Digitalni radio (DAB+) v Sloveniji od 19.9.2016 s sedmimi oddajniki in 13-imi radijskimi postajami | UPORABNA STRAN

Digitalni radio (DAB+) v Sloveniji od 19.9.2016 s sedmimi oddajniki in 13-imi radijskimi postajami

Digitalni radio (T-DAB+) bo v Sloveniji zaživel jutri, 19.9.2016, saj je to skrajni datum do katerega mora RTV Slovenija kot operater edinega digitalnega radijskega multipleksa zagnati sedem oddajnikov.

t-dab_pokritost-digitalni-radio-rtv-slovenija

Multipleks R1, kot se imenuje multipleks, ki oddaja na radijski frekvenci 215.072 MHz (T-DAB blok 10D), bo na začetku oddajal na sedmih oddajnikih in sicer na Nanosu, Krimu, Krvavcu, Plešivcu, Pohorju, Tinjanu in Trdinovem vrhu. Kot so pojasnili na RTV Slovenija so za nadgradnjo sedmih oddajnikov namenili 0.5 mio €.

Kolikšno je največje število radijskih programov, ki lahko oddajajo v MUX-R1 je odvisno od najete zmogljivosti posameznega programa. Ta je odvisna od želene kvalitete zvoka in zaščite (ta vpliva na velikost območja pokrivanja). Dodatno zmogljivost zahtevajo tudi tekstovna in slikovna sporočila, ki jih lahko posamezen program uporablja. RTV Slovenija predvideva, da bo v MUX-R1 lahko vključila do 20 radijskih postaj, a bo najverjetneje število nekoliko manjše.

Programi, ki bodo na voljo
Radijski programi, ki so pridobili licenco za digitalno radijsko oddajanje in jih bo od jutri možno slišati v digitalni tehniki v Multipleksu R1 so:
*RTV Slovenija: SLO1 – Prvi, SLO2 – VAL202, SLO3 – ARS in Radio Slovenia International
*Radio Antena
*Radio Center Slovenija
*Narodni radio
*Rock Radio Štajerska
*Radio Ognjišče
*Radio 2
*Europa 05
*A-radio
*Radio Radio

Kaj pa pokrivanje?
Multipleks R1 bo pokrival 73% slovenskih gospodinjstev in 89% slovenskih avtocest in hitrih cest. Žal je to še precej premalo za normalno pokrivanje Republike Slovenije, a to dejansko ni največji problem.

Kaj pa je potem problem?
Težava je v tem, da trenutno v Sloveniji DAB+ sprejemniki praktično niso v uporabi. Avtomobili so dejansko na 0%, prenosnih DAB+ sprejemnikov pa je le peščica. Ker tudi ni zahteve, da bi morale radijske postaje počasi preiti na digitalno oddajanje se bo ta prehod zagotovo izvajal več kot 10 let. Morda je največja napaka, da država pred začetkom uvajanja ni predpisala obvezne uvedbe DAB+ tehnologije v avtomobilih (serijska oprema), saj se radio v največji meri posluša prav v avtomobilih.

vir slike: RTV Slovenija

Sorodni članki

3x komentirano

  1. Vsi boljši avtomobili podpirajo dac+ že vsaj od leta 2005. bmw,audi,.. verjetno tudi ostali in teh je več kot 0% na naših cestah.

  2. […] Digitalni radio (DAB+) v Sloveniji od 19.9.2016 s sedmimi oddajniki in 13-imi radijskimi postajami (1) Digitalni radio (T-DAB+) bo v Sloveniji zaživel jutri, 19.9.2016, saj je to skrajni […]

  3. […] Digitalni radio (DAB+) v Sloveniji od 19.9.2016 s sedmimi oddajniki in 13-imi radijskimi postajami (2) Digitalni radio (T-DAB+) bo v Sloveniji zaživel jutri, 19.9.2016, saj je to skrajni […]

Komentiraj

Anti-Spam: