Kovanec – 10. obletnica uvedbe evra v Sloveniji / spominski kovanec za 2€ / 2017 | UPORABNA STRAN

Kovanec – 10. obletnica uvedbe evra v Sloveniji / spominski kovanec za 2€ / 2017

Spominski kovanec za 2€ ob obeležitvi 10. obletnice uvedbe evra v Sloveniji je prvi od numizmatičnih kovancev v letu 2017 v Republiki Sloveniji. Banka Slovenije je spominski kovanec dala v obtok 2.2.2017.

 

 

1€ = 239,64 SIT
Od maja 2004 je Slovenija polnopravna članica Evropske unije in 1.1.2007 je Slovenija prevzela evro. Menjalni tečaj pa je bil določen na 239,64 SIT za 1 EUR. Evrski kovanci imajo skupno evropsko stran, hrbtna (t. i. nacionalna stran) pa se razlikuje glede na državo izdajateljico. Vsak kovanec v Sloveniji ima drugačno nacionalno stran, nekatere države pa imajo to stran enako ne glede na nominalo kovanca (npr. Irska) oz. so nekatere strani enake.

10. obletnica uvedbe evra v Sloveniji
Kovanec ob obeležitvi 10. obletnice uvedbe evra v Sloveniji je spominski kovanec z nominalno vrednostjo 2€ in se lahko uporablja v vseh državah evroobmočja. Nakovanih je bilo 1 milijon kovancev, kovala pa jih je kovnica Mincovňa Kremnica, š.p., Kremnica na Slovaškem. Poleg kovancev v navadni tehniki (BU) je na voljo še 2.500 kosov spominskega kovanca za 2 € proof kakovosti (v plastični kapsuli). Cena tega je 12€, kar je evro več kot je stal lanskoletni, cena BU kovanca pa je 2€. Dizajn kovanca upodablja 10 lastovk, ki imajo v ljudskem izročilu pozitiven pomen, njihov let v smeri urnega kazalca pa simbolizira napredek in razvoj. Zasnovo je izdelal Matej Ramšak iz Velenja.

vir slike: bsi.si

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: