Garaža pod tržnico v Ljubljani– kako velika bo, kako bo izgledal, kdaj jo bodo začeli graditi, kdaj bo zgrajena? | UPORABNA STRAN

Garaža pod tržnico v Ljubljani– kako velika bo, kako bo izgledal, kdaj jo bodo začeli graditi, kdaj bo zgrajena?

Garaža pod centralno tržnico v Ljubljani po zelo dolgem času kot vse kaže postaja realnost. Mestna občina je razkrila nekaj podrobnosti prenove osrednje tržnice v Ljubljani katere del je tudi gradnja garažne hiše pod njo. Prenova bo po trenutnih zasnovah umaknila vsa stoječa vozila s površin zahodno od Kopitarjeve ulice, to vključuje tudi Krekov trg.

Prenovljena osrednja ljubljanska tržnica bo tako ponudila veliko več površin namenjenih zgolj pešcem, saj tržnica čez vikend ne bo več parkirišče, v dopoldanskih in popoldanskih urah na njej ne bo več nepregledna kolina dostavnih vozil, ki prinašajo in odnašajo sadje, zelenjavo in ostale stvari na stojnice tržnice, prav tako pa bo parkirišče izgubil tudi Krekov trg, ki bo postal velika površina namenjena otrokom. Ne smemo pa pozabiti, da se bo s to garažno hišo delno rešila tudi težava Ljubljanskega gradu, ki preprosto nima dovolj parkirnih kapacitet za vse goste, ki bi ga radi obiskali.

Kakšna bo torej garažna hiša pod centralno tržnico v Ljubljani?
Odgovor na to je vsaj v določenem delu še vedno zavit v meglo. Glede velikosti in števila parkirnih mest so iz Mestne občine Ljubljana, ki bo edini investitor prenove sporočili, da je to odvisno od valorizacije arheoloških ostalih. Iz gradiva, ki so ga posredovali je možno razbrati, da bi garažna hiša pod tržnico lahko imela štiri nadstropja/kleti. Prva klet bi bila namenjena dostavnim vozilom, saj bi imela tudi dvižno rampo (dvigalo) za lažji transport proizvodov na tržnico. 2., 3. in 4. klet pa bi bile namenjene osebnim vozilom. So pa iz MOL-a sporočili, da je v projektu garažne hiše predviden tudi sistem vodenja vozila do prostega parkirnega mesta. Nekaj takega kot pri garažnih hiši pod Kongresnim trgom.

Kdaj bodo začeli z gradnjo in kdaj bo garažna hiša zgrajena?
Kot je pojasnil župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković sedaj pričakujejo soglasje Arsa, pogovori s sosedi tečejo, saj do dolžni narediti sondažo stolnice in semenišča. Seveda jih čaka še pridobivanje gradbenega dovoljenja, ki so ga sicer že imeli, a je padlo zaradi pritožbe.

Edina cena, ki je znana je projektantska ocena vrednosti za prenovo tržnice, gradnjo parkirne hiše, prenovo in dograditev Mahrove hiše, ta pa je 31.4 mio €. Začetek gradnje župan pričakuje še v tem mandatu, kar pomeni do oktobra 2018. Zaključek dela pa je predviden v dveh letih od začetka del.

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: