Unicef varne točke – Kje so Unicefove varne točke kjer otrokom nudijo zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski? | UPORABNA STRAN

Unicef varne točke – Kje so Unicefove varne točke kjer otrokom nudijo zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski?

Kje so Unicefove varne točke? Odgovor na to vprašanje ni tako težak, saj gre za različne javne prostore, kot so knjižnice, trgovine, mladinski centri, cvetličarne … Skupaj je po Sloveniji več kot 600 Unicefovih varnih točk v katere se otroci lahko zatečejo po pomoč.

unicef-varna-tocka

Otroci se lahko v Unicefove Varne točke zatečejo v 75 slovenskih krajih. Ena od lokacij je tudi Državni zbor Republike Slovenije na Šubičevi ulici 4 v Ljubljani, to je tudi prvi parlament na svetu, ki je postal Unicefova Varna točka. Na trenutno 605-ih točkah po Sloveniji otrokom v stiski pomaga več kot 1300 prostovoljcev.

Kako prepoznati Unicefovo Varno točko?
Varno točko je precej lahko prepoznati, saj je označena z modro nalepko na kateri je hišica s smajlijem. Nalepka je vedno nameščena na vidno mesto na vhodu v objekt, ki je Varna točka. Varne točke nudijo prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, da se je nekdo zatekel v stiski.

V preteklem letu se je v Unicef Varne točke zateklo 63 otrok, ki so se znašli v resnejših težavah, ko je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb, saj so primeri zajemali medvrstniško nasilje, nadlegovanje, družinske spore. V vsaj 102 primerih pa so se otroci znašli v manjših težavah.

Lokacije Varnih točk
Seznam lokacij lahko najdete TUKAJ, zemljevid lokacij pa lahko najdete v tem članku (UNICEF Varne točke – zemljevid Varnih točk po Sloveniji / Ljubljana, Maribor, Celje, Koper …).

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] po Sloveniji, skupaj pa jih je že več kot 600. Več o njih si lahko preberete v tem članku (Unicef varne točke – Kje so Unicefove varne točke kjer otrokom nudijo zaščito, pomoč ali zgol…), spodaj pa je na voljo seznam krajev ter zemljevid UNICEF Varnih […]

Komentiraj

Anti-Spam: