obligation (USO)) do leta 2020.

internet

Kot je povedal David Cameron: »Access to the Internet shouldn’t be a luxury, it should be a right—absolutely fundamental to life in 21st Century Britain. Just as our forebears effectively brought gas, electricity, and water to all, we’re going to bring fast broadband to every home and business that wants it.«

To, da bi širokopasovni internet postal univerzalna storitev bi pomenilo, da bi se izenačil npr. z vodo in elektriko in tako postal temeljna pravica za vsakega rezidenta Velike Britanije. Kako pa bodo ta cilj v Veliki Britaniji dosegli, bodo razpravljali v začetku leta 2016.

Izpolnjevanje ciljev v zvezi s širokopasovnim internetom Veliki Britaniji sicer ne gre najbolje, saj so leta 2012 napovedali, da bodo imeli najhitrejši internet med glavnimi evropskimi državami do leta 2015. To jim ni uspelo. Saj kot so zapisali ima 83% domov in podjetij v Veliki Britaniji dostop do hitrega širokopasovnega interneta, do leta 2017 pa naj bi se številka dvignila na 95%. Zanimivo pa je tudi to, da so ob tej trditvi hitri širokopasovni internet definirali kot več kot 24Mbps, regulator Ofcom pa ga definira kot 30Mbps ali več.

Kaj pa Slovenija?
V Veliki Britaniji je univerzalna internetna storitev trenutno 28.8 Kbps, tako kot v Sloveniji. Ja, to je dial-up modem in hitrost, ki je dejansko neuporabna. V Sloveniji je bil že leta 2013 podan predlog AKOSu, da se hitrost dvigne na 2Mbps, a se to še vedno ni zgodilo. V Veliki Britaniji imajo plan do konca letošnjega leta univerzalno internetno storitev dvigniti na 2Mbps, čez 5 let pa na 10Mbps. Upajmo, da se bomo v tem času tudi v Sloveniji zbudili in mejo postavili vsaj na 2Mbps.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: