Panna cotta z Muškatno penino in belo čokolado na pireju iz jagod in malin | UPORABNA STRAN

Panna cotta z Muškatno penino in belo čokolado na pireju iz jagod in malin

Panna cotta je enostavna sladica s katero z lahkoto navdušimo svoje goste. S kančkom inovativnosti pa jo lahko dvignemo tudi na kulinarično reven. Blogerka Urška Fartelj, avtorica bloga 220 stopinj poševno je za novoletno praznovanje pripravila prav posebno panna cotto z Muškatno penino Jeruzualem Ormož. Seveda pa k sladici sodi tudi kozarec penine. 🙂

panna-cotta-z-muskatno-penino-jeruzalem-ormoz

Za pripravo potrebujemo
*Sestavine za peninin žele:
3 dcl Muškatne penine Jeruzalem Ormož
4 lističi želatine
1 žlica sladkorja v prahu
srebrne sladkorne kroglice za dekoracijo

*Sestavine za čokoladno panna cotto:
3 dcl sladke smetane
4 lističe želatine
100 g bele čokolade
semena vanilije

*Sestavine za rdeči sadni pire:
jagode in maline
1 žlica sladkorja v prahu

*Dekoracija:
sveže sadje
sladkorna pena

Za žele iz penine liste želatine za 5 minut namočimo v mrzlo vodo. Ko želatina nabrekne, jo ožamemo in stopimo v 2 žlicah penine, ki smo jo segreli. Stopljeno želatino odstavimo z ognja, počakamo par sekund, da ni prevroče in ji dodamo preostalo penino in z žlico narahlo zmešamo. Vmešamo še sladkor, da se stopi. Vse skupaj ne sme biti prevroče, saj bo v tem primeru alkohol izhlapel. Penino z dodano želatino vlijemo v kozarce in jo postavimo v hladilnik, da se ta strdi. Tik preden se začne strjevati lahko dodamo srebrne sladkorne kroglice za dekoracijo.

Za pripravo panna cotte z belo čokolado smetani dodamo semena vanilije (strok vanilije prerežemo po dolžini in s konico noža postrgamo semena) in segrejemo do vretja. Dodamo nalomljeno čokolado, posodo odstavimo z ognja in čokolado z mešanjem raztopimo. Nato dodamo ožeto želatino, ki smo jo prej namočili v hladni vodi (tako kot prej). Vsebino premešamo in počakamo, da se shladi na sobno temperaturo, nato zmes vlijemo v kozarce kjer je že strjen peninin žele. Vse skupaj nato postavimo v hladilnik za 2 uri. Če ne želimo, da se na vrhu panna cotte naredi skorjica, skodelico na kontakt pokrijemo s folijo za živila.
Preden panna cotto postrežemo, jo za par minut vzamemo iz hladilnika. Ta čas pripravimo rdeč sadni pire. Sadje skupaj s sladkorjem v prahu z vilico na grobo pretlačimo. Če nimamo svežega sadja, lahko uporabimo zamrznjeno, ki ga predhodno odtalimo. Pazimo, da sadje ni prevroče, ker bi le to stopilo panna cotto.

Če panna cotto s penino želimo postreči na krožniku, kozarec za par sekund podržimo pod vročo vodo. Ko bo vročina segrela kozarec, bo panna cotta kar sama zdrsnila iz njega. Panna cotto položimo na sadni pire, okrasimo s svežim sadjem ali sladkorno peno.

Avtorica slike in recepta: Urška Fartelj, avtorica bloga 220 stopinj poševno

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: