Sony Xperia XZ – test / recenzija Sonyjevega naslednika Xperie Z5 – Xperia XZ review | UPORABNA STRAN

Sony Xperia XZ – test / recenzija Sonyjevega naslednika Xperie Z5 – Xperia XZ review

Sony Xperia XZ je na tržišče prišel konec lanskega leta kot Sonyjev naslednik telefona Xperia Z5, čeprav XZ sodi v povsem novo linijo X, je po specifikacijah logični naslednik in nadgradnja telefona Z5. Sony Xperia XZ prihaja v modernejši obliki, ohranja pa marsikatero lastnost Xperie Z5.

Telefon je opremljen s 5.2 inčnim zaslonom z ločljivostjo 1080×1920 X-Reality for Mobile in Triluminos tehnologijama, zaščiten pa je Corning Gorilla Glass steklom. V osnovi na telefonu teče Android 6.0.1, a je ta že dobil Android 7.0 (Nougat) nadgradnjo. Qualcomm Snapdragon 820 s štirijedrnim 2×2.15GHz + 2×1.6GHz procesorjem, Adreno 530 GPUjem ter 3GB RAMa skrbijo za delovanje. Sony Xperia XZ omogoča LTE Cat9 do 450/50 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n/ac ter GPS/GLONASS/Beidou in Bluetooth v4.2 povezavo. Telefon uporablja USB Type-C vtič, 2.900mAh baterija pa omogoča hitro QuickCharge 3.0 polnjenje.


Ker gre za telefon višjega cenovnega razreda pričakujemo veliko in Xperia XZ je nekaj izboljšav v primerjavi z Xperia Z5 pokazala, a precej čudno je, da se niso odločili za nekoliko več RAMa, saj s 3GB ostajajo na isti ravni kot prej in s tem 1GB pod konkurenti. Druga kritika pa je, da se Sony ni odločil za zaslon z ločljivostjo 1440 x 2560, saj je so konkurentje pri top telefonih že presedlali na višjo ločljivost. Zaslon je kljub isti ločljivosti sicer boljši kot pri Z5, a vprašanje ostaja.

Sony Xperia XZ meri 146 x 72 x 8.1 mm, kar je skoraj točno toliko kot Xperia Z5, le odtenek debeleje. Sony ostaja zvest svoji pravokotni obliki, ki pa jo je z linijo X nekoliko spremenil. Zgornji del telefona je iz Gorilla Glass stekla, rob je iz polikarbonata, zadnji del pa iz zlitine ALKALEIDO, ki je v osnovi neka vrsta aluminijske zlitine. Telefon vsekakor izgleda privlačno in zanimivo. 5.2 inčni zaslon z gostoto pik 424ppi je med bolj svetlimi, kar ga postavlja med boljše telefone tudi ob sončni svetlobi. Odličen je tudi kontrast, nekoliko težav pa mu delajo barve. Sony pri Xperii XZ ohranja IP68 certifikat, ker pomeni, da je telefon odporen na prah in potop v vodo prek globine 1.5 v času do 30 minut. IP68 sicer pravi eno, a obvestilo Sonyja glede tega govori o tem, da telefona ne potapljajte v vodo, da se izogibate slani in klorirani vodi in da se vzdržite vseh »vodnih zlorab«. To v osnovi pomeni, da telefon sicer je vodotesen, a tega raje namenoma ne preizkušajte. Takšne smernice ima zadnje čase tudi konkurenca.

Sprednja stran telefona je brez tipk, skriva pa stereo zvočnik, sekundarno 13 MP kamero, ter LED lučko, ambient light in proximity senzor. Na desni strani se skriva gumb za prižiganje/ugašanje, ki je hkrati tudi čitalec prstnih odtisov, ki je med testiranjem deloval brezhibno. Višje pa se nahajata še dva gumba in sicer za uravnavanje glasnosti ter »foto« gumb. Leva stran pa skriva predalček za nanoSIM in microSD kartico. Spodaj sta USB Type-C vhod in mikrofon, zgoraj pa 3.5mm vhod ter sekundarni mikrofon. Zadaj pa so 23 MP fotoaparat, senzor za lasersko samodejno ostrenje in LED bliskavica.

Testiran uporabniški vmesnik Sony Xperia XZ je bil še Android 6.0.1, sedaj pa na telefonu že teče Android 7.0 Nougat. Tako kot pri vseh proizvajalcih telefonov se tudi pri Sonyju vidi spremembe v smer Stock Android različice, torej tiste izvirne. Seveda pa je Sony dodal nekaj svojih dodatkov. Tako Smart cleaner skrbi, da iz spomina pobriše neključne podatke aplikacij, ki dolgo časa niso bili v uporabi. Poseben Backup del pa poskrbi, da bodo aplikacije, kontakti, sporočila in druge nastavitve imele varnostno kopijo. Nastaviti je možno tudi redno izvajanje varnostnih kopij, te pa se shranijo na microSD kartico, Sonyjev oblak ali pa zunanjo USB napravo.

Galerija, Glasba in Video so bili vedno Sonyjeva strast in tako so tudi pri Sony Xperia XZ deležni svoje aplikacije. Galerija pravzaprav omogoča čisto vse, kar si zaželimo, od urejanja, deljenja, skiciranja, Movie Creator pa iz slik naredi video. Glasba ne zaostaja, saj poleg klasičnega predvajanja glasbe ponuja kopico raznoraznih funkcij med katerimi so tudi posebne avdio nastavitve. Xperia XZ nima FM radia, prav tako pa je zvočnik, kljub temu, da je stereo med bolj tihimi, a zato z zelo čistim zvokom. Tudi Video predvajalnik ni samo predvajalnik, ampak še marsikaj drugega.

Fotoaparat telefona Sony Xperia XZ je 23MP f/2.0, 24mm in uporablja tipalo, ki ga ima vgrajenega že Z5 in sicer je to Sony IMX300. V 4:3 načinu lahko zajame 22.8MP sliko v 16:9 pa 20.1MP. Tudi XZ ostaja brez optične stabilizacije, a SteadyShot z Intelligent Auto sedaj ponuja 5 osno stabilizacijo. Žal pa ima ta funkcija kar nekaj omejitev in tako deluje zgolj med snemanjem FullHD videa. V vseh ostalih primerih je na voljo 3 osna stabilizacija. A Xperia XZ prinaša še nekaj novosti in sicer hibridni kontrastno/fazno samodejno ostrenje, lasersko ostrenje ter RGBC-IR senzor (RedGreenBlueClear-InfraRed), ki pomaga pri zajemu pravilne temperature barve. To so bile bolj tehnične specifikacije, a sam uporabniški vmesnik v osnovi ostaja tak kot smo ga navajeni pri Sonyju in kljub temu, da ponuja kopico funkcij bo najverjetneje najbolj uporabljen Superior Auto način, ki uporabniku vse nastavi sam. Zanimivo je, da se je Sony odločil, da bo namesto 23MP privzeta velikost 8MP, tako da je priporočljivo to pred prvo uporabo prestaviti. Od Sonyja pri fotoaparatu vedno pričakujemo odličnost, saj ima pod streho svoj foto oddelek. Ko so pričakovanja ogromna, se praviloma zgodi, da v praksi ni povsem tako. Fotoaparat zaradi novih dodatkov naredi nekoliko boljše slike, a vseeno so trenutki, ko bi se lahko nekoliko bolje odrezal npr. pri slabši osvetlitvi. Pri videu se Sony tradicionalno obnese bolje in tokrat ni nič drugače. Xperia XZ podpira 4K video in ravno snemanje v tem načinu daje odlične rezultate. Zanimivo pa je, da je FullHD 1080p video ni tako pretresljivo dober. Video na XZ se torej snema v 4K načinu.

Kar se tiče povezljivosti je Sony tukaj opravil svojo nalogo. Xperia XZ ima na voljo LTE Cat9 s hitrostjo do 450/50 Mpbs, dvofrekvenčni Wi-Fi a/b/g/n/ac z 2×2 MIMO, ki podpira hitrost do 433 Mbps. Za lociranje skrbijo GPS, GLONASS in BeiDou, Galilea žal ni, a ga telefon podpira in je to stvar programske nadgradnje. V Xperia XZ je vgrajena 2.900 mAh baterija, torej takšna kot v Z5, a pri XZ telefon zdrži nekoliko dlje brez polnjenja. Kot smo pri Sonyju že navajeni je tukaj tudi Stamina način, ki zagotavlja nekoliko več avtonomije z možnostjo izklapljanja določenih funkcionalnosti, ki jih ne potrebujemo v določenem trenutku.

Zaključek
Sony Xperia XZ zagotovo je telefon najvišjega razreda, ki ob spremenjenem izgledu ponuja nadgradnjo telefona Xperia Z5. Z zelo svetlim zaslonom zagotavlja vidnost tudi ob sončni svetlobi, čist zvok pa bo zadovoljil glasbene navdušence. XZ se na koncu lahko pohvali tudi z zelo dobrim videom v 4K ločljivosti.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: