RTV Slovenija sedaj tudi s funkcijo rdeči gumb (Red button) na SLO 1, SLO 2 in SLO 3 / hibridna televizija HbbTV | UPORABNA STRAN

RTV Slovenija sedaj tudi s funkcijo rdeči gumb (Red button) na SLO 1, SLO 2 in SLO 3 / hibridna televizija HbbTV

RTV Slovenija je gledalcem od danes naprej ponuja storitev hibridne televizije HbbTV, ki je v tujini poznana pod imenom Red button oz. rdeči gumb. Razlog za takšno poimenovanje je, ker se do storitve dostopa s klikom na rdeči gumb na daljincu (daljinskem upravljalniku).

rtv-slo-hbbtv-redbutton-daljinec-01

 

 

HbbTV oz. hibridna televizija v sklopu aplikacije združuje televizijo in internet, na tak način so gledalcem na voljo posebne aplikacije, ki ponujajo dodatne vsebine in funkcije. To lahko razumemo kot nekakšno giga nadgradnjo teleteksta (TTX). Poleg sporeda, arhiva in novic sta tipična primera aplikacij anketa, ki se uporabniku pojavi na TV-ju med ogledom pogovorne oddaje ali prikaz dodatnih informacij. RTV 4D aplikacija za hbbTV je nastala v sodelovanju Multimedijskega centra, Oddajnikov in zvez, Televizije Slovenija ter Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

rtv-slo-hbbtv-redbutton-1

Kaj ponuja rdeči gumb (Red button) RTV 4D aplikacija pri RTV Slovenija?
RTV Slovenija je v sklopu rdeči gumb (Red button) RTV 4D aplikacije omogočil do večdnevnega sporeda programov TV SLO, dostop do spletnega arhiva radijskih in televizijskih oddaj ter prispevkov, novice in druge vsebine s portala rtvslo.si ter spremljanje radijskih programov.

Razvoj se tukaj ni ustavil saj napovedujejo, da bodo gledalcem v prihodnosti ponudili dodatne vsebine in storitve, ki bodo vezane na trenutni TV-program. S pomočjo interaktivnih storitev, kot sta pošiljanje tvitov ter možnost izpolnjevanja anket, bodo gledalci lahko aktivno sodelovali v okviru televizijskih oddaj. Hkrati pa so pojasnili, da razvijajo tudi funkcionalnosti, ki bodo olajšale spremljanje vsebin senzornim invalidom. Kdaj bodo vse te novosti na voljo žal ni znano.

rtv-slo-hbbtv-redbutton-2

Kdo vse lahko dostopa do rdeči gumb (Red button) RTV 4D aplikacije?
Predpogoja za spremljanje storitev hibridne televizije sta, da imate televizijo, ki podpira HbbTV in da je televizija priklopljena na internet. Večina pametnih televizij HbbTV podpira, a je to stvar tudi programske nadgradnje s strani proizvajalca. Pri Samsungu je velikokrat tako, da televizija možnost podpira, a ne takrat, ko je nastavljena na regija Slovenija.

Do bo storitev delovala pa je potreben še en izpolnjen pogoj in to je ustrezen televizijski signal. Rdeči gumb / Red button storitev trenutno deluje na DVB-T (hišna ali sobna antena) ter v primeru sprejemanja signala s pomočjo satelitskega sprejemnika. RTV Slovenija je konec novembra 2016 pisno obvestila kabelske operaterje o novi storitvi s prošnjo, da storitev omogočijo.

rtv-slo-hbbtv-redbutton-3

Uporabniki IPTV zaenkrat še brez storitve
Kot so sporočili iz RTV Slovenija je za delovanje storitve v omrežjih IPTV operaterjev iz tehnoloških razlogov potrebno prilagoditi terminalno opremo t.j. Set-Top-Box (STB), enako velja pri kabelskih uporabnikih, ki uporabljajo STB. Iz Telekoma Slovenije in Simobila (Amis) so sporočili, da Red button RTV 4D aplikacija pri njih ni na voljo. Kdaj bo oz. če bo, pa žal ne morejo povedati.

rtv-slo-hbbtv-redbutton

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] RTV Slovenija sedaj tudi s funkcijo rdeči gumb (Red button) na SLO 1, SLO 2 in SLO 3 / hibridna tel… (0) RTV Slovenija je gledalcem od danes naprej ponuja storitev hibridne televizije HbbTV, ki […]

Komentiraj

Anti-Spam: