Ljubljana med 17. in 21.5.2017 gosti 3. mednarodni preizkus reševalnih parov v iskanju pogrešanih oseb v naravi (IRO MRT – Area)

Ljubljana bo ta teden (od 17. do 21.5.2017) gostila 3. mednarodni preizkus reševalnih parov v iskanju pogrešanih oseb v naravi na najvišjem nivoju IRO Mission Readiness Testa (International IRO MRT – Area). Preizkus vodnikov s psi pripravlja Društvo enota reševalnih psov Slovenije v soorganizaciji Kinološke zveze Slovenije in mednarodne zveze IRO.

IRO Mission Readiness Test (IRO MRT) pozna dve izpeljavi in sicer Rubble (ruševine) ter Area (v naravi). Oba MRT preizkusa sta najvišja možna preizkusa pripravljenosti reševalnega para v sklopu International Rescue Dog Organization. MRT – Rubble, ki je starejši in precej bolje uveljavljen med drugim reševalnemu paru omogoča sodelovanje v okviru mednarodnih reševalnih enot IRO (npr. v primeru naravnih nesreč). MRT – Area pa je precej mlajši preizkus, saj so testno različico izvedli aprila 2015 v Ljubljani. Oba je potrebno na dve leti obnavljati (do 10. leta starosti reševalnega psa), zato bo letos v Ljubljani poleg kvalifikacijskega preizkusa potekala tudi rekvalifikacija.

23 reševalcev iz osmih držav
Vodniki s psi bodo opravljali teoretično in praktično preizkušnjo dela, opravili bodo dnevno in nočno iskanje pogrešanih oseb, orientacijski pohod (uporaba GPS-a, kompasa, zemljevida), prvo pomoč in prvo veterinarsko pomoč. V preizkusih se bo pomerilo 23 reševalcev iz osmih držav. Poleg Slovenije še vodniki iz Švice, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Belgije, Nizozemske in Češke.

Vsako od treh iskanj traja največ 60 minut. Vodniki s psi bodo nastanjeni na Policijski akademiji v Tacnu, od koder jih bodo poklicali na preizkus dela na za njih še neznanih lokacijah v okolici Ljubljane. Števila ponesrečenih vodnikom ne razkrijejo, področje iskanja pa je veliko okoli 60.000 m2.

Slovenski reševalci so zelo dejavni
Slovenija se lahko pohvali s 23-imi reševalnimi pari, ki imajo MRT – Rubble akreditacijo ter osmimi, ki imajo MRT – Area akreditacijo. Štirje slovenski vodniki in reševalni psi pa imajo obe najvišji možni akreditaciji in najverjetneje bo po končani letošnji preizkušnji številka še nekoliko višja.

Vir slike: FB ERPS

Sorodni članki

Komentiraj

Anti-Spam: