Honor 8 – test / recenzija Huaweijevega telefona, ki ima s P9 kar nekaj skupnih točk – Huawei Honor 8 review | UPORABNA STRAN

Honor 8 – test / recenzija Huaweijevega telefona, ki ima s P9 kar nekaj skupnih točk – Huawei Honor 8 review

Honor 8 je trenutno najboljši telefon iz Huaweijeve linije Honor in zato ni nič čudnega, če ima kar nekaj skupnih točk s telefonom P9, ki je paradni konj linije P. Linijo Honor družba Huawei namenja mladim, ki bi radi po relativno ugodni ceni imeli kar se da najboljše tehnološke zmogljivosti in pri Honor 8 jim je to precej dobro uspelo.

Honor 8 ima 5.2 inčni zaslon z ločljivostjo in Corning Gorilla Glass 3 zaščitnim steklom. Na telefonu trenutno uradno še teče Android 6.0 Marshmallow, a v teku je pospešena nadgradnja na 7.0 Nougat, ki telefonu doda še še več mladostne svežine. Osemjedrni HiSilicon Kirin 950 procesor z Mali-T880 MP4 GPU ter 4GB RAM-a. Honor 8 ima na voljo dvojni 12MP fotoaparat z f/2.4 zaslonko, sekundarna kamera je 8MP prav tako z f/2.4 zaslonko. Več pa si lahko preberete tukaj (Huawei Honor 8, ki je namenjen mladim, je skoraj kot Huawei P9, a je cenejši in posledično dostopnejši).


Najverjetneje največja kritika pri telefonu je to, da ne omogoča 4K snemanja videa. Glede na to, da je Honor 8 najboljši telefon iz razreda, ki je primarno namenjen mladim, bi podporo za 4K video nekako pričakovali. Kot kaže so to prihranili za prihodnjo različico. Druga večja slabost pa je, da kljub tem da Honor 8 ima monokromatski fotoaparat, do njega žal uporabnik nima dostopa in tako z njim ne more narediti črno-belih slik.

Honor 8 meri 145.5 x 71 x 7.5 mm, njegova teža pa je 153g, kar je zelo podobno kot pri precej dražjem telefonu P9. Podobna pa sta si tudi po izgledu. Telefon je iz sprednje in zadnje strani odet v steklo, obroba, ki je lepo zaobljena, pa je kovinska. Nad zaslonom se skrivajo slušalka, 8MP fotoaparat in senzorji, v slušalko pa je vgrajena še LED obvestilna lučka. Pod zaslonom pa je zgolj napis Honor. Zaslon je 5.2 inčni IPS LTPS z ločljivostjo 1080 x 1920 pik, kar pomeni gostoto pik okoli 423 ppi. Zaslon je zelo svetel z odličnim kontrastom, tako da se v sončni svetlobi precej dobro obnese.

Na desni strani sta tipki za uravnavanje glasnosti in za prižiganje/ugašanje. Na levi pa predalček za kartice, ki sprejme nanoSIM + microSD ali dve nanoSIM kartici. Zgornja stran skriva IR port ter sekundarni mikrofon, spodaj pa so USB Type-C vhod, 3.5mm vhod za slušalke, zvočnik ter primerni mikrofon.

Na zadnji strani telefona Honor 8 je dvojini 12MP fotoaparat. Ena je klasičen barvni, drug pa je monokromatski in skrbi za pravilni odtenek barve, globino ter zmanjšuje šum slike. Druga stvar pa je čitalec prstnih odtisov, ki je nekoliko poseben, saj ima za razliko od drugih Huaweijevih telefonov čitalec narejen kot gumb. Zelo zanesljiv in hiter čitalec tako omogoča še nekaj dodatnih funkcij, saj si v nastavitvah lahko izberemo bližnjice za enojni klik, dvojni klik ter dolgi pritisk. S tem lahko odpremo priljubljeno aplikacijo, vklopimo LED luč, zajamemo zaslon …

Na telefonu Honor 8, ki je bil na testu je tekel še Android 6.0 Marshmallow z EMUI 4.1 preobleko, a kot rečeno s hitrim tempom na Honor 8 prihaja 7.0 Nougat, ki s sabo nosi tudi precej prenovljen EMUI 5.0. Domači zaslon omogoča od 0 do 5 bližnjic na dnu zaslona. Ker ni posebnega menija za aplikacije se vse prikazujejo na domačem zaslonu in ta omogoča do 18 strani po katerih se premikamo levo in desno. Obvestilna vrstica skriva Obvestila in Bližnjice. Huawei je v telefon dodal tudi posebno aplikacijo poimenovano Upravitelj telefon s katero je mogoče upravljanje z dovoljenji aplikacij, optimizacijo in prilagajanje osebnim preferencam. Precej koristen je tudi del, ki je namenjen nadzoru nad porabo baterije in tako lahko nastavimo način delovanja.

Aplikacija Galerija, ki omogoča osnovno urejanje slike ter njeno deljenje vključno z DLNA. Z bolj naprednim urejevalnikom pa lahko dodate tudi filtre, vodne žige in nastavite marsikaj drugega. Aplikacija Glasba je namenjena predvajanju glasbe in je prav tako precej osnovna, tako da omogoča zgolj urejanje po pesmih, izvajalcih, albumih ter mapah. Listo za predvajanje pa si lahko ustvarite tudi sami. Honor 8 zal nima FM radia, tako da ostane zgolj spletni radio. Je pa zato zvok iz zvočnika zadovoljivo glasen in čist, lahko bi rekli, da se tukaj za odtenek bolje obnese kot P9.

Fotoaparat pri Honor 8 je dvojni 12MP, a za razliko od P9 tukaj brez sodelovanja z Leico, kar posledično pomeni, da v vmesniku manjkajo funkcije, ki so bile razvite v sodelovanju z njimi. Sem sodijo npr. Vivid in Smooth način ter direktni dostop do monokromatskega fotoaparata. Vmesnik fotoaparata je večinoma klasičen Huawei, ki omogoča tudi RAW posnetke, ročno ostrenje, hitrost zaslonke ter ISO nastavitve. Prav tako je možno izbirati med različnimi načini kot so Lepotni način, HDR, Panorama, Dobra hrana, Nočno snemanje, Profesionalni način …

Rezultati slikanja s Honor 8 so precej dobri, šum je v mejah normale. Pri videu pa se bo potrebno zadovoljiti s FullHD 1080p ločljivostjo in 60 slikami na sekundo. 120 slik na sekundo je na voljo pri HD 720p ločljivosti. Kakovost FullHD videa je dobra, a vseeno bi Huawei v telefon lahko vgradil 4K podporo.

Baterija telefona Honor 8 je 3.000 mAh in omogoča hitro polnjenje z 9V/2A in v škatli je priložen polnilec, ki to omogoča. Telefon se tako do 40% napolni v 30-ih minutah. Avtonomija telefona je precej dobra. Tudi pri povezljivosti se telefon dobro obnese. Na voljo ima LTE Cat6 do 300/50 Mbps, dvofrekvenčni Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, NFC, A-GBP+GLONASS. Kot eden redkih pa ima tudi IR port, ki omogoča, da telefon uporabljamo kot daljinski upravljalnik.

Zaključna ocena
Honor 8, ki v redni prodaji v Sloveniji stane 380€, je telefon srednjega višjega razreda, čeprav se v marsikaterem segmentu spogleduje tudi z višjim razredom. Telefon so pri Huaweiju namenili mladim, a zagotovo ga bo z veseljem uporabljal tudi nekoliko bolj zahteven uporabnik, saj Nougat nadgradnja z EMUI 5.0 telefon naredi še nekoliko bolj privlačen. Kot omenjeno na začetku je največja slabost to, da ni podpore za 4K video, ki vedno bolj postaja stalnica. Če vam zadostuje FullHD in fotografija, dražjega telefona ne potrebujete in bo Honor 8 odlično opravil svojo nalogo.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: