Adria OnAir Entertainment na letala Adrie Airways prinaša igrice, potovalne informacije, OnAir Magazine, žal pa ne tudi Wi-Fi interneta

Adria OnAir Entertainment je In-flight entertainment (IFE) storitev, ki je potnikom na letalih Adrie Airways na voljo brezplačno. In-flight entertainment (IFE) v osnovi pomeni, da gre za razvedrilne vsebine, ki so na voljo na letalu. Od leta 1985 na letalih poznamo osebne glasbene predvajalnike, nato so sledili filmski projektorji, sedaj pa kot napredni IFE praviloma razumemo sistem, ki je nameščen na zadnjo stran sedeža pred nami in omogoča gledanje filmov, televizije, igranje igric, klicanje …

adria-onair

Adria Airways se je, odločila za nekoliko drugačen pristop in ni šla v preurejanje potniške kabine, saj bi to za seboj potegnilo ogromne stroške. Ker je na njihovih letalih že nekaj mesecev omogočena uporaba pametnih naprav v letalskem načinu so se odločili, da ponudijo Wi-Fi rešitev, ki deluje kot intranet. Kot je pojasnil Iztok Franko, IT in marketing direktor v Adrii Airways gre za inovativno rešitev primerno njihovim letom. Rešitev istega proizvajalca je letos marca uvedel Estonian Air, novembra pa TUI Airlines Netherlands (Arkefly).

adria-onair-1

Za kakšno rešitev se je torej odločila Adria?
Za zagotavljanje storitve Adria OnAir Entertainment si je Adria Airways izbrala storitev AirFi nizozemske družbe MI Airline. Gre za prenosno OnBoard WiFi rešitev, ki ne potrebuje vgradnje v samo letalo. Ker je AirFi Box potrebno zgolj postaviti v letalo in ker škatla ni povezana s samim letalom, odpade cel kup dragega certificiranja. AirFi Box je dejansko Wi-Fi hotspot, ki omogoča intranet, vsebino pa si letalska družba prilagodi po svoje, saj ima na voljo API. Aplikacije, ki se lahko predvajajo na napravi so lahko HTML5 ali Javascript. Ker AirFi Box na letalu ni priklopljen na napajanje se mora zanašati na svojo baterijo, ki mu omogoča okoli 14 ur avtonomije. Kot so pojasnili pri Adrii je to dovolj, da izvedejo vse dnevne rotacije. Na vsak Box se lahko priklopi okoli 50 uporabnikov, teoretično tudi več, a po tej številki se uporabniška izkušnja poslabša. V primerih, ko je na letalu več potnikov se enostavno doda še en ali dva AirFi Boxa.

adria-onair-5

Na katerih letalih je Adria OnAir Entertainment na voljo in kako je s posodobitvijo informacij?
Kot so pojasnili pri Adrii bo Adria OnAir Entertainment na voljo na vseh njihovih letalih, tako Airbusih kot CRJ-jih. Storitev bo na voljo tudi na letalu Bombardier CRJ200, a ne še čisto takoj. Drugo zanimivo vprašanje pa je kako je s posodobitvami informacij in programske opreme. Ker AirFi Box ni priklopljen na letalo, sam pa tudi nima tehnološke rešitve za dostop do interneta, se posodobitve vsebine in programske opreme dogajajo na tleh prek AirFi Proxy Boxa, ko se zadeva polni.adria-onair-2

Kako deluje Adria OnAir Entertainment, kaj ponuja in česa ne?
Adria OnAir Entertainment je kot omenjeno že na začetku intranet Wi-Fi storitev, to pomeni, da na žalost dostopa do interneta na letih Adrie Airways nimamo, ta pa vsaj zaenkrat tudi ni v planu. Da bi se povezali na Adria OnAir Entertainment sistem, je potrebno na telefonu, ki je v letalskem načinu (Airplane Mode), vključiti Wi-Fi (letalski način ostane vključen). Med Wi-Fi omrežji se pokaže odklenjeno omrežje z SSID imenom Adria OnAir s katerim se povežemo in potem potrdimo vstop.

adria-onair-entertainment-2

Osnovnih funkcionalnosti storitve Adria OnAir Entertainment je šest in sicer: Podatki o letu, Potovalni namigi, SkyShop, Adria OnAir Magazine, Klepet in Igre.
*Podatki o letu – Prikazani so osnovni podatki o letu na katerem se trenutno nahajamo. Na žalost trenutno še ni zemljevida poti, tega v Adrii obljubljajo v kratkem. Ker pa AirFi Box nima lastnega GPS sistema se pot ne bo povsem skladala z realnostjo, še posebej ne, če bo kontrola letenja odobrila drugačno ruto od običajne.
*Potovalni namigi –Pri potovalnih namigih so prikazane zanimive informacije povezane s končno destinacijo leta.
*SkyShop – SkyShop je Adriina trgovina na letalu, ki so jo uvedli leta 2014 in ponuja razne prigrizke, pijačo … SkyShop v sklopu Adria OnAir Entertainment trenutno služi kot razstavno okno, kjer je predstavljena ponudba in cene izdelkov. Naročanje iz sedeža je ena od funkcionalnosti, ki AirFi omogoča in pri Adrii se še odločajo ali jo bodo ponudili.
*Adria OnAir Magazine – gre za novo revijo Adria Airways, ki je dostopna tudi v elektronski obliki na letalu. Trenutno je še brez video in avdio vsebin, a naj bi vsaj kratke vsebine bile na voljo. Več o reviji v tem članku (Adria OnAir Magazine je prenovljena revija In-flight Magazine Adrie Airways, ki je dostopna na letalu, spletu in v tiskani različici).
*Klepet – gre za storitev, ki omogoča pisni pogovor med potniki na letalu. Uporabnik se najprej više (napiše ime ter sedež na letalu), nato pa med vpisanimi poišče nekoga za klepet. Stvar ni ravno neko čudo tehnike in bo za kakšno bolj pametno uporabo potrebna malo drugačna implementacija
*Igre – to bo poleg revije najverjetneje najbolj uporabljena funkcija. Med igricami so trenutno Bird vs. Bird, 2084m Flappy Bird, Mod7, Sudoku, 0h h1

Kakšne so možnosti razširitve Adria OnAir Entertainment oz. kaj bomo na letih Adrie še dobili?
Iztok Franko je pojasnil, da je trenutno predstavljena začetna različica storitve Adria OnAir Entertainment, ki jo bodo v družbi še nadgrajevali. Kot je bilo že omenjeno bo v kratkem prišel zemljevid s potjo leta. Nova generacija AirFi Boxa pa naj bi imela tudi rešitev realnega prikazovanja lokacije letala na zemljevidu.

Pri videu na zahtevo (VOD) je Iztok Franko pojasnil, da leti Adrie praviloma sodijo med kratke lete in da VOD na takšnih letih ni ravno zanimiv za potnike. Kot je zapisal proizvajalec Boxa na svoji spletni je težava tudi v pasovni širini Wi-Fi-ja in posledično kvaliteti videa. Ker pa AirFi Box uporablja tudi svojo baterijo bi se ta ob hkratnemu streamanju videa večim uporabnikom precej hitro izpraznila. Zato je precej bolj verjetno to, da bomo v prihodnosti dobili kratke videe v sklopu Adria OnAir Magazina. Franko je pojasnil, da je na dolgi rok obstaja precej več verjetnosti za uvedbo glasbe in npr. podcastov.

Pri Adrii so pomislili tudi na otroke, časopise ter revije
Otroci so redni potniki in tudi na njih je potrebno misliti. Za tiste malo mlajše so trenutno na voljo zgolj igrice, a naj bi pri Adrii pripravljali še nekatere druge vsebine, kot so pobarvanke in risanke. Za tiste malo starejše pa je že sedaj v OnAir Magazinu na voljo precej zanimivih člankov o letalstvu.

Časopisi in revije pa bi lahko del Adria OnAir Entertainmenta postale precej kmalu, saj dogovori z izdajatelji že potekajo. Časopisi in revije bodo zagotovo pripomogli k večji uporabnosti storitve.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] Adria OnAir Magazine je prenovljena revija In-flight Magazine Adrie Airways, ki sedaj ni na voljo zgolj v tiskani različici ampak tudi na spletni strani adria.si in na letalu kot del Adria OnAir Entertainment sistema. […]

Komentiraj

Anti-Spam: