iRobot Roomba 980 – test / recenzija robotskega sesalnik, ki sesa najbolj pametno in posledično precej hitro | UPORABNA STRAN

iRobot Roomba 980 – test / recenzija robotskega sesalnik, ki sesa najbolj pametno in posledično precej hitro

iRobot Roomba 980 je bil predstavljen v prvi polovici letošnjega leta in je trenutno najboljši iRobotov robotski sesalnik. Razlogov za to je kar nekaj, a tisti ključni so najverjetneje iAdapt 2.0, nova generacija motorja in Carpet Boost tehnologija. Boljši uporabniški izkušnji pa sta namenjeni Wi-Fi povezava in mobilna aplikacija.

irobot-roomba-980

 

 

Najprej malo tehničnih specifikacij. Roomba 980 je težka 4 kg in meri 351 x 92 mm. Torej visoka je ravno toliko, da se splazi pod marsikatero omarico ali posteljo. Je hkrati tudi prva Roomba z novo Li-Ionsko baterijo s 3300 mAh, ki zagotavlja precej daljše delovanje. Po specifikacijah proizvajalca do 185 m2 z enim ciklom polnjenja, a v praksi je ta številka precej nižja in zelo odvisna od števila ovir (stoli, mize, omare, postelja …), ki jih ima Roomba na svoji poti. Prav tako nekoliko več energije porabi Carpet Boost tehnologija, ki omogoča 10x močnejše sesanje v primerjavi z modeli generacije 600 in 700.

irobot-roomba-980-9

V škatli se poleg Roombe 980, ki je zaradi Li-Ionske baterije prvič uporabna takoj po nakupu in ne potrebuje najprej polnjenja, najdejo dodatna stranska krtačka, dodatnih HEPA filter, dva navidezna zidova Wirtual Wall z dvojnim delovanjem ter seveda polnilna postaja. Priporočena maloprodajna cena za iRobot Roomba 980 v Sloveniji je 999.90€.

irobot-roomba-980-8

Začetek
Prvi zagon Roombe 980 je nekoliko drugače od predhodnih generacij, saj je to tudi prva Roomba, ki za svoje polno delovanje potrebuje Wi-Fi povezavo ter sinhronizacijo z iRobot oblakom. Najprej je tako potrebno na mobilno napravo namestiti iRobot HOME aplikacijo, ki je na voljo za Android in iOS naprave. Preprost uporabniški vmesnik uporabnika nato vodi skozi namestitev. Žal slovenska različica aplikacije še ni na voljo, so pa jo pri iRobot Slovenija obljubili v kratkem.

irobot-roomba-980-10

Sesanje
iRobot Roomba 980 ima vgrajeno najnovejšo pamet po imenu iAdapt 2.0. iAdapt 2.0 prinaša nov način razmišljanja robotskega sesalca, ki ga omogoča kamera na zgornji strani, ta namreč omogoča mapiranje prostora v katerem je in orientacijo v tem prostoru. Zato Roomba 980 že v naprej ve kje so ovire in robovi prostora, da se ne zaletava vanje. Predhodne generacije so namreč s postopkom preizkušanja (zaletavanja) ugotavljale kje je potrebno sesati in kje so ovire. Te funkcije bodo še posebej veseli tisti, ki imajo nekoliko dražje pohištvo. Ob omembi kamere marsikdo pomisli na zasebnost in tudi pri Roombi so, saj so spomin omejili na 2 uri. 980-ka si namreč zaradi mapiranja prostora lahko zapomni kje je končala z delom in se po polnjenju zopet vrne na točno tisto mesto kjer je končala z delom. Seveda pa je omejena na prej omenjeni 2 uri polnjenja, za polno baterijo pa so potrebne tri ure. To pomeni, da če hoče obdržati spomin, se mora v roku dveh ur podati nazaj na delo.

irobot-roomba-980-1

Roomba 980 za razliko od predhodnih generacij v očeh uporabnika sesa bolj pametno in predvsem bolj sistematično. Predhodne generacije so se peljale brez nekega smisla (čeprav to ni čisto res), 980-ka pa sesa v kvadratih/pravokotnikih. Sesanje je zaradi tega hitrejše in bolj temeljito. Ena od novosti je tudi Carpet Boost tehnologija, ki samodejno zazna podlago in tako v primeru preproge poveča moč delovanja. Da se to res zgodi je moč občutiti, če stojiš za Roombo, saj se izpust zraka precej poveča. Žal pa takrat postane tudi nekoliko glasnejša, a glavni namen je dosežen, saj je preproga globinsko očiščena. V primeru, da Roomba zaide na bolj umazano področje, pa s pomočjo druge generacije Dirt Detect senzorjev (akustični in optični) to zazna in bolje očisti tisto področje.

Tako kot generacija 800 ima tudi generacija 900 gumijasta čistilna valja, ki se vrtita v nasprotno smer in tako dvigneta umazanijo in nesnago z vseh vrst površin. Hkrati pa skorajda popolnoma odpravljata eno največjih težav nižjih generacij in to so zavozlani lasje in živalske dlake na ščetinah. Edini dve točki na katerih se to še nabira sta nosilca čistilnega valja, a to v primerjavi s prejšnjimi generacijami skorajda ni omembe vredno.

irobot-roomba-980-5

Carpet Boost funkcijo je možno v mobilni aplikaciji izklopiti, prav tako tudi možnost večkratnega sesanja iste točke. Nastaviti je možno urnik sesanja in preveriti stanje baterije, predviden čas sesanja ter stanje polnosti koša za smeti. Žal pa aplikacija iRobot HOME nima push notification obvestil, ki bi uporabnika obvestila o tem, da se je Roomba nekam zapletla ali da se je z njo nekaj zgodilo. Za to je vsaj zaenkrat potrebno odpreti aplikacijo.

irobot-roomba-980-13

Kaj pa če se kam zaplete?
Kljub temu, da je Roomba 980 najpametnejši iRobotov robotski sesalnik je še vedno robot. Da bo zapletov z njim čim manj je prostor, ki ga sesa potrebno primerno preurediti. S tal je npr. potrebno pospraviti vse kable, saj te rad poje. Ker pa je dovolj pameten se v takšnem primeru ustavi in javi napako. Druga težava so objekti, ki so visoki ravno toliko kot Roomba. Roomba pod te zelo rada spleza in se tam tudi zatakne.

irobot-roomba-980-14

Pri mojem testiranju sta bila takšna objekta viseča WC školjka ter komoda. Tretja težava pa so preproge. Roomba sicer nima težav s sesanjem preprog, a nekaj težav ji povzroča prehajanje na preproge. Predvsem gre tukaj za izjemno tanke preproge ali pa majhne preproge. Prve zmečka (rešitev je, da se jo pritrdi na tla), druge pa premika po prostoru.

Kaj bi še lahko izboljšali?
iRobot je pri 980 naredil velik korak naprej, a še vedno je precej prostora za izboljšave. Ena je zagotovo ta, da bi Roomba lahko na polnilni postaji izpraznila košek za smeti. S tem bi zagotovili največjo moč sesanja, saj bi bil sesalec vedno prazen. Druga izboljšava pa bi lahko bila v smeri učenja na napakah. Če je Roomba nekje zabredla v težave, bi bilo pametno, da prihodnjič ne bi. Tukaj sicer trčimo v tisto dvourno omejitev, ampak morda bi bilo smotrno uporabniku ponuditi opcijo, da to obide in tako Roomba postane kanček bolj pametna.

iRobot Roombo 980 je za testiranje posodil TILT d.o.o., ki je uradni uvoznik za Slovenijo.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: