Danes, 1.9.2016 mineva 50 let od najhujše letalske nesreče v Sloveniji (Britannia Airways Bristol 175 Britannia G-ANBB) | UPORABNA STRAN

Danes, 1.9.2016 mineva 50 let od najhujše letalske nesreče v Sloveniji (Britannia Airways Bristol 175 Britannia G-ANBB)

Danes, 1.9.2016 mineva 50 let od najhujše letalske nesreče v Sloveniji, ki se je zgodila 1.9.1966 ob 00.47 na letu 105 letalske družbe Britannia Airways iz letališča London Luton na Ljubljana Brnik.

Bristol_175_Britannia_102

Na letalu, ki je zgrešilo vzletno-pristajalno stezo in strmoglavilo v gozd 2.300 metrov pred njo je bilo 117 potnikov in 7 članov posadke. V najhujši letalski nesreči v Sloveniji je umrlo 98 ljudi, 19 pa jih je preživelo. Preiskavo nesreče so izvajali britanski strokovnjaki, ki so dve leti po strmoglavljenju kot glavni vzrok za nesrečo navedli napačen višinski izračun, zaradi česar se je letalo prezgodaj začelo spuščati za pristanek.

Takratni vodja gasilske službe na zgolj tri leta starem letališču (prvi let je bil opravljen decembra 1963), danes 86-letni Franc Košnjek, se dogodka spominja takole: »Ravno dobro sem zaspal, ko me je domov poklicala čistilka z letališča in me obvestila o nesreči. Takrat še nisem imel avtomobila, zato sem odhitel v kranjsko poklicno gasilsko enoto, da bi se z njimi peljal na kraj nesreče. Žal sem jih zamudil, zato sem vzel vozilo občinske gasilske zveze. Ko sem si ogledal stanje, sem zavpil katere potnike je treba reševati najprej. Večino potnikov smo reševali iz letala. Preživeli so predvsem tisti, ki so sedeli v zadnjem delu letala. Potniki spredaj so bili zelo poškodovani, nekaj jih je tudi zgorelo.«

aerodrom-ljubljana-brnik-letalska-nesreca


Postavili bodo novo spominsko obeležje

Na mestu nesreče je pred časom že stalo spominsko obeležje. Z namenom, da bi ga našli, so zaposleni Aerodroma Ljubljana iz gasilsko-reševalne službe ob pomoči vzdrževalne službe, aprila letos očistili že močno zaraščeno mesto nesreče. Nekdanjega obeležja niso našli, zato bo Aerodrom Ljubljana 13.9.2016 ob 11. uri, v počastitev preminulim in v trajen spomin na dogodek postavil novo spominsko obeležje. Ob tej priložnosti bo izšla tudi knjiga Bineta Periča, vodje gasilske izmene v Aerodromu Ljubljana, o zgodovini letališke gasilsko-reševalne službe. Na svojo pobudo je pripravil obsežen in dragocen pregled preteklosti gasilsko-reševalne službe na Brniku.

Sliki: RuthAS na Wikipedia in Bine Perič

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: