Kako bo EU gostovanje (roaming) izgledalo po 15.6.2017 pri Telekomu Slovenije? Telekom Slovenije je predstavil način obračunavanja

Telekom Slovenije je že predstavil način obračunavanja po 15.6.2017, ko v veljavo stopi Uredba EU o ukrepih za enotni evropski trg (Uredba št. 2015/2120 z dne 25. 11. 2015) in s tem uveljavlja t.i. Roam Like at Home načelo (gostuj kot doma) v državah Evropske unije.

Kako bo vse skupaj torej izgledalo po 15.5.2017?
Za razumevanje vsega skupaj je najbolj pomembno dejstvo to, da mora iti za roaming v eni od držav EU. Torej se mora uporabnik nahajati izven svojega lastnega omrežja v eni od držav kjer velja EU tarifa. Sedaj pa naprej. Najverjetneje bo najmanj zmešnjav pri klicih in SMS-ih, saj se obravnavajo kot da smo doma. Posebnost pri klicih je tudi to, da v EU roamingu od 15.6.2017 ne bo več zaračunavanja dohodnega klica (torej tako kot smo navajeni doma).


*Zakupljene minute (razen zakupljenih minut znotraj mobilnega omrežja Telekoma Slovenije) veljajo tudi za odhodne klice znotraj območja z EU tarifo.
*Zakupljena sporočila SMS veljajo tudi za poslana sporočila iz območja z EU tarifo.
*Zakupljena sporočila MMS veljajo tudi za poslana sporočila iz območja z EU tarifo, pri tem pa se za vsak poslan ali prejet MMS znotraj območja z EU tarifo obračuna prenos podatkov, ki se odšteva od zakupljene količine prenosa podatkov posameznega paketa.

Kaj pa prenos podatkov?
Precej več zmešnjave je pri prenosu podatkov, saj ima tukaj vsak paket svoja pravila, ki pa jih je Telekom Slovenije nekoliko poenostavil in zgolj pri določenih paketih uvedel pravila pravične uporabe (PPU), pri vseh ostalih lahko uporabnik v EU porabi celotno količino podatkovnega prometa, ki ga ima na voljo v Sloveniji.

Paketov pri katerih bo uveden PPU je 20 in sicer so to Brezskrbni B, Brezskrbni C, Dogaja, Internet Itak, Mobilni Internet XL, Mobilni Internet L, Mobilni Internet M, Mobilni Internet S, Mobilni Internet XS, Mobilni Internet LTE/4G poslovni, Mobilni Internet Neomejeno, Mobilni Internet Start, Mobilni Internet Mini, Mobilni Internet Piko, EU brezskrbni, Gluhi A, Modri Net, Modri Plus, Modri poslovni paket in Premium poslovni paket.

Pri vseh paketih kjer je uveden PPU je Telekom Slovenije šel višje od minimuma količine podatkov, ki se ga izračuna po načinu cena paketa x 2 deljeno z 9.394€ (7.7€ + DDV) = količina GB.

Sorodni članki

1 komentar

  1. […] imeli na voljo enako količino podatkov kot če bi bili v Sloveniji. Pri nekaterih paketih enako količino ponuja tudi Telekom Slovenije, pri vse ostalih operaterjih v Sloveniji pa so količine praviloma postavljene na spodnji dovoljen […]

Komentiraj

Anti-Spam: