Oral-B Genius Pro 8000 – recenzija zobne ščetke, ki s pomočjo Bluetooth tehnologije poskrbi, da ščetkanje postane užitek / Review | UPORABNA STRAN

Oral-B Genius Pro 8000 – recenzija zobne ščetke, ki s pomočjo Bluetooth tehnologije poskrbi, da ščetkanje postane užitek / Review

Oral-B Genius Pro 8000 je električna zobna ščetka srednjega višjega razreda proizvajalca Braun. Kljub temu, da navzven izgleda kot njene sestre, je ena redkih, ki se lahko pohvali, da se lahko poveže z mobilnim telefonom.

oral-b-genius-pro-8000-7

Povezavo s telefonom omogoča Bluetooth, da pa ima uporabnik kaj od tega je Oral-B pripravil tudi mobilno aplikacijo, ki je na voljo za Android in iOS operacijska sistema. Priporočena maloprodajna cena zobne ščetke Oral-B Genius Pro 8000 v Sloveniji je 150€.

oral-b-genius-pro-8000-skatla

Kaj se skriva v škatli?
Poleg same električne zobne ščetke Oral-B Genius Pro 8000 so v škatli še brezžični polnilec, stojalo z držali za glave, potovalni tòk ter tri različne glave. Seveda pa je tukaj še vakuumsko držalo za telefon, ki poskrbi za užitek tudi ob uporabi najbolj naprednih funkcij električne zobne ščetke.

oral-b-genius-pro-8000-1

Povezava s telefonom in prvi koraki
Genius Pro 8000 se na prvi pogled od drugih električnih zobnih ščetk srednjega in višjega razreda ne razlikuje prav dosti, le da ima na sprednji strani Bluetooth logo. Braun pri svojih Oral-B zobnih ščetkah stavi na dinamično oscilacijo, rotacijo in pulzirajoče momente, za razliko od Philipsa, ki pri svoji Sonicare električni zobni ščetki stavi na zvočno vibracijo (31.000 gibov s ščetko v minuti). Obe tehnologiji sta dobri, vse ostalo pa je stvar osebnih preferenc. Pa pojdimo nazaj k Oral-B-ju in njegovi pametni ščetki.

oral-b-genius-pro-8000-4

Po tem, ko zobno ščetko napolnimo jo je potrebno povezati z mobilno napravo. To je sila enostavno, saj nas vmesnik aplikacije dobro vodi, a aplikacija žal ni na voljo v slovenskem jeziku. Tisto, kar se morda kasneje pokaže kot problematično je, da je za uspešno sinhronizacijo potrebno imeti vklopljene lokacijske podatke in ne zgolj Bluetooth. Poleg osnovnih navodil si uporabnik izbere tudi barvo LED prstana na vrhu ščetke.

oral-b-genius-pro-8000-app

Zobna ščetka omogoča pet načinov delovanja med katerimi uporabnik prehaja s klikom na navzdol obrnjeno puščico. Genius Pro 8000 tako omogoča »Daily Clean«, ki je namenjen vsakodnevnemu čiščenju (ne sveti na prikazovalniku) »Pro Clean«, ki je namenjen profesionalnemu čiščenju, »Sensitive«, ki je namenjen nežnemu čiščenju ter »3D White«, ki je namenjen poliranju zob ter »Gum Care«, ki je namenjen masaži dlesni.

oral-b-genius-pro-8000-3

Na začetku je bilo omenjeno, da so v škatli priložene tri različne glave in sicer so to Oral-B CrossAction (njihov najbolj napreden nastavek z nagnjenimi vlakni), Oral-B 3DWhite (ta ima posebno polirno čašo, ki naravno pobeli zobe) ter Oral-B Sensitive (ta ima izjemno mehko teksturo, ki je nežna do dlesni in zob). Na voljo pa so še tri druge glave in sicer Oral-B FlossAction, Oral-B Ortho za tiste z ortodontskim aparatom ter Oral-B TriZone.

oral-b-genius-pro-8000-6

Čiščenje s pomočjo kamere na telefonu, da bo res pokrit vsak kotiček
Oral-B Genius Pro 8000 je možno uporabljati na tri načine, samostojno brez mobilne naprave, z mobilno napravo in njeno kamero ter brez kamere. Ko se električna zobna ščetka uporablja brez mobilne naprave ta shrani do 30 seans, ki se nato sinhronizirajo z mobilno napravo, ko ju ponovno povežemo.

oral-b-genius-pro-8000-app-5

Uporaba s telefonom in njegovo kamero na začetku potrebuje nekaj uvajanja, saj je potrebno telefon s pomočjo priloženega vakuumskega držala pritrditi na ogledalo in slediti navodilom v aplikaciji. Ustna votlina je razdeljena na 6 delov (3 zgoraj in 3 spodaj), aplikacija pa nato s pomočjo senzorjev v sami zobni ščetki ter vizualno prepoznavo zaznava kater del trenutno čistimo. Privzeti dve minuti čiščenja je možno tudi dvigniti. Glede na to, da sem imel občutek, da sem drvel skozi ustno votlino, sem dodal še 30 sekund, a že vedno sem v praksi praviloma prišel na tri minute. Ker električne zobne ščetke že zelo dolgo uporabljam s senzorjem za premočan pritisk ni bilo težav, je pa to zagotovo zelo koristna funkcija, saj na tak način ščitimo dlesni.

oral-b-genius-pro-8000-app-7

Način z uporabo kamere telefona vzame kar nekaj časa ni najbolj primeren za vsakodnevno rabo. Zato je tukaj tretji način, ko uporabnik telefon uporablja zgolj kot timer in sledi grafiki kater del ustne votline naj čisti. Tukaj je privzeta razdelitev ustne votline na 4 dele, lahko pa se jo nastavi na 6.

Baterija električne zobne ščetke zdrži nekaj več kot en teden, če si zobe ščetkamo 2-3x na dan in hkrati uporabljamo sprotno sinhronizacijo z mobilnim telefonom.

Pokliče tudi zobarja?
Mobilna aplikacija Oral-B skriva še kar nekaj zanimivih stvari, a zobozdravnika še ne zna sama poklicati, čeprav ima v posebnem oddelku »My Dental Office« možnost poiskati zobozdravstvene ordinacije v bližini ter v opomnike dodati obisk zobozdravnika. Aplikacija skriva tudi arhiv aktivnosti ščetkanja, dosežke, nastaviti pa je možno področja, ki naj jim posvetimo še posebno pozornost pri ščetkanju. Zanimiva so tudi dentalna potovanja kjer si lahko izberemo med cilji kot so svež zadah, čiščenje zobnih oblog, zdravje dlesni, posebna skrb pa je namenjena tudi tistim, ki imajo ortodontski aparat. Torej, aplikacija ponuja precej zanimivih stvari, a najverjetneje bo večina uporabnikov posegla zgolj po tistih osnovnih.

oral-b-genius-pro-8000-app-4

Kaj pa Oral-B Genius Pro 9000?
Na testu je bila zobna ščetka Oral-B Genius Pro 8000, a Oral-B ima v Genius Pro liniji tudi Oral-B Genius Pro 9000, ki pa je v Sloveniji trenutno nimamo. 9000-ka ima v sami zobni ščetki dodatno funkcijo čiščenja jezika, 8000-ka zgolj opozarja na to, uporabnik pa si izbere enega od ponujenih načinov za čiščenje jezika. Druga prednost pa je pri sami potovalni škatlici. Ta ima pri 9000-ki možnost polnjenja zobne ščetke ima tudi USB izhod, da lahko polnimo mobilni telefon, ki ga postavimo na poseben zatič na vratcih škatlice. Tretja razlika pa je ta, da je pri 9000-ki dodana še ena dodatna čistilna glava in sicer FlossAction.

Končna ocena
Oral-B Genius Pro 8000 je ena prvih električnih zobnih ščetk, ki se spogleduje z IoT (Internet of Things) svetom in za prve korake se pravzaprav precej dobro obnese. Za ščetkanje zob si praviloma vzamemo premalo časa, Genius Pro 8000 in Oral-B aplikacija pa poskrbita, da ustni votlini namenimo vsaj tisti minimalni 2 minuti jutranjega in večernega ščetkanja. Z redno uporabo stvar postane rutina, uporaba pa užitek in to je pravzaprav namen.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: