Kolosej Maribor ima najsvetlejšo 3D projekcijo filma v Sloveniji, saj filme predvajajo z dvema projektorjema | UPORABNA STRAN

Kolosej Maribor ima najsvetlejšo 3D projekcijo filma v Sloveniji, saj filme predvajajo z dvema projektorjema

Kolosej Maribor je poleg Dolby Atmos zvočne tehnologije v svoji največji dvorani, ki v 14-ih vrstah premore 338 sedežev poskrbel za najboljšo 3D izkušnjo v Sloveniji, saj filme predvajajo z dvema projektorjema in tako dosegajo največjo svetilnost 3D projekcije v Sloveniji.

Kje je težava 3D projekcije?
Vsak, ki si je kdaj ogledal film v 3D tehniki je ugotovil, da je slika precej temnejša od 2D tehnike. To je povsem normalno, saj očala (aktivna ali pasivna) s katerimi dosegamo 3D učinek povzročijo izgubo svetlosti. V praksi to pomeni, da se svetilnost iz 15-18 fL (foot-lambert) v 2D tehnologiji pri 3D več kot prepolovi. Zahteve studiev so vsaj 4.5 fL, a to je mnogo premalo od točke, ko lahko rečemo, da uživamo v gledanju filma v 3D tehniki. IMAX-ov standard je 11fL za 3D tehniko predvajanja filma, a doseganje takšne svetilnosti je precej drag špas. Zato svetilnost nad 6.5 fL pri 3D v osnovi pomeni dobro svetilnost, ki bo zagotavljala dovolj svetlobe tudi pri temnejših filmih.

Kaj torej ponuja Kolosej Maribor in zakaj je njihov 3D najboljši v Sloveniji?
Kolosej Maribor, ki ga ne smemo povezovati s Kolosejem Ljubljana, saj je njegov lastnik Adriatic Slovenica z njim pa upravlja Projektor d.o.o. katerega lastnik je prav tako Adriatic Slovenica, je kot rečeno konec leta 2016 doživel kar nekaj posodobitev. Poleg prej omenjene Dolby Atmos zvočne tehnologije, ki je v Dvorano 1 prinesla 286 zvočnikov, so v tej dvorani zamenjali tudi platno, sistem za 3D projekcijo ter projektorja, Dvorana 2 pa je dobila novo platno, sistem za 3D projekcijo ter nov projektor. V letu 2017 pa imajo planu tudi menjavo 3D sistema, saj tam še vedno uporabljajo XPand tehnologijo.

Dvorana 1 v Koloseju Maribor
Dvorana 1 je trenutno najbolje opremljena dvorana v Sloveniji, saj so poleg Dolby Atmos zvočne tehnologije platno zamenjali s platnom Harkness Clarus XC 220 3D v velikosti 16.2 x 7.45 m (120.7 m2) z aluminijasto prevleko za večjo odbojnost. Sistem za 3D projekcijo je Mater Image MI-DUAL3D s tem, da ima vsak projektor svoj filter in nenazadnje zamenjali so tudi projektor. Sedaj sta v dvorani dva projektorja Christie Solaria CP4230 4K (HFR) in vsak premore po 34.000 lumnov svetilnosti in zmoreta tako 4K kot HDR projekcijo. Ko predvajajo 3D vsebino sta oba projektorja nastavljena na 2D s 60 fps na oko istočasno in tako dosegajo svetilnost do 8 fL (s tem, da imajo še nekaj rezerve). Pri 2D tehniki kjer se uporablja samo en projektor pa je svetilnost nastavljena na 15fL. 3D očala, ki jih uporabljajo pa so Master Image G2000B in G1000K za otroke. Čisto za konec pa še to, da sta na sredini dvorane dve vrsti VIP sedežev (28 jih je).

Dvorana 6 v Koloseju Maribor
Dvorana 6 je prav tako bila deležna nekaj novosti. Novo platno je tukaj veliko 14.15 x 6.15 m (87 m2) in je Harkness Clarus XC 270 3D. Sistem za 3D je Master Image CLARITY3D, projektor pa je enak kot v dvorani 1, t.j. Christie Solaria CP4230 4K (HFR), a tukaj je zgolj en. 3D očala, ki jih uporabljajo pa so prav tako Master Image G2000B in G1000K za otroke.

Kolosej Maribor je torej v uporabniško izkušnjo vložil precej, precej pa se bo moralo spremeniti tudi v mišljenju ljudi, ki so še posebej v Ljubljani navajeni slabe 3D projekcije in se zanjo zato praviloma ne odločajo. Posledično se tudi distributerji ne odločajo za odkup filmov v 3D tehniki in tako smo v začaranem krogu, ko je 3D filmov v Sloveniji precej manj. Upajmo, da bo investiciji družbe Projektor d.o.o. sledil še kdo in tako filmsko uporabniško izkušnjo začinil s kakšno novostjo.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: