Najboljši sladoled v Ljubljani ima VIGÒ, sledi Zvezda, tretji pa je Čokoladni atelje Dobnik / maj 2016

Poiskati najboljši sladoled v Ljubljani je bila misija, ki sva si jo z Miho (Pongi’s blog) zadala v mesecu maju. Začetni seznam sladolednic je rastel in rastel, tako sva se na koncu podala v kar 36 sladolednic, slaščičarn oz. restavracij, hkrati pa sva bralce v anketi spraševala Kje imajo najboljši sladoled v Ljubljani?

**Zemljevid — Kam na sladoled v Ljubljani? Zemljevid prodajaln domačega sladoleda v Ljubljani s ceno kepice sladoleda**

vigo-bela-cokolada

Kakšna so bila pravila igre?
Da sva na koncu lahko podala oceno sva morala najprej določiti pravila igre. Na seznam sva uvrstila zgolj tiste ponudnike, ki ponujajo neindustrijski sladoled, da bi bilo fer pa nanj niso prišli niti ponudniki točenega sladoleda, saj je ta precej drugačen. Izbrani okus je bila čokolada, sva pa marsikje poskusila še kakšnega. Tako da kalorij je bilo precej.

Do končne ocene sva prišla na podlagi štirih kriterijev in sicer:
*cena – ta se je gibala med 1€ (Rašica) in 2.5€ (Mihalek)
*kakovost – tukaj sva ugotavljala kako poln in kremast okus ima sladoled, kako močno se čuti čokolada, ali se čutijo praški in seveda ali so morda v sladoledu koščki čokolade
*velikost kepice – tukaj je bil razpon od XS (npr. Living room) do XXL (Cacao, Vigò in delno tudi Zvezda ter Rustika)
*uporabniška izkušnja – prijaznost postrežbe, poznavanje ter pripravljenost razlaganja o sestavinah in pripravi njihovega sladoleda, pripravljenost ponuditi testiranja pred nakupom …

Hkrati pa sva ponudnikom, ki sva jih obiskala, poslala tudi mail v katerem sva jih povprašala o poreklu sladoleda, številu različnih okusov, ki jih imajo na voljo ter ali imajo v ponudbi okus, ki je primeren za ljudi z laktozno intoleranco in ali imajo veganski sladoled.

vigo-sladoled

PRVIH PET
1. mesto: VIGÒ
Končna ocena: 4.9
Velikost kepice: XXL
Cena: 1,5€/kepica
Z Miho sva soglasno odgovorila, da je Vigò zmagovalec. Preprosto je čokoladni sladoled puhast in izrazitega čokoladnega okusa. Sladoled delno naredijo v sladolednem stroju, nato pa še v dveh posebnih strojih kjer je sladoled izpostavljen zraku in tako pridobi polnost. Če si v dilemi z veseljem ponudijo okus na test, na koncu pa ti kepico polijejo še s čokolado (črno ali belo), seveda če to želiš. Vsi sadni sladoledi so primerni za alergike in tiste z laktozno intoleranco.

zvezda-sladoled
2. mesto: ZVEZDA

Končna ocena: 4.9
Velikost kepice: XL/XXL
Cena: 1,6€/kepica
Zvezda se je na drugo mesto uvrstila, ker je okus čokolade majčkeno manj prisoten, cena pa je malo višja. Prijazno osebje je z veseljem pojasnilo, da sladoled pripravljajo na osnovi kravjega mleka in sladkorja ter visokokakovostnih sestavin. Za vegane in tiste z laktozno intoleranco imajo na voljo 100% sadne sladolede ter sladolede na osnovi riževega mleka (8 okusov). Dnevno pa imajo na voljo kar 28 različnih okusov.

dobnik-sladoled

3. mesto: ČOKOLADNI ATELJE DOBNIK
Končna ocena: 4.7
Velikost kepice: XL
Cena: 1,4€/kepica
Čokoladnica bi znala imeti dober čokoladni sladoled, kajne? In res ga ima. Čokoladni atelje Dobnik ima kremast in okusa čokoladnega okusa poln sladoled, v njem pa se skrivajo tudi koščki čokolade. Sladoled pripravljajo iz svežega mleka s kmetije Podpečan, prave smetane ter jajc. Kepica je nekoliko cenejša, a je tudi manjša kot pri prvih dveh. Na voljo imajo 10 različnih okusov in vsi sadni so primerni za vegane in tiste z laktozno intoleranco.

fetiche-sladoled

4. mesto: FÉTICHE PATISSERIE
Končna ocena: 4.7
Velikost kepice: XL
Cena: 1,8€/kepica+
Fétiche Patisserie ima nekoliko dražji sladoled, veganski dosegajo celo ceno do 2.5€, kar je resnično zelo veliko. Kremast in poln sladoled pripravljajo iz 80% francoske čokolade Valhorna in samih naravnih sestavin. Fétiche je tudi ena redkih sladolednic kjer je na volj veganska čokolada. Radi pa se tudi igrajo z okusi, tako da boste lahko našli sladoled z ginom, konjakom ali baziliko. V ponudbi imajo okoli 17 okusov, vsi sadni so primerni tudi za tiste z laktozno intoleranco.

kepica-klasek-sladoled

5. mesto: KEPCA IN KLASEK
Končna ocena: 4.6
Velikost kepice: XL
Cena: 1,5€/kepica
Peto mesto je zasedla morda manj znana Kepica in Klasek na Tacenski cesti in je idealna za obiskovalce Šmarne gore. Nizka cena, velika kepica, poln okus in prijazno osebje. Sladoled pripravljajo iz mleka in smetane, sadni so sorbeti in so primerni tudi za vegane in tiste z laktozno intoleranco. V ponudbi imajo od 15 do 24 okusov.

Od 6 do 10 (končna ocena je bila nad 4)
6. Rustika – 1,4€
7. Viki – 1€
8. Lolita – 1,5€+
9. Cacao – 1,6€+
10. Galerija Grad – 1,2€

Ocena nad 3.5 (z veseljem jih obiščite) – po abecednem vrstnem redu
*Aroma – 1,6€+
*Čopomana – 1,5€
*Dinastija (Plečnikove arkade, nasproti TIC) – 1,2€
*Dulcis BTC city – 1,3€
*Gelateria Romantika – 2,2€+
*Hotel Park – 1,2€
*Kresnička – 1,3€
*Mihalek (samo veganski sladoled) – 2,5€
*Pingvin – 1,2€
*Plato – 1,3€
*Pri Vodnjaku – 1,3€
*Rašica – 1€
*Trubar – 1,2€
*Žabar – 1,3€

Nad 2.5, a pod 3.5 – po abecednem vrstnem redu
*Kult 316 – 1,3€
*Pod vodo – 1,2€
*Riviera – 1,2€
*Sladka jama – 1,3€
*Tromostovje – 1,5€

Pod 2.5 – po abecednem vrstnem redu
*Centralna postaja – 1,8€+
*Divine – 1,5€
*Livingroom lounge – 1,3€
*Mini cafe Golf – 1,5€
*Podmornica – 1,2€
*Sladoledna hiša BTC – 1,5€
*Trenutek Cafe (Mercator Šiška) – 1,3€

Kako sedaj, je Vigò res najboljši?
Z Miho (njegov članek je TUKAJ) sva poskušala raziskati trg neindustrijskih sladoledov v Ljubljani in sladoled sva ocenila kar se da objektivno. Seveda vsak čuti nekoliko drugače, a midva sva se strinjala, da na prvo mesto postaviva Vigò. Ta sicer ni dobil ocene 5, ker vedno obstajajo možnosti za izboljšavo. Sicer pa kepica v Ljubljani v povprečju stane 1.5€ in vse tja do 1.8€ je cena še sprejemljiva, saj praviloma rezultira v večji kepici, ki upraviči ceno.

Sorodni članki

2x komentirano

  1. […] pa je Kam na dober sladoled v Ljubljani. Odgovor na drugo vprašanje je zapisan v članku Najboljši sladoled v Ljubljani ima VIGÒ, sledi Zvezda, tretji pa je Čokoladni atelje Dobnik. Z Miho (Pongi’s blog) sva se namreč v maju potepala po Ljubljani in potestirala 36 […]

  2. […] kulinarični izziv iskanja najboljšega sladoleda v Ljubljani in poleg najinega iskanja z Miho (Najboljši sladoled v Ljubljani ima VIGÒ, sledi Zvezda, tretji pa je Čokoladni atelje Dobnik / maj…), ki sva obiskala več kot 30 sladolednic, je na obeh blogih potekala anketa v kateri sva bralce […]

Komentiraj

Anti-Spam: