Pametna garažna hiša – Citypark, Europark in Citycenter prvi trgovski centri v Sloveniji s sistemom vodenja do parkirnega mesta | UPORABNA STRAN

Pametna garažna hiša – Citypark, Europark in Citycenter prvi trgovski centri v Sloveniji s sistemom vodenja do parkirnega mesta

Pametna garažna hiša je tista garažna hiša, ki voznika avtomobila vodi od vhoda do praznega parkirnega mesta in te se počasi a vztrajno prebijajo tudi v Slovenijo. Lansko leto je SES Slovenija, ki upravlja z nakupovalnimi centri Citypark Ljubljana, Europark Maribor ter Citycentr Celje je nadgradil in posodobil svoje garažne hiše trgovskih centrov.

Preprosto od vhoda do praznega parkirnega prostora
Ključna ideja pametnega elektronskega vodenja v parkirnih hišah je, da uporabnik čimprej najde parkirno mesto. Pri nakupovalnih središčih pa je dodan še en pomemben faktor in to je parkiranje na želenem delu garažne hiše, saj so tako bližje njihovi trgovini, restavraciji, vhodu …

Citypark
Garažna hiša nakupovalnega središča Citypark v ljubljanskem BTC-ju ima prostora za 1.600 vozil, 200 parkirišč pa je še izven nje. Prenova, ki je trajala mesec in pol je stala 770.000€. Kot so povedali ob predstavitvi prenove je bil namen prenove zagotovitev večje varnosti ter pretočnosti prometa. To so zagotovili tudi z enosmernim prometom v garažni hiši. Toni Pugelj, direktor Cityparka je nekaj mesecev po prenovi že podal prve statistične podatke in sicer, da se je čas parkiranja zmanjšal za kar 70%.

LED lučke in table
Ključen del pametnih garažnih hiš so lučke in table, tudi Citypark jih ima. Nad vsakim parkirnim mestom je postavljen indikator zasedenosti, za prosto mesto sveti zelena, zasedeno pa označuje rdeča. Imajo pa še modre in cijan modre (vijolične), prve so namenjene prostorom za invalide, druge pa družinam z majhnimi otroki. Tako kot v vseh pametnih garažnih hišah se tudi tukaj zagodi, da indikator na zazna vozila in kaže prosto parkirno mesto. Takšna težava se največkrat pojavi pri majhnih avtomobilih, ki so parkirani nekoliko preveč naprej ali postrani. Nekoliko nerodna pa je bila tudi izbira označitve »hodnikov« v pritličju, saj so na temno modro ozadje postavili črne napise, to pa otežuje odčitavanje lokacije. Lahko bi npr. izbrali belo barvo napisov.

Je pa Toni Pugelj povedal, da razvijajo mobilno aplikacijo, ki bo obiskovalce iz nakupovalnega središča na enostaven vodila do njihovega vozila. Takšna aplikacija bi bila prva specializirana aplikacija nakupovalnega središča v Sloveniji.

Europark in Citycenter
Iz mariborskega Europarka so sporočili, da so s prenovo garažne hiše, ki sprejme 2.600 vozil in je največja izmed centri SES Slovenija, prav tako prešli na enosmerni promet. Prosta mesta so označena z LED indikatorji, v bližini vhoda pa so urejena širša parkirna mesta za nosečnice in družine z otroki ter posebna parkirna mesta pa invalide, ki so prav tako označena z modrimi lučkami. V vseh štirih etažah so postavili tudi table s številom prostih mest in uredili talne označbe za bolj tekoč promet po garažni hiši.

Lansko leto je podobno prenovo doživela tudi garažna hiša Citycentra Celje, ki sprejme 1.600 vozil.

Sorodni članki

1 komentar

  1. Ta nov parking sistem je super. Največji problem so samo neumni ljudje, ki se ustavljajo v vsaki vrsti in gledajo, če je kaj prosto. Pa vozijo se v napačno smer po enosmernih.

Komentiraj

Anti-Spam: