Slovenija je prva zelena država na svetu, pa bomo to znali izkoristiti | UPORABNA STRAN

Slovenija je prva zelena država na svetu, pa bomo to znali izkoristiti

Slovenija je prva zelena država na svetu, ki je prejela naziv zelene destinacije. Slovenija je nagrado prejela s strani organizacije Green Destinations v okviru mednarodne konference Global Green Destinations Day, ki je konec septembra 2016 potekala v Ljubljani.

ggdd_fotodavidlotric

 

 

Poleg Slovenije kot države je dve nagradi prejela tudi Ljubljana, saj je bila kar dvakrat umeščena med sto najbolj trajnostnih na svetu. Ljubljana je tako že drugič uvrščena na seznam 100 najbolj trajnostnih na svetu (Global Top 100 Sustainable Destinations 2016). Na seznam najboljših 10 zelenih rešitev (TOP 10 Green Solutions) pa se je uvrstil projekt Turizma Ljubljana Okusi Ljubljane, ki obuja tradicionalne jedi s sodobnimi načini priprave in poudarkom na lokalnih sestavinah, ter tudi ponudba iz regije Osrednje Slovenije: Terme Snovik in Trnulja.

17 zelenih destinacij v Sloveniji
Slovenija je z letom 2016 dobila 8 novih zelenih destinacij, skupaj jih je sedaj 17. Osem novih nosilcev znamke kakovosti Slovenia Green Destination je sledeč: Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina in Velenje. Ti so se pridružili preteklim prejemnikom (Ljubljana, Kamnik, Idrija, Rogla-Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje). Prav tako pa imamo v Sloveniji 10 zelenih nastanitev Slovenia Green Accomodation (prvi trije so letošnje novosti): Hostel Celica, Hotel Jožef, Sobe z zgodbo Pr’Gavedarjo, Ortenia-Apartmaji v naravi, Turistična kmetija Urška, Posestvo Trnulja, Terme Snovik, Thermana park Laško, Kamp Koren Kobarid in Hotel Park Ljubljana.

crj900_adria_i-feel-slovenia-miha-znidar

Klikni na sliko za povečavo.

Pa bomo to znali izkoristiti?
Slovenija se že nekaj let usmerja v zeleno. Slovenska turistična organizacija (STO) je lani razvila Zeleno shemo slovenskega turizma v sklopu katere preverjajo 100 meril. Oglaševanje in promocija Slovenije se usmerja zelenost in trajnostno naravnanost države. Ponudniki v svojo tradicionalno ponudbo dodajajo zanimive in inovativne načine preživljanja dopusta, saj to je tisto, kar si predvsem mladi turisti želijo.

To, da je Slovenija prva zelena država na svetu je še precej sveža informacija, a STO bi to moral izkoristiti v polni meri. Eden od precej zanimivih načinov promocije je poslikava trupa (livery) letala. Slovenija je dolgo nazaj že imela poslikavo na trupu letala Airbus A320-231 Adria Airways z registrsko S5-AAC. Miha Žnidar je pripravil zanimivo poslikavo letala CRJ-900LR, Adria Airways jih ima trenutno v floti šest, z motivom World’s first green country in I FEEL sLOVEnia.

Še veliko časa bo preteklo, da se bo spremenila miselnost ljudi in bodo trajnostni turizem vzeli za nekaj kar lahko Slovenijo loči od ostalih turističnih destinacij. A smo na dobri poti.

Sliki: Davit Lotrič in Miha Žnidar

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: