Zdraviliški turizem v Sloveniji v letu 2016 s 6% rastjo, Rusi se počasi vračajo, vedno več zanimanja tudi iz Dubaja, Kuvajta in Katarja | UPORABNA STRAN

Zdraviliški turizem v Sloveniji v letu 2016 s 6% rastjo, Rusi se počasi vračajo, vedno več zanimanja tudi iz Dubaja, Kuvajta in Katarja

Zdraviliški turizem je eden najpomembnejših segmentov slovenskega turizma in več kot očitno mu gre dobro, saj kot je povedal Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč so v letošnjem letu zabeležili 6% več nočitev kot lani.

spa-ce-borza-2016

V Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je vključenih 14 zdravilišč. Pogoj za pristop pa je, da imajo verificirano naravno zdravilno sredstvo, koncesijo s strani države za opravljanje zdraviliške dejavnosti kot sekundarno ali terciarno dejavnostjo za rehabilitacijo pacientov, zaposleno ustrezno medicinsko osebje s področja, ki ga pokrivajo ter ustrezno namestitev.

Obisk ruskih gostov že z rastjo
Slovenska zdravilišča so zabeležila 2.6 mio nočitev na leto, poleg rasti s strani tujih gostov so zabeležili tudi 1-2% rast domačih gostov. Predvsem jesen je bila dobra pri tujih turistih. Poleg rasti italijanskih gostov so kot je pojasnil Altbauer zelo veseli, da se je padec gostov iz Rusije ustavil. Lani so namreč zabeležili 45% padec, a od letošnjega poletja beležijo rast ruskih gostov. Žal pa je zaradi padca v prvi polovici leta za konec leta 2016 ni predvidena rast, ampak stagnacija. Opazna je tudi sprememba portfelja ruskih gostov, saj ti sedaj prihajajo individualno in izbirajo dražje storitve.

Izrael je ponovno odkril Slovenijo
Izraelski gostje so se letos v Slovenijo vrnili v ekstremno velikem številu. To je bilo moč opaziti s precej velikim številom čarterskih letov na Brnik. Razlog za to je bil poseben dogovor ene agencije vezan na eno od slovenskih zdravilišč, ki mu je zaradi tega indeks poskočil za 200%. Glede na pretekla leta je tako kot pri Rusih prišlo do spremembe gostov, saj namesto skupin sedaj prihajajo individualno.

Bo FlyDubai letel v Slovenijo?
SPA-CE poslovne borze, ki se je odvijala konec prejšnjega tedna v Termah Dolenjske Toplice se je udeležil tudi predstavnik letalske družbe FlyDubai, a je bil glede vprašanja ali njegov obisk v Sloveniji pomeni tudi prihod direktne povezave med Dubajem in Ljubljano redkobeseden. FlyDubai bo namreč z januarjem 2017 prenehal leteti iz zagrebškega letališča in s tem se dejansko odpira možnost, da bi povezavo preselili na Brnik. Iz družbe FlyDubai so glede tega sporočili: »We are always looking to exploring new opportunities on our network, but at the moment we do not have any immediate plans on Ljubljana.«

Iztok Altbauer je povedal, da je gostov iz zalivskih držav še vedno precej malo, a so to gostje, ki praviloma trošijo zelo veliko. Gostje iz Združenih arabskih emiratov, Kuvajta, Katarja, Savdske Arabije … v Slovenijo prihajajo prek Dunaja, Benetk in Zagreba, lani in predlani pa je iz Kuvajta letel tudi čarter. Ti gostje praviloma pridejo kot velika družina ki šteje 20-30 ljudi in zakupijo celo nadstropje ali dva in si selektivno tiste storitve, ki jih najbolj zanimajo. Predvsem so povezane z gastro-intestinalnimi težavami. Jim pa naša klima in okolje izjemno ustrezata, dež pa jih sploh ne moti.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: