QR koda na UPN plačilnih nalogih (položnicah) od aprila 2017 naprej obvezna / UPN QR obrazec | UPORABNA STRAN

QR koda na UPN plačilnih nalogih (položnicah) od aprila 2017 naprej obvezna / UPN QR obrazec

QR koda na UPN plačilnih nalogih (beri položnicah) bo od aprila 2017 naprej obvezna, saj v veljavo stopijo določbe o uporabi UPN QR obrazca. UPN (Univerzalni plačilno nalog), ki ga v Sloveniji uporabljamo od 1.11.2010 bo tako dobil nadgradnjo.

QR-upn-racun-nalog

 

 

QR koda na položnicah za manj napak pri plačilih
Položnice (UPN nalogi), ki so trenutno v obtoku imajo na dnu OCR vrstico v kateri so osnovni podatki iz naloga, a kot so zapisali pri Združenju bank Slovenije je zapis podatkov v to vrstico omejen, saj lahko vsebuje zgolj podatke o referenci, računu prejemnika, znesku plačila, oznako banke in dvomestno konstanto z vrednostjo 56. Žal pa ti podatki niso dovolj za plačilo položnice, saj je potrebno transakcijo dopolniti s kodo namena in s podatki o plačniku/dolžniku. Precej težav pa je v praksi tudi z odčitavanjem OCR vrstice, saj se zgodi, da je pozicija vrstice nepravilna ali pa je nepravilna njena pisava. QR koda pa vse te težave odpravlja in predvsem pohitri plačilo. Ker praviloma obstoječa tehnologija, ki je prisotna v bankah, bankomatih in plačilnih avtomatih ne podpira branja QR kode, bo moralo priti do nadgradenj. Predvsem gre tukaj za nadgradnjo programske opreme, včasih tudi strojne. Med profesionalnimi skenerji dokumentov je v svetu najbolj razširjen Fujitsu, ki ponuja tako strojno kot programsko opremo primerno za branje QR kod na UPN nalogih.

QR koda prinaša tudi boljšo uporabniško izkušnjo
QR koda v binarnem načinu (ISO 8859-1) lahko shrani do 2.953 znakov kar omogoča shranjevanje vseh podatkov zapisanih na UPN nalogih. S tem se olajša avtomatski zajem podatkov in pravzaprav izniči možnost napak. Hkrati pa vpeljava QR kode prinaša lažje plačilo računa na mobilni banki, bankomatu, plačilnem avtomatu …

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: